Barnehagen fjernet alle leker

- To veldig positive ting skjedde, forteller assisterende styrer i Gjøvik-barnehagen.

TOM LEKEPLASS: Kråkjordet Barnehage på Gjøvik har i perioder fjernet alle barnas leker. Foto: Trine Hagen Strandbakken
TOM LEKEPLASS: Kråkjordet Barnehage på Gjøvik har i perioder fjernet alle barnas leker. Foto: Trine Hagen Strandbakken Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For litt siden fortalte Mammanett om moren som valgte å fjerne alle barnas leker.

Hos Kråkjordet barnehage på Gjøvik har de testet det samme. Som et prøveprosjekt har de i perioder fjernet alle lekene på en avdeling, både inne og ute.

Vil fremme fantasien

Barnehagelærer og assisterende styrer Trine Hagen Strandbakken forteller at inspirasjonen oppstod da de så hvordan barna lekte når de var på turer i skogen.

– Vi så at små barn liker å bruke fantasien og vi ville prøve å fremme dette ved å leke uten leker.

- Den lengste perioden uten leketøy varte i cirka to måneder. Vi har også hatt kortere perioder hvor vi har gjort det i én dag av gangen, forklarer hun.

Det eneste som var igjen i barnehagen etter at lekene ble fjernet, var pappesker de får varer i, tepper, klær, puter til sofaen, ark, stoler og bord. Ute hadde barna kun lekeapparater og det naturen har å by på.

FJERNET LEKENE PÅ AVDELINGEN: - Vi så at det endret måten barna leker på, forteller styrer Trine Hagen. Foto: Privat
FJERNET LEKENE PÅ AVDELINGEN: - Vi så at det endret måten barna leker på, forteller styrer Trine Hagen. Foto: Privat Vis mer

Mer kreativ lek og færre konflikter

To viktige forandringer skjedde etter at lekene ble fjernet.

De ansatte merket fort at det å fjerne lekene bidro til en forandring i barnas lek. Barna måtte skape bilder i hodet og se for seg ting. Det oppstod mer rollelek, hvor barna for eksempel lekte at de var dyr.

 – Vi observerte også at ungene brukte rekvisitter til å skape «ting» de trengte i leken. Pinner ble sverd, pappesker ble båter og blader ble penger, forteller Strandbakken.

En annet positiv effekt var at det ble færre konflikter.

– Fantasien og kreativiteten kom mer til uttrykk. Det ble lettere for mange å leke når alt var tillatt og ingen eide sannheten, sier hun.

Klærne barnet trenger i barnehagen

Savnet ikke lekene

Man skulle kanskje tro at det å fjerne lekene ville føre til opprør blant barnehagebarna, men Trine forteller at ingen av barna klaget eller uttrykte lengsel etter lekene.

– Vi tror de syntes det var litt godt. Barn i dag får mange inntrykk og impulser gjennom media, iPad, PC og telefoner. Vi tror det er sunt å bruke fantasi og kreativitet, og det å skape et bilde av noe i hodet sitt uten å se det på en skjerm, sier hun.

Prosjektet har vært så vellykket at barnehagen trolig vil fortsette med å ha leketøyfrie perioder. – Særlig ute. Vi ser at leken er helt forskjellig og ser en positiv effekt av det, sier Strandbakken.

SE OGSÅ: Ting barn gjør som er helt uakseptabelt for oss voksne.

SAVNET IKKE LEKENE: Barnehagen opplevde at leken ble mer fantasifull og konfliktene færre da de fjernet lekene. Foto: Shutterstock
SAVNET IKKE LEKENE: Barnehagen opplevde at leken ble mer fantasifull og konfliktene færre da de fjernet lekene. Foto: Shutterstock Vis mer

Ingen sammenheng mellom god lek og leketøy

Trude Anette Brendeland er førskolelærer og pedagogisk leder med et brennende engasjement for barn og lek. Hun reiser blant annet landet rundt med kurs i «Lekelyst» for mennesker som jobber med barn.

Hun sier at barn trenger materialer som åpner fantasien og at det ikke er en sammenheng mellom god lek og leketøy.

– Man kan få kjøpt leketøy i lekebutikken, men ikke lek. I så fall hadde barn i Norge, som er omgitt av leketøy, lekt lengre mer kreativt og engasjert enn barn i land som ikke har så mye. I mange tilfeller er det ofte motsatt.

– Leketøy er skapt for underholdning, ikke for å skape fantasifortellinger utforske, eller skape prosjekter og byggverk verden aldri før har sett, sier hun.

Her er leketøy du IKKE bør gi barna.

EKSPERT PÅ BARN OG LEK: - Det er ingen sammenheng mellom god lek og leketøy, sier Trude Anette Brendeland. Foto: Privat
EKSPERT PÅ BARN OG LEK: - Det er ingen sammenheng mellom god lek og leketøy, sier Trude Anette Brendeland. Foto: Privat Vis mer

Får frem kreativiteten

Brendeland kjenner til at fjerning av leketøy kan ha en gunstig virkning, spesielt på lek utendørs.

– Der finner barna likevel materialer å skape lek med. Stein, kongler, pinner, jord og vann er materialer som barn bruker mye.  Da kan fraværet av leketøy få fram kreativiteten og fantasien på en annen måte, sier hun.

Mindre krangling

Hun har også hørt at andre har hatt samme erfaring som Kråkjordet Barnehage når det gjelder færre konflikter.

– Ved fraværet av leketøy orienterer barna seg mer mot hverandre. I stedet for å krangle om sykkelen, kan de de finne hver sin pinne og ri inn i solnedgangen sammen på hver sine galopperende hester.

– Det mest interessante på lekeområdet da blir andre barn - ikke tingene. Det er klart de da får øvet seg mer på empati, vennskap, forhandling i lek og samarbeid, sier hun.

LES OGSÅ: Test av julekalendere med leker

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer