Barnehagestart

Det er individuelt hvor raskt barn finner seg til rette i barnehagen. Foto: Shutterstock ©
Det er individuelt hvor raskt barn finner seg til rette i barnehagen. Foto: Shutterstock © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvor raskt barnet blir trygg i barnehagen kommer an på hvordan foreldrene tar det, forteller barnehagestyrer Vigdis Otterholm. - Mange foreldre har dårlig samvittighet for å la barnet gå i barnehage, noen går til og med gjennom en slags sorgreaksjon, sier hun. Les hennes og flere pedagogers råd for en best mulig barnehagestart.

Les også: Ideell alder for barnehagestart?

Barnehagen og barnet skal tilpasses hverandre

Førskolelærer og tidligere styrer i Marihøna barnehage i Gjøvik, Vigdis Otterholm liker ikke at vi bruker ordene "innkjøring" eller "tilvenning" til barnehagen.
- "Å begynne i barnehage er en sosialiseringsprosess. Det er like mye barnehagen som skal tilpasse seg det nye barnet som at barnet skal tilpasse seg barnehagen. Poenget er at foreldre og barnet skal bli kjent med og trygge på personalet i barnehagen," sier hun bestemt.

Individuelt hvordan barnet finner seg til rette i barnehagen

Barnehagestyreren forteller at det er stor individuell forskjell på hvor raskt barnet finner seg til rette i barnehagen.  

På spørsmål om det er forskjell ut fra barnets alder, sier hun at det her også er store individuelle forskjeller, men at man muligens kan se noen likhetstrekk på enkelte alderstrinn. 

Et lite barn på 9 mnd. er kanskje det som lettest vil bli trygg i barnehagen. Et så lite barn vil kanskje ikke reagere med gråt på at foreldrene forlater det. Ute av øye, ute av sinn

En 1 åring forstår at foreldrene er borte, og kan oppleve at det tar uendelig tid før de kommer tilbake. Men når barnet blir kjent med rutinene, forstår 1-åringen at mamma eller pappa alltid kommer tilbake. Dette skaper trygghet. Det tenger ikke gå så lang tid før barnet forstår dette.

Otterholm hevder at det finnes ingen ideell alder for å begynne i barnehage. Det må i så fall være den alderen foreldre selv mener er riktig. Hvor raskt barnet blir trygg i barnehagen kommer an på hvordan foreldrene tar det. Mange foreldre har dårlig samvittighet for å la barnet gå i barnehage, noen går til og med gjennom en slags sorgreaksjon, forteller Vigdis.
- "Dårlig samvittighet må vel være det store syndromet for foreldre som lar barna begynne i barnehage. Det er viktig at disse foreldrene klarer å tro på at det de bestemmer, er det beste for barnet. Når den voksne er fornøyd med å gå tilbake til arbeidslivet, vil barnet også bli fornøyd med situasjonen. Et halvt år etter barnehagestart opplever de aller fleste foreldre barnehagen som noe positivt for barnet."

Barn på 3, 4 og 5 år kan også i blant gråte når foreldrene går. Selv etter å ha gått i barnehage over flere år, forteller Vigdis. Det trenger ikke være et utrykk for at de er utrygge i barnehagen, men at de ganske enkelt der og da ønsker å være sammen med foreldrene sine.

Les også: Har barnet det bra i barnehagen?

Råd til foreldre for å gjøre barnehagestarten best mulig for barnet:

 • Det er smart å bruke de 3 dagene som er avsatt til å bli kjent med barnehagen. Det er viktig å ikke gå for raskt frem for barnet, samtidig som det er en god anledning for deg som foreldre å bli kjent med barnehagen. Noen ganger kan det også være lurt å bruke lengre tid på å bli kjent. Vær forberedt på å sette av et par dager ekstra.
  Noen barn kan tilsynelatende slå seg meget raskt til ro. Førskolelærer Vigdis forteller at det allikevel er lurt å bruke 3 dager på innkjøringen. Hvis man går for raskt frem, kan barnet få en reaksjon på dette uker eller måneder senere.
 • Gjør avtale med personalet om å ringe barnehagen, kort tid etter du har reist. Om barnet gråt da du gikk, kan det være godt å få en bekreftelse på at barnet kort tid etterpå har det bra.
 • Lag en rutine på hvordan du sier farvel til barnet. Ikke dra det ut når du først har sagt at du skal gå, det vil bare forlenge barnets utrygghet. Ikke snik deg unna uten å si farvel, det vil gjøre barnet svært utrygt.
 • Ikke planlegg flere hendelser som vil utfordre barnet i denne bli-kjent-fasen. Det er ikke lurt å begynne med f.eks. bleiekutt eller la barnet slutte med smokk akkurat i denne perioden.
 • Når din dårlige samvittighet plager deg: Si til deg selv at både du og barnet vil bli mer fornøyde med situasjonen etter kort tid. En fornøyd mamma er en bra mamma!
 • Snakk med personale, men ikke snakk over hodet på barnet. Del dine forventninger med kontakten, vær åpen, still spørsmål, gi både positive og negative tilbakemeldinger. Be om samtale uten barnet til stede, om du skal ta opp noe vanskelig. Oppklar misforståelser på en positiv måte.
 • La barnet ha med seg album eller bilder av familiemedlemmer. Det vil gjøre barnet godt å kikke på bildene, når det savner mamma eller pappa.
 • Les plakater, oppslagstavler og utlevert informasjon.
 • Vær interessert i det som skjer i barnehagen. Lær deg navn på barna i barnehagen. Slik vil du lettere kunne snakke med barnet om barnehagen.
 • Ring alltid barnehagen og gi beskjed hvis du er forsinket, råder Voksne For Barn på sin nettside. - Barnet har som regel en følelse av når du kommer, selv om det ikke har klokke.

Slik tar du avskjed med barnet i barnehagen:

- Det kan som sagt oppleves vanskelig for foreldre å gi slipp på barnet ved barnehage start. Det kan veldig gjerne være godt å snakke med barnehagepersonalet om disse følelsene, hvis det skulle gjøre altfor vondt, oppfordrer førskolelærer og spesialpedagog Lene Hovdan.

- Når man som foreldre har vanskeligheter med å gå fra barnet sitt, utstråler man det gjennom kropp, ansikt og gjennom tale, og det er lett å overføre disse følelsene til barnet, da barnet leser kroppsspråket vårt perfekt. Viser man utryggheten sin, så vil barnet ha vanskeligheter med å si hadet. Derfor er det utrolig viktig at vi som foreldre signaliserer overfor barnet, at det her er helt ok, og at vi har kontroll over situasjonen -selvom vi kjenner det svir inni oss. Det er foreldrene som har ansvaret for, hvordan situasjonen skal forløpe, og det er foreldrene, som skal hjelpe barnet gjennom avskjeden, forteller hun.

Når dere sammen med kontaktpersonen i barnehagen er blitt enige om at nå passer det å si hadet, bør dere avtale hvordan det skal gjøres. 

 • En god måte å ta avskjed på er at dere avleverer barnet til kontaktpersonen, gir den lille en kos og sier at nå går mamma/pappa. "Navnet på den ansatte" skal passe på deg.
 • Vink til barnet, smil og gå ut.
 • Det er viktig at barnet ser deg gå, så det er klar over at du har overlatt det til den ansatte. Man må aldri bare forsvinne, da det vil gi grobunn for usikkerhet hos barnet.
 • Ettersom barnet blir mer og mer trygg og kjent i barnehagen, vil ikke avskjedene lengre være så triste for barnet.

Vær sammen med barnet når dere kommer hjem! 

Nesten alle barn får perioder hvor de ikke vil i barnehagen, skriver Voksne For Barn. - Årsaken kan være mange, men uansett hva det kommer av bør du ta det opp med de ansatte.
VFB poengterer også at barnet ditt trenger deg når dere kommer hjem. Hvis du selv er trøtt og sliten kan det være vanskelig å¨møte barnets behov. Ofte holder det at du er til stede og er tilgjengelig. sitt gjerne sammen med barnet en stund, eller lag middag sammen.

Hos VFB kan du laste ned brosjyren "Når barnet begynner i barnehagen".

Diskuter barnehage og barnepass i vårt forum:
Barnepass
Skolebarn

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer