Barnets gråt - 1,5 - 3 år

gråt
gråt Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Barnet begynner å få en dypere forståelse av hva som skjer rundt seg, etter hvert som utviklingen skrider frem. Årsakene til barnets gråt kan nå bli vanskeligere å forstå. Barnet begynner å forstå hva du sier til det. Bevissthet om egen og andres vilje vokser frem. Barnet kan nå føle skam, sjalusi, skyld og mislike noe eller noen så sterkt at det begynner å gråte. Alle trenger å bli lyttet til, og ikke minst små barn som enda ikke har et godt utviklet språk. Grunnen til at mange voksne synes det er vanskelig å høre på gråt og raserianfall er at en som barn selv ofte ble stoppet i dette. Dessuten er det selvfølgelig vondt å høre sitt eget barn gråte og ha det vondt.FryktEn vanelig form for frykt på dette alderstrinnet er redsel for mørket og tordenvær. Mørkeredsel er noe som de aller fleste barn har, og det finnes ingen forklaring på hvorfor menneskebarn har denne frykten. Rasjonelle forklaringer vil ikke hjelpe.

Hva kan man gjøre:Ikke gjør narr av barnets frykt, det er grusomt å gjøre mot barnet. Gi barnet en nattlampe. Den beste metoden å fordrive frykt på er å snakke om den. La barnet sette ord på den. Prøv også allerede nå å snakke med barnet om følelser som å være redd, være lei seg, være glad m.m. Dette vil ikke bare minske barnets frykt men også øke barnets bevissthet rundt sitt følelsesliv. Ikke fortell barnet at "dette er ikke noe å være redd for" Barnets frykt er dypt reell, og du må akseptere at den er der. Vis selv at du er rolig, din egen frykt er utrolig smittsom! Vis enkelt og rolig at ting ikke er farlig. F.eks. å bade i et basseng. Vis at det faktisk er gøy, men ikke tving barnet ut i vannet før det er rede. Hvis barnet er redd for noe som skal skje, forklar nøye barnet hva som skal skje.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.