Barneseng og sengetøy

sprinkelseng
sprinkelseng Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hva slags barneseng trenger en baby? Noen nyfødte sover i vogge eller en kurv, mens andre benytter sprinkelseng fra de er nyfødte. Det er helt greit, men husk at babyen gjerne vil ha noe som omslutter kroppen. Rull sammen et teppe og legg dette rundt kantene på sengen, så blir boltreplassen ikke så stor og skremmende for det nyfødte barnet. 

En sprinkelseng bør ikke ha mer enn 6 cm mellom sprinklene. Dette fordi barnet kan ellers sette fast hodet mellom.

 

 

Sengetøy:
Hva trengs av utstyr?

  • 3-4 sengesett
  • 4-5 laken
  • 1-2 Dyner

Hodepute:
Helsestasjonen anbefaler ikke å starte med pute før ett års alderen. Dette delvis pga utvikling (lengde på hals, sovestillinger osv) og fordi forskning rundt krybbedød ikke er helt sikker på dette punktet. Det har vært tryggere å advare mot det enn å anbefale det (faren for krybbedød er mye mindre etter ett år).

Det kan være lurt å ha 2 dyner, slik at du har et dyne-bytte om den skulle bli tilsølt av avføring, gulp eller oppkast. Dynene du får kjøpt er av forskjellige størrelser.

  • Dyne til nyfødt (liten) 60 cm. lang
  • Dyne til litt større baby 80 cm. lang
  • Junior-dyne. 120 cm. lang

 

Den minste dynen vokser barnet fort i fra. Kanskje det allerede ved 3 måneders alder kan være greit å bytte til 80 cm. lang dyne. Aktive babyer sparker lett av seg lette og små dyner.
Husk ved innkjøp at det også er forskjell på dynens tykkelse. Tenk over dynens tykkelse i forhold til årstiden den skal brukes.  Dessverre utvikler mange spedbarn allergier. Derfor anbefales allergitestet kunstfiberdyne som startdyne.

Har du lagt merke til at nytt sengetøy ofte lukter rart? Lukta skyldes at det sitter kjemikalierester i tøyet, for eksempel formaldehyd eller fargestoffer. Disse restene kan være allergifremkallende. Hvis du vasker sengetøyet før du bruker det, vil mye av restene forsvinne med vaskevannet. Tips om trygge vaskemidler finner du HER.

Madrass til seng.
Madrassen skal være fast og flat. Det er en fordel om den har et trekk man kan ta av og vaske.
Statens forurensningstilsyn skriver:
"Myk skumplast som brukes til for eksempel madrasser, kan inneholde ørsmå mengder av stoffer som er svært allergifremkallende. De damper raskt av, og etter et par uker er de borte. Madrasser skal være luftet ved fabrikken. Hvis det lukter av en ny madrass, kan det være lurt å lufte den et par uker før bruk. Du bør alltid bruke laken for å unngå hudkontakt med skumplasten. Alternativt kan du velge en madrass av et annet materiale. "

Sprinkelbeskytter er ikke nødvendig. Spedbarn har ikke nok kraft til å bevege seg slik at det kan dunke hodet i sprinklene. Hvis du likevel kjøper en slik, sørg for at snorene er kortere enn 22 centimeter, eller velg en uten snorer. 

LEs også: Theo nær kvalt av snor på sengekant

 

Skrevet av sykepleier Elisabeth. Oppdatert 30.09.2014

 
 
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer