Barnepark kan være et alternativ til barnehage

barnepark
barnepark Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ida Jæger er styreleder i Austad Barnepark, og mener flere burde vurdere barnepark som alternativ når man har behov for barnepass. Opprinnelig ble barneparkene drevet av lokallag av sanitetsforeninger, husmorlag ol. og var et tilbud til barn som bodde i umiddelbar nærhet, man kunne alltid gå til parken. Etter hvert som byene har blitt større og familiehverdagene endret så har også barneparkene måtte tilpasse seg og mange har valgt å heller omorganisere seg for å kunne kalles barnehage og ha andre åpningstider. Barneparkene får også lite, eller ingenting i driftstøtte fra kommunene. Reduksjonen kom i takt med barnehageutbyggingen. Det er derfor et svært redusert antall barneparker igjen i Norge.

Asker og Bærum har de siste 2 årene hatt en økende pågang, så kanskje tyder dette på at etterspørselen etter barneparker er på vei opp igjen.

  

Austad Barnepark har historie tilbake til 1968 og er den eneste barneparken som er igjen i Drammen kommune. Vi har per i dag 15 barn og har løpende opptak til 20 barn, og to ansatte.

Hva er barnepark og hvordan skiller tilbudet seg fra barnehage?
Ida forteller at en barnepark er et sosialt ute-tilbud til barn mellom 2år og 5 år, fra kl 10 til kl 14 hver dag, hvor barna leker ute nesten uansett vær og kun er inne for å spise sin medbrakte niste og for å bruke toalette/skifte bleie. En barnepark har ikke det pedagogiske kravet til lederne som en barnehage har og vi har også lite "organisert"lek, ungene får utfolde seg på eget grunnlag og initiativ. Hvis noen vil være litt i fred en dag så får de være det, ønsker noen å huske eller leke rollespill hver dag så får de lov til det, ungene bestemmer selv hva de vil leke og hvordan de vil leke det. Noen rettningslinjer har vi selvfølgelig, men de går mer på fornuft og "folkeskikk", man skal være snille og greie med hverandre og vise respekt for hverandre, store som små.

Ute uansett vær!
I en park er ungene ute ca 3 timer hver dag, uansett vær, regn gir muligheter for å hoppe i søledammer, i snø og sludd kan vi ake og lage snømann, parkbarn blir ofte "ute-barn" som liker og setter pris på å være ute og bruke kroppene sine.
Vi synger mye hver dag og lærer grunnleggende oppdragelse som å si takk, vente på tur og spørre pent.

Hvem passer tilbudet for?
Ida mener barneparker passer for de fleste, men det forutsetter at vi som foreldre har muligheten til å sjonglere hverdagen i forhold til åpningstidene. I Austad barnepark har vi familier fra alle sosiale samfunnslag, innvandrere, gifte, skilte, aleneforeldre, adopterte barn, foreldre som er heltidsarbeidende, deltids arbeidende og hjemmeværende. Vi har enebarn og søsken.

Hva er fordelen med barnepark?
Ida ser på den reduserte åpningstiden som en av de største fordelene med en barnepark. Barna får sin sosialisering 4 timer daglig, mens foreldrene får litt tid til å være voksenindivider, samtidig som foreldrene fremdeles er de primære menneskene i barnets liv. Ungene får venner, foreldrene er fremdeles de som skifter flest bleier, de små får bruke kroppene sine og de spiser fremdeles flest måltider sammen med familien sin. Når man kommer hjem fra en barnepark så er ikke klokken mer enn 14, 14.30 det betyr at barnet har mange timer sammen med familien sin hver eneste ettermiddag, og siden parken ikke åpner før kl 10 så har man tilsvarende god tid om morgenen til frokost og kos. Mens barnet leker og koser seg i parken har foreldrene tid til innkjøp, avtaler, ærend og annet så foreldrene har også bedre tid og mer overskudd når ettermiddagen kommer, samt mer energi på kveldene når barnet sover, deilig sliten etter flere timer frisk luft, så har foreldrene mer igjen til å være litt kjærester også:)

Hva kan være en ulempe?
For noen vil nok igjen åpningstidene være en ulempe, sier Ida. For de foreldrene som ikke kan tilpasse arbeidstidene sine, og som ikke ønsker å kombinere park for eksempel med praktikant vil barnepark ikke være et alternativ for. Mange barneparker tar heller ikke inn barn under 2 år.
Hvis barnet har mye allergier og lignende så kan det vel også være en ulempe at vi er ute "hele" tiden, ift pollen og slikt.
Så blir det jo litt ekstra slitasje på vaskemaskinen da, for parkbarn blir møkkete, men som vi sier; møkkete barn er glade barn!

 

Kilde: Ida Jæger, styreleder Austad Barnepark

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer