Brukthandel:

Barnefamilier kan spare mange tusen kroner i året på å kjøpe mer brukt

- Men undersøkelse viser likevel at 1 av 5 foreldre velger å kun kjøpe nye produkter til barna sine.

BRUKTHANDEL: Selv om det er mange penger å spare på å kjøpe brukt, sier en av fem foreldre at de kun kjøper nye produkter til barna sine. Foto: Scanpix
BRUKTHANDEL: Selv om det er mange penger å spare på å kjøpe brukt, sier en av fem foreldre at de kun kjøper nye produkter til barna sine. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Jeg synes det er viktig å lære barna at man ikke trenger å kjøpe alt nytt. Både fordi man selv kan spare mange penger, men også av hensyn til miljøet, sier tobarnsmor Silje Wergeland Mathisen (39).

Silje forteller at det å kjøpe og selge brukte saker etter hvert har blitt litt av et familieprosjekt.

Da datteren Heidi (12) sparte til egen pc, fikk hun inn flere tusen kroner på å selge leker hun ikke lengre hadde behov for. Dette inspirerte lillesøster Anette (9) som foretok en storopprydding av rommet sitt slik at hun kunne legge ut leker for salg. Gleden var enorm da det tikket inn litt penger til henne også.

Familien selger nå unna ting fortløpende og har oppdaget at den beste salgsperioden for leker er like før jul.

– Vi har jevnlig opprydning på barnerommene og legger ting jentene ikke bruker ut på Finn.no. Det har etterhvert blitt veldig motiverende for barna å se at de kan få igjen penger for ting de er ferdige med og har behandlet pent. De har fått inn mange tusen kroner hver og har også bidratt til innkjøp av sine egne nettbrett, forteller Silje.

– Jeg hjelper barna med å ta bilder og legge ut annonser, men det er de selv som bestemmer hva de vil selge. Så diskuterer vi hvor mye de kan få for det som skal selges og de får selv pengene når det er solgt.

LES OGSÅ: - Ikke gå i luksusfella når du handler babyutstyr

KJØPTE NETTBRETT OG PC: Heidi (12) og Anette (9) solgte unna alt de ikke lengre brukte og fikk penger til å kjøpe det de ønsket seg. Foto: Privat
KJØPTE NETTBRETT OG PC: Heidi (12) og Anette (9) solgte unna alt de ikke lengre brukte og fikk penger til å kjøpe det de ønsket seg. Foto: Privat Vis mer

Arver gjerne klær og utstyr

Ifølge en undersøkelse utført av Finn.no sier 1 av 5 foreldre at de kun kjøper nye produkter til barna sine.

Men forbruksforsker Ingun Klepp hos Forbruksforskningsinstituttet SIFO ved Høyskolen i Oslo og Akershus tror mange av de som vegrer seg for å kjøpe brukt, allikevel kan være åpne for å arve brukte produkter.

– Kjøpekraften i Norge har vokst raskt de siste årene, samtidig som klær har blitt billigere. Resultatet er at salg av klær i Norge overgår det som det er mulig å bruke opp, slik at skuffer, skap, loft og kjellere er fylt til randen av lett brukte klær.

– Selv om noe av alt dette havner i diverse salgskanaler, velger de fleste å gi dem bort. Arv er et gammelt system som er veldig vanlig her i Norge. Det er særdeles vanlig innad i søskenflokken, men det er også vanlig å dele på tvers av generasjoner. Søstre «stjeler» klær av hverandre og av mor, mens andre klær kan man ha som felles eie; for eksempel en bunad man har arvet og som flere i familien bruker.

Det kan ifølge Klepp riktignok være konkrete årsaker til at enkelte ikke ønsker å kjøpe brukt.

– Det kan handle om forestillinger knyttet opp til hygiene; det at man ikke vet hvem som har hatt produktet tidligere. Det kan også være knyttet til selve kjøpssituasjonen, fordi det å kjøpe brukt kanskje ikke gir samme mulighet til å velge riktig størrelse eller til å prøve klærne før man kjøper dem, sier hun.

LES OGSÅ: - Nei, alt MÅ ikke være nytt til skolestart

Lærer å ta vare på tingene sine

Silje synes det å selge ting også er en fin metode for å lære barna å ta bedre vare på tingene sine.

– Blir sykkelen stående ute, ruster den og man får kanskje ikke solgt den etterpå. Men settes sykkelen inn i garasjen og tas bedre vare på, er det stor sannsynlighet for at den kan selges etterpå. Det har også gitt barna verdifull læring om verdien av både det å spare til noe og verdien av penger.

En annen klar fordel med å kunne kjøpe brukt, er ifølge Silje at man rett og slett får mer for pengene.

– Barna har fått lov til å være med å bestemme hva slags møbler de selv ønsker på rommene sine. En del av møblene har vi kjøpt brukt og solgt igjen etterpå, slik at de nesten ikke har kostet oss noe! Det samme gjelder alpinutstyr; barna ønsket seg heller mer utstyr brukt, både ski og brett, enn å få nytt en sjelden gang, sier hun.

LES OGSÅ: - Veldig fornuftig å gi lommepenger til barn

VIL GI BARNA DET BESTE: Ifølge Klepp har dagens foreldre et stort fokus på å gi barna det beste, noe som kan føre til at man velger å ikke kjøpe brukt. Foto: HiOA
VIL GI BARNA DET BESTE: Ifølge Klepp har dagens foreldre et stort fokus på å gi barna det beste, noe som kan føre til at man velger å ikke kjøpe brukt. Foto: HiOA Vis mer

Stort fokus på å gi barna det beste

En annen årsak til at mange foreldre foretrekker å kjøpe nytt, kan ifølge Klepp være at det i dag er et stort fokus på å kjøpe produkter som er «best i test».

– Den oppmerksomheten barna får i vår tid, er høy. Når man studerer markedene for barneprodukter, får man inntrykk av at alle har «Rolls Royce». Det er et veldig stort fokus på det rette og det sikreste, og det brukes mye tid på å sammenligne produkter for å finne den beste parkdressen og den mest funksjonelle barnevognen.

– For foreldre med god råd er barna også viktige i en slags prestasjon av dem selv, men selv i fattige familier prioriterer man barnas forbruk høyt, sier hun.

I de senere år har det også vært et større marked for økologiske produkter, både når det gjelder mat og klær, og oppmerksomheten er størst i produkter for de aller minste.

– Foreldre er opptatt av å gi det beste hele tiden, men nettopp fordi de små får så mye nytt - vil de også eksponeres for mer miljøgifter enn voksne. Barnerommet er faktisk det rommet med mest miljøgifter i hele huset, sier Klepp.

Den store utskiftningen av spesielt klær og barneutstyr har sammenheng med at babyer og barn er i rask endring, noe som gjør at disse produktene har kort livstid. I Norge har vi årstidsvekslingene i tillegg, som gjør at klær slites lite. Har man for eksempel hatt en dårlig sommer, rekker barna nesten ikke bruke badedrakten og neste år er den kanskje for liten.

– Barn forandrer seg ikke bare fysisk, men også mentalt. Endringer i barnas sosiale posisjon, som overgangen fra barnehage til skole eller fra skole til ungdomsskolen, er også viktige årsaker for utskiftning av klær og utstyr, sier hun.

LES OGSÅ: Kan man kjøpe bilstol brukt?

Kan spare opp mot 12 000 kroner i året

Det er mye som tyder på at barnefamilier kan spare mange penger på å kjøpe mer brukt.

Bruktmarkedsrapporten 2017, utført av Finn.no, viser at dersom man velger å bytte ut noen av de typiske babyutstyr-innkjøpene (som barnevogn, seng og bæresæle) med brukt utstyr, kan man spare opp mot 12 000 kroner det første leveåret.

En bæresele fra Baby Björn som for eksempel koster rundt 1400 kroner i utstyrsforretninger, kan man finne brukt for cirka 200 kroner. Men aller mest penger er det kanskje å spare på barnevogner. Den populære vognen Emmaljunga Duo Edge Kombi som koster rundt 10 000 kroner ny, kan du i skrivende stund få for under to tusenlapper på Finn.no.

Men også når barna blir eldre, er det mye penger å spare. Produktdirektør i Finn.no, Christopher Ringvold, tror mange vil bli overrasket over hvor enkelt det er å få kjøpt ting som for eksempel gammel elektronikk.

– Ting som gamle mobiler og Playstation er populære i bruktmarkedet. Det samme gjelder treningsutstyr som sykler og ski. Ellers er det som regel lett å få solgt leker fra kjente brands, som for eksempel Lego. Også når det gjelder klær kan det være lettere å få solgt plagg fra kjente merker, sier han.

Ringvold mener det å involvere barna i gjenbruksmarkedet kan ha flere positive sider. – Vi lever jo i et samfunn hvor det omsettes mange produkter og da er det bra for barna å få lære at det er et godt alternativ å kjøpe brukt. Både fordi man sparer penger og fordi det er mer bærekraftig.

– Å selge saker kan være en morsom ting for foreldre og barn å gjøre i fellesskap. Jeg tror det gir barna en mer bevissthet og forståelse rundt verdien av det man eier. Det kan også være fint for barna å få vite at produktene de ikke lengre har bruk for kan få et godt nytt hjem, i stedet for at det bare blir kastet, sier han.

LES OGSÅ: - Barnefamilier kan spare minst 20 000 kroner i måneden!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer