Barnetrygd

Publisert
Sist oppdatert

Hva er barnetrygd?Barnetrygden omfatter alle barn under 18 år som er bosatt i Norge. Det er den som bor sammen med/har omsorgen for barnet som har rett til trygden. Om barnet skal bo i utlandet i mer enn 12 måneder, vil foreldrene som hovedregel ikke få barnetrygd. Men det kan søkes unntak. Barnetrygden skal bidra til å dekke utgifter i forbindelse med det å ha barn. Siktemålet er å utjevne inntektsforskjeller til fordel for barnefamilier.

På spesielle vilkår kan det i tillegg til den ordinære barnetrygden gis, utvidet barnetrygd (trygd for ett barn mer enn det faktiske antall barn), ekstra småbarnstillegg (for barn mellom null og tre år) og Finnmarkstillegg (for bosatte i Finnmark og enkelte kommuner i Nord-Troms). Fosterforeldre har rett til stønad for barn som bor fast hos dem.

Barnetrygden kan utbetales tidligst fra måneden etter at barnet er født og senest fram til og med kalendermåneden før barnet fyller 18 år. Satsene for barnetrygden fastsettes av Stortinget. Barnetrygden er skattefri.

Hvis foreldrene bor hver for seg og har inngått skriftlig avtale om delt bosted for barnet, kan man få utbetalt halvdelen av barnetrygden hver. Hvor mye?Satsene pr. juni 2009 er:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.