Barnevogn - stor guide

Barnevogn - stor guide
Publisert
Sist oppdatert

Dersom du skal bli forelder for første gang og skal ut og jakte på barnevogn, kan dette med barnevogner fremstå som en egen vitenskap. Ekspeditørene snakker i vei om alle de ulike typer barnevogner; kombivogner og duovogner, sportsvogner og bagvogner. Men hva er egentlig definisjonen på de ulike typene? Hva er bruken? og hvilket behov har har du?

For å lage det hele litt enklere for deg, har vi satt opp en kort definisjon av de hovedsaklig 6 ulike type kategorier vogner du vil møte i markedet. 

LES OGSÅ: Barnevogner: Finn den som passer deg 

Definisjoner på forskjellige typer barnevogner

KOMBIVOGN
Kombivognen kan brukes fra barnet ditt er nyfødt og opp til ca 4 år. En kombivogn består av 2 deler, nemlig en sportsvogndel og en bærebag. I tiden du bruker bærebagen, må du bruke begge komponentene. Når barnet vokser ut av bagen, tas vognen i bruk som en ren sportsvogn. Eksempel på en klassisk kombivogn med bag ovenfor.

Barnevogn - stor guide
Barnevogn - stor guide

        

Douvogn med egen sittedel til venstre, Bagvogn til høyre

DUOVOGN
En duovogn er en kombinasjon av en bagvogn, og en sportsvogn. Den første tiden, har du bagen montert direkte på understellet, og når tiden er inne, skifter du ut bagen med sportsvogndelen. På noen vogner flyttes kalesjen med, når du bytter innsats.

BAGVOGN
Bagvognen er kun beregnet for bruk den første tiden, opp til ca 1 år. Bagene er her ofte store og romslige, så her har du god plass til vinterposer og annet, siden det ikke går på kompromiss med noe annet. Ofte er det også en integrert ryggstøtte, slik at du også kan benytte vognen når barnet begynner å sitte.

Barnevogn - stor guide
Barnevogn - stor guide

      

To ulike sportsvogner

SPORTSVOGN
Når barnet ditt nærmer seg året, eller i allefall kan sitte på egenhånd, kan man begynne å benytte en sportsvogn. Her kan man velge i mange varianter, både med 3 og 4 hjul som enten er svingbare eller ikke, ulik vekt og egnet til enten by eller land. Her kan du finne en vogn som passer nøyaktig det terrenget og den bruken du er ute etter (men det krever selvsagt litt leting blant alle modellene.) Mange sportsvogner har en dypbag som tilleggsutstyr. Dvs at forskjellen mellom duovogn og sportsvogn pr idag er svært liten, for det gir mulighet til å bruke også en sportsvogn helt fra fødsel av. 

Barnevogn - stor guide
Barnevogn - stor guide

       

To joggevogner

JOGGEVOGN
Det er viktig at man ikke blander en joggevogn med en sportsvogn. Joggevognene er spesialdesignet for løpeturer. Det vil si at de er ekstremt lette, har store hjul og håndbrems. Joggevognene er somregel veldig enkle i utførelse, og ryggen kan som oftest ikke legges helt flat i hvilestilling.

Barnevogn - stor guide
Barnevogn - stor guide

       

To forskjellige reisetriller

REISETRILLE
En reisetrille, eller paraplytrille, som det også kalles, er en hendig liten vogn som er kjekk å ha på reiser, eller permanent liggende i bilen til bruk på handleturer. Vognene er små og lette, og slåes sammen "som en paraply" slik at de tar svært liten plass. På mange triller kan du legge ryggen helt flat, og vekten er ekstremt lav. Kravet til selve trilleegenskapene er ikke så høye, men målet er at du skal kunne bruke en slik trille hele tiden når man er på reisefot, og dermed ikke behøve å ta med en større og tyngre vogn.

Barnevogn - stor guide

TILVALG
Akkurat som når man skal ut å kjøpe bil, har man også tilgjengelig diverse tilvalg til barnevogner. Dette kan være alt fra skinnbeslag på håndtaket, fashionmodeller og fargevalg både på sittedel/bag og understell, valgfrie hjul (størrelse og luft/punkteringsfrie hjul), myggnett, regntrekk, parasoll, koppholder, handlenett, stellebag og mye mer. Hvor mye ekstrautstyr du velger å ta med, kommer an på både behov, penger og hvor opptatt du er av design mm.

Nå begynner også valgmulighetene å bli større på å kombinere barnevognen med bilstoler. Noen ganger følger det bilstol med som en tilvalgsmulighet, andre ganger kan man få med adaptere, som passer til enkelte stoler. Dette kan gi en større frihet og mobilitet om man skal mye inn og ut av bil.

Det man uansett bør ha som tilleggsutstyr til en barnevogn er regntrekk og myggnetting. Myggnettingen fungerer fin både mot mygg og katter.

SJEKKLISTE

Når du skal begynne å se etter en vogn, kan det være lønnsomt å sette opp en sjekkliste i prioritert rekkefølge for hvilke egenskaper som er viktig for deg at en vogn skal ha. Først må du tenke igjennom bruken. Bor du i byen, eller mer landlig til? Går du som regel tur på asfalt eller inne på kjøpesentre, eller er du mye i mer ulent terreng? Trenger jeg håndbrems? Vendbar sittedel? Skal barnet sove i vognen? Lufthjul eller ikke? Skal du ha vognen mye inn og ut av bil - ergo hvor viktig er vekt og sammenslått størrelse? Sjekklisten kan bli lang, og kravene mange. Derfor er det også viktig å være bevisst på hva som er viktig for deg og mindre viktig, dersom du må inngå kompromiss.
Er du på jakt etter en vogn du kan ha ut hele vognperioden, lønner det seg å tenke litt på størrelsen på selve vognen, som rygglengde, sittehøyde under kalesje mm. Får du vinterbarn kan det være lurt å ta høyde for at du får plass til alle poser og tepper du ønsker å få plass til oppi bagen når det er kaldt ute. Husk at mange vogner er produsert i langt varmere strøk enn Norge, hvor det er heller et unntak enn regel med høye brøytekanter vinterhalvåret.

Skal du kjøre vognen mye i ulent terreng, bør du kanskje vurdere lufthjul på vognen. Lufthjul kan punktere, men fordelen er at trilleegenskapene forbedres ganske bra når du triller i vanskelig terreng. Da har også hjulstørrelsen noe å si. Desto større hjul du har på vognen, desto enklere triller de over uregelmessigheter i terrenget. Bor du steder som for eksempel Drøbak med mye bratte bakker, eller det er mye holkeføre på vinteren, er det praktisk med en håndbrems, for lettere kontroll når du triller nedover.


Lykke til i jakten!

Skrevet av: Siri Conradi, Barnevognguiden.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer