Barnehageansatte kan si nei til å gi barnet ditt medisiner

Gjelder selv «ufarlige» medisiner som øyedråper, hostesaft eller salver.

MEDISINERING I BARNEHAGEN: Barnehagene er ikke pålagt å gi barnet medisiner og barnehageansatte kan reservere seg. Foto: NTB Scanpix
MEDISINERING I BARNEHAGEN: Barnehagene er ikke pålagt å gi barnet medisiner og barnehageansatte kan reservere seg. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Når barn er syke, kan det være vanskelig å vite hvor lenge man bør holde de hjemme fra barnehagen eller skolen.

I mange tilfeller er det allmenntilstanden som avgjør, men dersom barnet ditt fortsatt har behov for smertestillende tabletter, øredråper eller andre medisiner – er det en viktig ting du bør være oppmerksom på.

Ifølge Tor Eitran, advokat hos PBL (Private Barnehagers Landsforbund), er nemlig norske barnehager ikke pålagt å bistå med legemiddelhåndtering.

– Dersom barnehagene velger å bistå med medikamenthåndtering finnes det rutiner på hva de må gjøre. Men barnehagene må være klar over at det er et stort ansvar de påtar seg og derfor er det ekstremt viktig med forsvarlige rutiner, sier han.

Barnehager har lov til å si nei

– Barnehagene kan velge å si nei og de ansatte har reservasjonsrett dersom de ikke ønsker å være ansvarlige for å gi medisiner. Det kommer stort sett an på hvilket omfang det er snakk om, om det dreier seg om å gi øyedråper eller livsviktig medisin, barnets generelle helsetilstand og om man føler seg kompetent til oppgaven. Men som regel løser det seg i praksis, sier han.

Barnehager som sier ja til å gi barnet medisiner, forholder seg til Helse- og omsorgsdepartementet og Kunnskapsdepartementets nasjonale rutiner for legemiddelhåndtering i barnehage, skole og SFO.

Rutinen beskriver hvordan legemiddelhåndteringen i praksis kan foregå og inneholder skjema som må fylles ut før barnehagen kan gi barnet medisin.

– Dersom barnehagene skal gi barnet medisiner, må det foreligge en skriftlig avtale om medisinering hvor det blant annet skal fremkomme hvilke ansatte som skal administrere dette, sier Eitran i PBL.

– Dette gjelder både medisinering ved forbigående og langvarig karakter. Det er viktig at de ansatte som påtar seg dette får den opplæringen og informasjonen de trenger fra barnas foreldre og/eller lege. Ved behov skal det gis skriftlig veiledning, sier han.

LES OGSÅ: Brukt opp kvota ved barns sykdom - hva nå?

STORT ANSVAR: Barnehager som velger å bistå med medikamenthåndtering må være klar over at det er et stort ansvar de påtar seg, sier advokat Tor Eitran hos PBL. Foto: Privat
STORT ANSVAR: Barnehager som velger å bistå med medikamenthåndtering må være klar over at det er et stort ansvar de påtar seg, sier advokat Tor Eitran hos PBL. Foto: Privat Vis mer

Har valgt en restriktiv linje

I Guriskogen Barnehage i Larvik har de besluttet at de ansatte ikke skal gi medisiner til barna.

– Årsaken til at vi har valgt å være restriktive, er at vi forholder oss til anbefalingene fra Folkehelseinstituttet, sier daglig leder Tove Skjerven.

– Det har tidligere vært praktisert at barnehagepersonell har gitt barna i barnehagen ulike former for medisin. Dette er ifølge helsemyndighetene ikke en forsvarlig håndtering av medisiner, særskilt til barn.

– Feilmedisinering kan forekomme og de ansatte har heller ikke fått opplæring i medikamenthåndtering – de er ikke helsepersonell. Dette gjelder også «ufarlige» medisiner som øyedråper, hostesaft eller lignende, sier hun.

– Synes du medikamenthåndtering burde være en del av barnehagelærerutdanningen?

– Nei, det ville være å blande profesjoner. Helsevesenet har sine oppgaver og vi har våre. I hovedsak er det foreldrene sitt ansvar at barn får de medisinene de trenger.

Skjerven sier de i utgangspunktet ønsker at all medisinering foregår utenom barnehagetid.

– Hvis det er slik at barnets lege mener at medisinen må tas i barnehagetiden, må vi ha en klar skriftlig instruks på hva, hvordan og når barnet skal ha medisinen, sier hun.

– Det forekommer unntak fra regelen. Vi er alltid i tett dialog med foreldrene, og vi finner alltid løsninger. Men da er i så fall det, unntak, og ikke regelen! Det er barnets beste og barnets sikkerhet som alltid er i fokus.

LES OGSÅ: Bør søsken holdes hjemme for å unngå smitte?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer