Jeg føler at jeg nærmest ble “født med sko på beina” i og med at både bestefar og far var skofabrikanter. Til min første skoledag hadde jeg randsydde skolesko av omtrent samme type som avbildet. Skoene var kjempestive og jeg husker godt at far fortalte meg at slik skulle det være. Skoene skulle gi god støtte for foten (les: forme foten). Heldigvis ble det snart slutt på den type tankegang, for etter hvert ble man klar over at gode barnesko definitivt ikke skal redusere føttenes bevegelsesfrihet.
Det skal knapt være noe ved barneskoen som er ubehagelig for føttene. Det er dog viktig at skoen har en god og lett polstret hælkappe. Hælen til småbarn er sensibel og derfor er det viktig at skoen er lett polstret på innsiden (hælsetet i skoen).
Skoen skal fortrinnsvis være laget av mykt, ekte skinn og alltid foret med skinn eller med et stoffmateriale som “puster” godt. Yttersålen skal være myk og lett, og ikke på noen måte redusere barnets bevegelsesfrihet. Ingenting er bedre enn fottøy av førsteklasses skinn. Skinnet “puster” og er mykt og behagelig.
10.000 skritt hver dag
Et aktivt barn i alderen 2–4 år beveger seg minst 10.000 skritt pr. dag. I den mest aktive alderen er det mange barn som presterer 18–20.000 skritt. Det er noe vi voksne ikke makter å konkurrere med. Det sier seg selv at skoene både må være kvalitetsmessig gode og ha god elastisitet. Det er svært viktig at sålene er lette å bøye der foten har sitt naturlige bøyningspunkt. Moderne skoteknikk ivaretar nettopp dette behov. Barneskoene kan gjerne ha støtdempende egenskaper, imidlertid er det ingen grunn til å overdrive betydningen av det, barnefoten gir i seg selv god støtavdempning. Nedenfor har du eksempler på virkelig gode “førstesko” som du lett vil få tak i når du besøker norske skoforretninger med godt utvalg av barnesko.
Gode førstegangssko
Mål alltid føttene skikkelig
Ta deg god tid når du kjøper de første skoene til barnet ditt. Føttene består da av masse fettvev, de er myke og bøyelige og knoklene er ikke på langt nær utviklet. Da er det viktig at det er tilstrekkelig plass både med hensyn til lengde og bredde. Den optimale løsningen er å få babyfoten målt med babyfotmål. Slik får du korrekt informasjon om fotlengde og ikke minst fotens bredde. Bredden kan variere mye og det er viktig at skoen har indre “kapasitet” som passer foten. For større barn og ikke minst voksne er det utviklet tilsvarende måleverktøy (som måler lengde og bredde).
Kan vi stole på skofabrikkenes skostørrelser?
Svaret er dessverre nei. Foreløpig eksisterer det ikke globale størrelsesnormer. Derfor hører vi ofte at “det fabrikatet er litt stor på størrelsen” eller “regn med at du må gå litt opp i størrelse hvis du velger det fabrikatet”. Den erfarne butikkselger har god kunnskap om hvilke fabrikker som har “små størrelser” og hvilke som har “store størrelser”. Det enkleste er at vi holder oss til fotens og skoens lengde i millimeter, slik som foreldrefotmålet plus12 gjør det.
Babyfotmål WMS-system Barn- og voksenfotmål
Skoforretningene bør bruke måleverktøy som måler fotens lengde og bredde. Forretningene bør også føre et fornuftig utvalg av barneskomodeller med ulike bredder. Spør gjerne etter barnesko basert på WMS-system.
Flere anerkjente forskere har uavhengig av hverandre kommet frem til at det er sammenheng mellom bruk av for korte, for trange og for lange sko, og skader på føttene. Faktisk er det slik at 2/3 av barna går med for korte sko. Systematisk vurdering av fotens bredde i forhold til skoens indre volum blir som oftest tatt skjønnsmessig. Skoforretningene bør bruke måleverktøy som måler fotens lengde og bredde og forretningene bør føre et fornuftig utvalg av barneskomodeller med ulike bredder. Spør etter barnesko basert på WMS-system.
Et godt prinsipp er å måle barnas føtter annenhver måned. Det gjør du enkelt ved å lage et fotavriss i papp og legge det inn i skoen som barnet bruker (legg til 12 millimeter som vokse/bevegelsesrom, det må det være plass til mellom fotens lengste punkt i belastet tilstand og skoens tåkappe). Aller enklest er det å kjøpe foreldrefotmålet plus12. Det bestiller du på www.barnefotter.com og det er superenkelt å bruke. Fotens lengde og skoens indre lengde skal være lik. Det er lagt til 12 millimeter i selve fotmålet til bevegelsesrom/vokserom. Barn trenger virkelig 12 millimeter mellom foten i belastet tilstand og tåkappen inne i skoen.
Fotmålet plus12 gjør det enkelt å kontrollere at skoene er i riktig størrelse, dvs. med 12 mm ekstra rom.
Hvis du er i tvil om det er skadelig å gå med for korte sko, kan du jo se litt nærmere på bildene. I tillegg til skjeve tær er skadene relatert til knesmerter og ryggvondt. Ønsker du som leser tilgang til mer informasjon om konsekvensene ved bruk av for korte sko kan du gjerne sende dine spørsmål til: raadgiver@karl-jacob-solheim.no
Høst og vekslende vær
Da er det viktig med støvletter som fungerer bra. Først og fremst skal gode støvletter holde barna tørre på føttene samtidig som at de skal “puste”. Mange foreldre er opptatt av hva som er best, skinnstøvletter med “vanlig for”, støvletter med Sypmatex eller Goretex-membran eller Cherrox og lignende modeller.
For å ta modeller med Sympatex og Goretex membran først: Modellene som er utstyrt med Tex-membraner sørger for godt “inneklima” for barnets føtter og at fottøyet er vanntett. Det vil si at fotfuktigheten begrenses. Barna har som oftest på seg støvlettene ute og inne og det varierer ofte 20 grader mellom inne og ute temperatur. En viss form for “kondens”-effekt er da også umulig å unngå. Støvlettene må holdes rene (spyles utvendig med rent vann) og de må sprayes med vanlig sprayimpregnering (spray endelig utendørs).
Cherrox-typene er garantert vanntette og de er utstyrt med fortyper som opptar mye fuktighet. Dermed er det også viktig at for og innersåle får god tørk i løpet av natten. Det er ingen tvil om at disse støvlett-typene er veldig aktuelle i forhold til mye norsk “sølevær”. Dette fottøyet er også enkelt å holde rent (spyl med rent vann).
Så var det “de gode gamle skinnstøvlettene”. Det sies at mange barnehagetanter helst ser at barna bruker vanlige skinnstøvletter med for som kan pusses og stelles. Ja, gjerne det! Et mindre antall barneskofabrikkanter holder seg fortsatt til “gammel og anerkjent” måte å produsere støvlettene sine på. Det gjør disse fabrikkene fordi de vil dekke en spesiell nisje i markedet. Min erfaring er at disse få gjenværende fabrikantene (som ikke anvender verken Sympatex eller Goretex membran) også leverer meget bra produkter. Poenget er at slike skinnstøvletter må stelles jevnlig, dvs. at de bør rengjøres (fuktig fille) og pusses (med skokrem) en gang pr. uke, da vil støvlettene fungere optimalt.
Av Karl Jacob Solheim