Barnehagestart - rett til fri?

Til barnehagen eller skolen for første gang: Mamma eller pappa må jo bli med! Foto: Shutterstock.com
Til barnehagen eller skolen for første gang: Mamma eller pappa må jo bli med! Foto: Shutterstock.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du krav på fri og lønn ved barnehage- og skolestart for dine barn? Og hvor lenge? Vi har sjekket.

Ikke lovhjemlet, men vanlig praksis

Fri ved barnehagetilvenning og på ditt barns første skoledag er ikke en lovhjemlet rettighet. Det står ikke noe om dette i arbeidsmiljøloven, så det er ingen automatikk i at du har krav på fri.

Likefullt er det er svært vanlig å få innvilget permisjon med lønn i tre dager i forbindelse med barnehagetilvenning, og på barnets aller første skoledag, som en del av velferdspermisjonsordningen på arbeidsplasser. 

I følge Absentia.no er grunnen er at alle virksomheter som har inngått en tariffavtale mellom arbeidsgiver og arbeidstakerorganisasjoner har et regelverk der velferdspermisjon er et av punktene. Virksomheter som ikke er tilknyttet en slik avtale har det kanskje skrevet ned i et personalreglement. Staten har det i sin personalhåndbok og kommunene i kommunenes personalhåndbok. 


 

Klær i barnehagen: Dette trenger barnet

Se Mammanetts liste. Dette anbefaler førskolelærerne. 

Klærne barnet trenger i barnehagen

Sjekk med ditt arbeidsted

I statens personalhåndbok var det tidligere satt opp gode velferdsgrunner; blant annet tilvenning av barn i barnehage, barns første skoledag, giftermål, deltakelse i begravelse og flytting.

Disse velferdsgrunnene er nå fjernet, og det er mer opp til den enkelte arbeidsgiver å vurdere hva som gir grunnlag for velferdspermisjon eller ikke.

Det er likevel fortsatt vanlig praksis å gi fri ved situasjonene som nevnt ovenfor, og arbeidsgiver står fri til å gi velferdspermisjon også ved andre omstendigheter der det er naturlig.

LES OGSÅ: Vi velger å leve på en inntekt

Søk i god tid

Snakk med din arbeidstaker hvordan du går frem for å søke og få innvilget permisjon. Mange steder er det nødvendig med en skriftlig søknad. Jo tidligere du gir beskjed, jo enklere for din arbeidsgiver å legge kabalen.

Hvis det er mulighet for å dele opp arbeidsdagene, anbefales dette. Kanskje kan du ta delvis fri i fire dager i stedet for tre fulle dager. Det vil sannsynligvis passe best for mange barn, i følge pedagogisk leder Monica Bjerkeengen i Eina Barnehage.

Ha også dialog med din arbeidsgiver om at det kan være nødvendig å være tilgjengelig på telefon fra barnehagen, spesielt i oppstart, men barnehagen må også kunne få tak i deg ved barns sykdom. 


Arbeidsgiver  Vanlig praksis 

Kommune

I henhold til personalreglementet for Oslo kommune § 10 kan etatssjefen innvilge velferdspermisjon med lønn i inntil 10 virkedager (12) i løpet av et kalenderår. I personalhåndboken spesifiseres både til hvilket formål det kan gis permisjon, og hvor mange dager til det kan gis til det enkelte formål. 

Sjekk din kommunes personalhåndbok for å finne ut hva som gjelder ved barnehagetilvenning.

Staten 

Velferdspermisjon med lønn innvilges etter vurdering i det enkelte tilfelle. Ved avgjørelsen må det tas hensyn både til de anførte permisjonsgrunner (f.eks. tilvenning til barnehage, skolestart, dødsfall, begravelse o.a.) og arbeidstakerens individuelle situasjon og behov (f.eks. familiesituasjon, omsorgsbyrde, helsetilstand og arbeidssituasjon o.a.). Velferdspermisjon med lønn kan gis inntil 12 dager årlig. Kilde: Statens personalhåndbok

Sjekk ditt arbeidssted personalhåndbok hva det står om permisjon ved barnehagetilvenning, og avtal med arbeidsgiver.

Privat næringslivMer varierende praksis, selv om de fleste nok også her får permisjon noen dager. Sjekk tariffavtale og personalhåndbok. 

Slik gjør de det i Namsos kommune

Namsos Kommune har nok en ganske typisk praksis. I deres reglement for ansatte står det:

Velferdspermisjon.
For tilvenning av barn i barnehage: Inntil 3 dager lønnet permisjon når arbeidstakeren må være til stede hos barnet de første dagene i daginstitusjonen/barnehagen. Det forutsettes at det er nødvendig å være til stede. Det er også en forutsetning at ikke andre familiemedlemmer kan være til stede.

For barns første skoledag gis permisjon en dag. Her gjelder de samme forutsetninger som for barn i barnehage

LES OGSÅ: Barnehagestart - verst for foreldrene 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer