Ifølge NHI.no er barnemark/småmark en liten gulhvit mark som kan komme i tykktarmen.
Barnemark er en vanlig plage blant barn i alderen fem til ti år. Den oppdages gjerne ved at barnet klager over kløe i endetarmsåpningen og i noen tilfeller kan man også se marken i avføringen.
Smittes via eggene
Barnelege Jenny Ringnes, svarlege hos Lommelegen.no, forteller at barnemarken smittes ved at egg fra endetarmen finner veien til munnen.
– Du kan bli smittet ved kontakt med en person som har egg fra barnemark på hendene, ved å spise mat som er blitt berørt av fingre med egg, eller faktisk også ved å puste inn egg når du rister sengetøy eller håndklær fordi eggene er så små at de «svever», sier hun.
OVERSIKT: Så lenge bør barna være hjemme ved de forskjellige sykdommene

Oppdages ofte gjennom kløe
Når eggene har kommet inn i tarmen, klekkes de ifølge Ringnes til larver som vokser og forflytter seg til tykktarmen hvor de så utvikler seg til voksen mark.
Hunnmarken kryper deretter til endetarmsåpningen for å legge egg.
– Det er på dette stadiet at en smittet person begynner å ha symptomer med kløe rundt endetarmsåpningen. Det er sjelden at marken gir magesmerter. Fordi marken liker å legge egg på natten, er symptomene hos barn ofte søvnvansker og urolighet på kvelden, ikke nødvendigvis kløe, forklarer hun.
Når en i familien er smittet, er risikoen stor for at resten også blir smittet. Noen familier opplever at de får barnemark om og om igjen.
– Det skjer enten ved at de aldri helt blir kvitt marken etter behandling, eller at de blir smittet igjen fordi andre i husstanden eller ved arbeidsplassen ikke har blitt behandlet, sier Ringnes.
Kan være vanskelig å oppdage
Det er imidlertid ikke alltid like lett å slå fast om man har barnemark, da det ikke finnes noen blodprøve man kan ta for å sjekke seg.
– Den beste måten å stille diagnosen på, er ved å observere mark rundt endetarmsåpningen om natten, eller ved å «fange» egg ved å trykke en vanlig blank teip-bit mot huden rundt endetarmsåpningen. Helst bør man gjenta dette tre ganger for å sikre mest mulig egg. Deretter kan man legge teip-bitene i en plastpose og ta de med til legekontoret slik at legen kan se eggene i et mikroskop, sier Ringnes.
LES OGSÅ: Dette bør alle barnefamilier gjøre nå!

Behandles i to omganger
Når man først er smittet, bør man behandles med to do doser av den reseptfrie medisinen Vermox.
– Dette virker ved at den får barnemarken til å sulte hjel. Man tar den første dosen ved starten av behandlingen, og så en dose til etter to uker for å bli kvitt mark som kan ha blitt klekket etter den første dosen, forklarer Ringnes.
– Alle i familien bør behandles, helst på samme tid. Behandlingen er helt lik for voksne og barn over ett år. Det er ikke nødvendig at alle i barnehagen behandles der det er snakk om et enkelttilfelle av barnemark og det er trygt å sende barnet tilbake til skole eller barnehage etter behandling har startet.
– Det er også nødvendig å kokvaske sengetøy, håndklær og undertøy rett etter behandling med første og andre dose, legger hun til.
Finnes måter å forebygge på
Den beste måten å forebygge barnemark på er ifølge Ringnes å være påpasselig med grundig håndvask før man skal tilberede mat, etter toalettbesøk og etter man har byttet bleier.
–Unngå neglespising, da egg kan feste seg under neglen. Unngå å stikke fingrene i munnen og prøv å klippe neglene jevnlig. Daglig dusjing og bytting av undertøy er også viktig da man kan bli kvitt mange egg på denne måten, sier hun.
– Det er ofte vanskelig å få barnemark under kontroll i barnehager og skoler dersom mange har blitt smittet og det praktisk sett kan være problematisk å få behandlet alle da noen kan være symptomfrie «bærere» som tror de ikke trenger behandling.
LES OGSÅ: Her er det mest lus nå