Barnetrygd

Publisert
Sist oppdatert

Hva er barnetrygd?
Barnetrygden omfatter alle barn under 18 år som er bosatt i Norge. Det er den som bor sammen med/har omsorgen for barnet som har rett til trygden. Om barnet skal bo i utlandet i mer enn 12 måneder, vil foreldrene som hovedregel ikke få barnetrygd. Men det kan søkes unntak.
Barnetrygden skal bidra til å dekke utgifter i forbindelse med det å ha barn. Siktemålet er å utjevne inntektsforskjeller til fordel for barnefamilier.

På spesielle vilkår kan det i tillegg til den ordinære barnetrygden gis, utvidet barnetrygd (trygd for ett barn mer enn det faktiske antall barn), ekstra småbarnstillegg (for barn mellom null og tre år) og Finnmarkstillegg (for bosatte i Finnmark og enkelte kommuner i Nord-Troms). Fosterforeldre har rett til stønad for barn som bor fast hos dem.

Barnetrygden kan utbetales tidligst fra måneden etter at barnet er født og senest fram til og med kalendermåneden før barnet fyller 18 år. Satsene for barnetrygden fastsettes av Stortinget. Barnetrygden er skattefri.

Hvis foreldrene bor hver for seg og har inngått skriftlig avtale om delt bosted for barnet, kan man få utbetalt halvdelen av barnetrygden hver. 

Hvor mye?
Satsene pr. juni 2009 er:

  • Barnetrygdsatsen for hvert barn er 11 640 kroner i året. Dvs. 970,- kroner pr. måned.
  • Forsørgere som bor i Finnmark, Svalbard eller enkelte kommuner i Nord-Troms, får et tillegg til barnetrygden. Satsen er 320,- kr. pr. mnd.
  • Utvidet barnetrygd: Dersom forsørgeren bor alene med barn, kan hun/han få barnetrygd for ett barn mer enn det faktiske antallet barn. Dette gjelder forsørgere som er ugifte, skilte, separerte, gjenlevende ektefeller mv. Dvs at den totale trygden vil bli 1940,00 for et barn, 2910 for 2 barn, 3880 for 3 barn osv...
  • Småbarnstillegg til enslig forsørger: Kr. 660 per måned
    Gis til enslig forsørger med barn mellom null og tre år, med rett til utvidet barne-trygd og samtidig rett til full overgangsstønad. Det gis bare ett tillegg per enslig forsørger, uavhengig av hvor mange barn i alderen 0 - 3 år vedkommende faktisk forsørger.

Hvordan gå frem for å få barnetrygd?
Barn som fødes i Norge vil som hovedregel gis ordinær barnetrygd uten søknad, dersom moren er registrert som bosatt i Norge. Du vil få skriftlig melding om vedtaket fra trygdekontoret.
Ved rett på utvidet barnetrygd må du derimot søke - søknadsskjema fås på trygdekontoret.
Utbetaling for barnetrygd er som regel i slutten av måneden. (unntak desember)

Råd og veiledning
På trygdekontoret kan du få hjelp til å sende søknad, få råd og veiledning om ulike støtteordninger, få formidlet kontakt med andre instanser som sosialkontor, arbeidskontor m.m.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer