Barnemark

Vanlig plage blant barnehage- og skolebarn.

IKKE FARLIG; MEN EKKELT: Hele familien må behandles for barnemark. Foto: NTB scanpix/barnemark.no
IKKE FARLIG; MEN EKKELT: Hele familien må behandles for barnemark. Foto: NTB scanpix/barnemark.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge NHI.no er barnemark/småmark en liten gulhvit mark som kan komme i tykktarmen. 

Barnemark er en vanlig plage blant barn i alderen fem til ti år. Den oppdages gjerne ved at barnet klager over kløe i endetarmsåpningen og i noen tilfeller kan man også se marken i avføringen.

Smittes via eggene

Barnelege Jenny Ringnes, svarlege hos Lommelegen.no, forteller at barnemarken smittes ved at egg fra endetarmen finner veien til munnen. 

– Du kan bli smittet ved kontakt med en person som har egg fra barnemark på hendene, ved å spise mat som er blitt berørt av fingre med egg, eller faktisk også ved å puste inn egg når du rister sengetøy eller håndklær fordi eggene er så små at de «svever», sier hun.

OVERSIKT: Så lenge bør barna være hjemme ved de forskjellige sykdommene

IKKE ALLTID DET KLØR: - Marken legger egg på natten noe som kan gi barna søvnvansker og urolighet på kvelden, sier barnelege Jenny Ringnes. Foto: Privat
IKKE ALLTID DET KLØR: - Marken legger egg på natten noe som kan gi barna søvnvansker og urolighet på kvelden, sier barnelege Jenny Ringnes. Foto: Privat Vis mer

Oppdages ofte gjennom kløe

Når eggene har kommet inn i tarmen, klekkes de ifølge Ringnes til larver som vokser og forflytter seg til tykktarmen hvor de så utvikler seg til voksen mark.

Hunnmarken kryper deretter til endetarmsåpningen for å legge egg. 

– Det er på dette stadiet at en smittet person begynner å ha symptomer med kløe rundt endetarmsåpningen. Det er sjelden at marken gir magesmerter. Fordi marken liker å legge egg på natten, er symptomene hos barn ofte søvnvansker og urolighet på kvelden, ikke nødvendigvis kløe, forklarer hun. 

Når en i familien er smittet, er risikoen stor for at resten også blir smittet. Noen familier opplever at de får barnemark om og om igjen.

– Det skjer enten ved at de aldri helt blir kvitt marken etter behandling, eller at de blir smittet igjen fordi andre i husstanden eller ved arbeidsplassen ikke har blitt behandlet, sier Ringnes. 

7 fakta om barnemark

1. Finnes kun hos mennesker

2. Oppstår hyppigst blant barn i alderen 5-10 år

3. Eggene kan overleve i flere dager utenfor kroppen, særlig ved høy fuktighet.

4. Fra man smittes med egg, tar det 3-4 uker før det er utviklet en voksen eggbærende hunn.

5. Voksne hunnmarker kan leve i cirka 3 måneder inne i tarmen.

6. En voksen mark har vanligvis en størrelse på 8-13 mm x 0,5 mm

7. En person som er smittet kan huse alt fra noen få til flere hundre marker. 

Kilde: NHI.no og barnelege Jenny Ringnes

Kan være vanskelig å oppdage

Det er imidlertid ikke alltid like lett å slå fast om man har barnemark, da det ikke finnes noen blodprøve man kan ta for å sjekke seg.

– Den beste måten å stille diagnosen på, er ved å observere mark rundt endetarmsåpningen om natten, eller ved å «fange» egg ved å trykke en vanlig blank teip-bit mot huden rundt endetarmsåpningen. Helst bør man gjenta dette tre ganger for å sikre mest mulig egg. Deretter kan man legge teip-bitene i en plastpose og ta de med til legekontoret slik at legen kan se eggene i et mikroskop, sier Ringnes.

LES OGSÅ: Dette bør alle barnefamilier gjøre nå!

SMÅ OG TYNNE: Barnemark er som bitte små, tynne tråder som ikke alltid er så lette å oppdage. Foto: Barnemark.no
SMÅ OG TYNNE: Barnemark er som bitte små, tynne tråder som ikke alltid er så lette å oppdage. Foto: Barnemark.no Vis mer

Behandles i to omganger

Når man først er smittet, bør man behandles med to do doser av den reseptfrie medisinen Vermox.

– Dette virker ved at den får barnemarken til å sulte hjel. Man tar den første dosen ved starten av behandlingen, og så en dose til etter to uker for å bli kvitt mark som kan ha blitt klekket etter den første dosen, forklarer Ringnes. 

– Alle i familien bør behandles, helst på samme tid. Behandlingen er helt lik for voksne og barn over ett år. Det er ikke nødvendig at alle i barnehagen behandles der det er snakk om et enkelttilfelle av barnemark og det er trygt å sende barnet tilbake til skole eller barnehage etter behandling har startet.

– Det er også nødvendig å kokvaske sengetøy, håndklær og undertøy rett etter behandling med første og andre dose, legger hun til.

Finnes måter å forebygge på

Den beste måten å forebygge barnemark på er ifølge Ringnes å være påpasselig med grundig håndvask før man skal tilberede mat, etter toalettbesøk og etter man har byttet bleier. 

–Unngå neglespising, da egg kan feste seg under neglen. Unngå å stikke fingrene i munnen og prøv å klippe neglene jevnlig. Daglig dusjing og bytting av undertøy er også viktig da man kan bli kvitt mange egg på denne måten, sier hun. 

– Det er ofte vanskelig å få barnemark under kontroll i barnehager og skoler dersom mange har blitt smittet og det praktisk sett kan være problematisk å få behandlet alle da noen kan være symptomfrie «bærere» som tror de ikke trenger behandling. 

LES OGSÅ: Her er det mest lus nå

Tips for å forebygge barnemark

  • Vær nøye med håndvasken
  • Klipp neglene korte og hold dem rene
  • Dusj og bytt undertøy daglig for å bli kvitt egg
  • Hold bad og toalett rent
  • Kokvask av sengetøy, undertøy og håndklær mens man er under behandling for småmark
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer