Barnesikring: Dette utstyret bør du ha

De fleste skadene for småbarn skjer i hjemmet. Heldigvis er det enkelt å sikre seg.

SKREKKSCENARIO FOR FORELDRE: Her er produktene du trenger for å sikre huset ditt. Foto: Shutterstock
SKREKKSCENARIO FOR FORELDRE: Her er produktene du trenger for å sikre huset ditt. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Det er viktig at du dekker til stikkontakter, trapper og lignende, sier helsesøster Hege Christine Sørensen. Hun anbefaler foreldre om å legge seg ned på gulvet for å se rommet fra barnets perspektiv.

– Når man ligger i deres høyde ser man bedre hva som kan oppleves som spennende for barnet, det kan være ledninger og andre ting som henger ned, tipser hun.   

LES OGSÅ: De vanligste baby-ulykkene

Trappegrind forhindrer fall  

Helsedirektoratet har gitt ut brosjyren «Barns miljø og sikkerhet». Her tar de for seg hva som er de mest vanlige ulykkene blant små barn og hva man kan gjøre for å forhindre dem. 

TRAPPEGRIND: Sikrer trappen. Foto: Barnas Hus
TRAPPEGRIND: Sikrer trappen. Foto: Barnas Hus Vis mer

Som nevnt er fall fra høyder et faremoment, også for de aller minste barna i alderen 0-6 måneder. I tillegg til fall fra stellebord forekommer det også at vippestol ramler ned fra bord eller andre høyder med barnet i.

Når barnet blir litt større og beveger seg mer, må man sørge for at alle trapper er sperret med grind. Men selv om man har sperret av trappen, er det viktig at også trappen i seg selv er så sikker som mulig. Det er fort gjort at noen i familien glemmer å lukke igjen grinden etter seg.

Norske forskrifter sier at det skal være maks 10 cm mellom trinn i trappen og mellom spilene i rekkverket. Man bør imidlertid være obs på at ikke alle trapper oppfyller disse kravene.

Er dette et problem hjemme hos deg kan det løses på forskjellige måter. En list kan settes mellom trappetrinnene for å gjøre åpningen mindre og man kan få for eksempel få tilpasset pleksiglass foran gelenderet.

Viktige sikringsprodukter: Ledningsholdere. 2: Kontaktvern. 3: Hjørnebeskyttere. Foto: Akta Graco / IKEA
Viktige sikringsprodukter: Ledningsholdere. 2: Kontaktvern. 3: Hjørnebeskyttere. Foto: Akta Graco / IKEA Vis mer

Beskytter mot forbrenning: Transparent komfyrvern fra Reer. Foto: Produsenten
Beskytter mot forbrenning: Transparent komfyrvern fra Reer. Foto: Produsenten Vis mer

 

Produktene som forhindrer forbrenningsskader

Når barnet begynner å krype og gå, er kjøkkenet et sted for farer. Et nysgjerrig barn strekker seg etter kjeler på komfyren eller tar tak i det varme glasset på stekeovnen. Sistnevnte kan beskyttes ved hjelp av ovnsgitter som kan justeres i bredden og settes foran ovnsdøren.

Mange peiser er stilig å se på men kan utgjøre en stor fare for barn. Spesielt når de kravler rundt på gulvet og tar tak i ting for å komme seg opp. En løsning er å skjerme den helt av ved hjelp av et grind-system.  

Sikkerhetsgrind: Sørger også for å holde barna unna en varm peis. Foto: Babydan
Sikkerhetsgrind: Sørger også for å holde barna unna en varm peis. Foto: Babydan Vis mer

 

Kontroller temperaturen på badevannet

Det er viktig at barnets badevann ikke er for varmt. Dette kan du sjekke ved å bruke et termometer eller ved å kjenne etter med albuen din.

Vær obs på at barnehud er svært ømfintlig og at den kan få skader helt ned til 40 grader. 

Skålding kan også skje dersom det ikke er skåldesperre på kran til badekar, dusj og servant, så vær ekstra oppmerksom når barnet er i nærhet en av disse. Det finnes produkter på markedet som forhindrer barnet å komme i nærheten av kranen.

LES OGSÅ: Sjekkliste for et barnesikkert hjem  

Sikkerhet i badet: 1: Temperaturmåler fra Teddykompaniet. 2: Badekardeler fra BabyDam. 3: Antisklimatte fra Teddykompaniet. Foto: Produsentene
Sikkerhet i badet: 1: Temperaturmåler fra Teddykompaniet. 2: Badekardeler fra BabyDam. 3: Antisklimatte fra Teddykompaniet. Foto: Produsentene Vis mer

 

Gjenstander som setter seg fast i halsen

Barn bør alltid ha tilsyn ved spising, fordi det kan sette mat fast i halsen.

Barnet som kravler rundt på gulvet har en umettelig oppdagelsestrang, og alt det finner skal inn i munnen. Pass derfor alltid på at du velger leker som er passende til barnets alder. Leker skal være merket dersom de er farlige for barn under tre år. Selv om en leke ved første øyekast ser ok ut, kan det være en fare for deler som kan løsne.

Produktet Baby Safe Feeder lar barnet gnage på mat gjennom et plastnett. Det er et trygt alternativ, men det er slett ikke sikkert plastnettet appellerer til din baby's delikate smaksløker.

Hvis barnet bruker smokk, bør du også jevnlig kontrollere at den er hel og at sugedelen sitter fast i beskyttelsesbrikken. Vær også oppmerksom på deler i klær, som store knapper og lignende. 

LES OGSÅ: 10 råd om den første maten 

Baby Safe Feeder: Lar babyen spise frukt på en trygg måte. Foto: Produsenten
Baby Safe Feeder: Lar babyen spise frukt på en trygg måte. Foto: Produsenten Vis mer

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer