Barneforsikring - verdt pengene?

Foto: Istockphoto ©
Foto: Istockphoto © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

45% av norske barn er forsikret. Er det en nødvendighet, eller spiller forsikringsselskapene på foreldrenes følelser? - Du må gjerne tegne barneforsikring, men du må ikke dermed tro at du har forsikret barnet ditt fullt ut hvis noe svært alvorlig skulle skje med det, sier Elisabeth Realfsen, redaktør og daglig leder for Finansportalen.no. 

Realfsen peker på at forsikringsselskapene betaler ut de store beløpene bare hvis barnet blir erklært medisinsk invalid, noe hun ser på som nesten umulig.

 

- Nesten umulig å få betalt ut de store beløpene, mener Realfsen fra Finansportalen.: Foto: Ida von Hanno Bast
- Nesten umulig å få betalt ut de store beløpene, mener Realfsen fra Finansportalen.: Foto: Ida von Hanno Bast Vis mer

I følge tabellene i  Sosialdepartementets forskrift om menerstatning  ved yrkesskade, som selskapene bruker til å fastsette graden av invaliditet, skal det ganske mye til for å kunne erklære et barn medisinsk invalid, sier Realfsen.

- Den beste forsikringen du kan gi barnet ditt, er å ha en solid økonomi selv, som gir deg handlingsrom hvis noe alvorlig skulle skje. Det er ingen vanskelige vilkår knyttet til din bruk av egne penger for å hjelpe barnet ditt. Har du en solid økonomi, vil du kunne bruke egenkapitalen din til hva du mener trengs, uavhengig av om det oppfyller vilkårene i en forsikring, sier Realfsen.

  

 

Gjør bevisste forsikringskjøp!

Barneforsikring har absolutt livets rett, sier Gisle Høyland, rådgiver i Norsk Familieøkonomi
Barneforsikring har absolutt livets rett, sier Gisle Høyland, rådgiver i Norsk Familieøkonomi Vis mer

- Det er sådd tvil om hvorvidt barneforsikring er nødvendig. Noen mener at aktørene i forsikringsbransjen spiller på følelser og trygghetsbehov blant foreldrene, og at de offentlige ytelsene er gode nok dersom det skjer noe med barnet, sier senior rådgiver i Norsk Familieøkonomi, Gisle Høyland.

- Etter min mening, er barneforsikring en forsikring som absolutt har livets rett. Erstatningsutbetalingene bekrefter også dette, sier Høyland.
Selv om det offentlige har sikringsordninger i bunn gjennom folketrygden, kan forsikringsutbetalinger gjennom barneforsikring være gull verdt dersom barnet blir sykt eller rammes av en alvorlig ulykke.

Å ha forsikring på barna kan bidra til en økonomisk og praktisk sett lettere situasjon for foreldrene, dersom det oppstår alvorlig sykdom eller ulykke. Det kan også hjelpe barnet til en lettere økonomisk tilværelse i fremtiden. For dem som blir minst 50 prosent arbeidsuføre i ung alder, venter et liv som minstepensjonist, da de ikke har klart å tjene opp pensjonspoeng.

- Da kan en utbetaling som utløses i en barneforsikring som følge av dette være gull verdt, sier Høyland.

 


Gode tips når du skal velge forsikring

Velg en barneforsikring som dekker både sykdom og skade. En ren ulykkesdekning er falsk trygghet!
Det bør være en uføredekning inkludert i forsikringen, gjerne med både en uførekapital i en uførepensjon.
Barneforsikringen bør også inneholde gode dekninger når det gjelder medisinsk invalidet og kritisk sykdom. Det er spesielt på disse områdene de store utbetalingene kan forekomme, og ikke minst først og fremst nødvendige.

Viktig å ha i bakhodet: Flere barn opplever å få avslag på søknad om barneforsikring, eller reservasjoner for visse sykdommer, følgesykdommer eller skader. Dette kan være veldig sårt å oppleve for foreldrene, men her er det vurderinger som selskapene må ta, i likhet med andre livsforsikringer.

 

Gjensidige best i test 2010!

Høyland utførte i fjor en test av totalt 11 barneforsikringer, hvor Gjensidige går av med seieren. Undersøkelsen avslører at det stor forskjell på dekningene. Noen selskap har for eksempel høy dekning ved medisinsk invaliditet, men mangler uføredekning. Noen har unntak på dekninger relatert til psykiske lidelser.

- Er du riktig uheldig, så kan du risikere å ikke få utbetaling på din barneforsikring hvor et annet selskap ville gitt utbetaling i henhold til sine vilkår. Valget av ”feil” barneforsikring kan bety hundretusener av kroner for deg. Det er derfor viktig at du i hovedtrekk er klar over hvilke dekninger barneforsikringen inneholder, understreker Høyland.

Se hele undersøkelsen her. Testen ble gjennomført i 2010, og det tas forbehold om at det kan være gjort endringer i vilkår i etterkant av testen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer