Barnevogner: Finn barnevognen som passer for deg

MANGE BARNEVOGNER: Hvilken type barnevogn passer for deg? Se oversikt over de ulike typene vogner lenger ned i denne artikkelen  Foto: Produsentene/Barnas Hus og Babyshop
MANGE BARNEVOGNER: Hvilken type barnevogn passer for deg? Se oversikt over de ulike typene vogner lenger ned i denne artikkelen Foto: Produsentene/Barnas Hus og Babyshop Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å skulle kjøpe barnevogn for første gang kan være en stor utfordring for vordende foreldre. Både personlig smak, livsstil og tidspunkt på året har betydning for hvilke vogn som passer best for deg.

 

I barneutstyrsbutikken vil du kanskje bli overveldet av alle de ulike typene av barnevogner; sportsvogn, kombivogn, duovogn og bagvogn er bare noen av variantene du blir presentert for. Det hele kan virke som en egen vitenskap! For hva er egentlig definisjonen på de ulike typene? Og hvilke bruk passer de til? Vi hjelper deg å navigere i landskapet av barnevogner.

Les ekspertens beste barnevogntips nederst i denne artikkelen! 

LES OGSÅ: Se topplistene: Bestselgende babyutstyr 

DUOVOGN: T.v. I'coo Duo Peak Air fra Gobaby.no og Duo Bugaboo Cameleon fra Babyshop.
DUOVOGN: T.v. I'coo Duo Peak Air fra Gobaby.no og Duo Bugaboo Cameleon fra Babyshop. Vis mer

 

LES OGSÅ: Baby i barnevogn: Slik skal det ikke gjøres 

Duovogn

KOMBIVOGN: T.v. Simo kombivogn fra Babyshop og 2ME kombivogn Berlin fra Gobaby.no
KOMBIVOGN: T.v. Simo kombivogn fra Babyshop og 2ME kombivogn Berlin fra Gobaby.no Vis mer

Duovognen er en kombinasjon av en sportsvogn og en bagvogn, og den kombinerer altså sistnevntes store plass med sportsvognens praktiske egenskaper. Den første tiden har du bagen montert direkte på understellet, og når babyen blir om lag ett år, skifter du ut bagen med sportsvogndelen. På noen duovogner flyttes kalesjen med når du bytter innsats, men du beholder altså det samme understellet hele veien. 

Kombivogn

BAGVOGN: T.v Brio Go Bag (uten understell) fra Barnas Hus og Simo bagvogn fra Babyshop.
BAGVOGN: T.v Brio Go Bag (uten understell) fra Barnas Hus og Simo bagvogn fra Babyshop. Vis mer

Kombivognen kan brukes fra barnet er nyfødt til det er om lag fire år. Den består av to deler, bærebag og sportsvogn. Den første tiden bruker du begge komponentene, men når barnet har vokst ut av bagen, kan du bruke den som en ren sportsvogn. Sportsvognoverdelen kan som regel brukes begge veier, og siden bagen kan løftes ut, er det praktisk for deg som bor i som bor høyt opp i etasjene uten heis. 

Bagvogn

SPORTSVOGN: T.v. Stokke Explory sportsvogn fra Babyshop og Cerox Sport fra Babyshop.
SPORTSVOGN: T.v. Stokke Explory sportsvogn fra Babyshop og Cerox Sport fra Babyshop. Vis mer

Bagvognen er beregnet for den første tiden, og brukes som regel til barnet er ca ett år. Bagen er gjerne stor og romslig med god lagringsplass til vinterposer og annet. Bagvognen har gjerne integrert ryggstøtte, slik at du også kan bruke vognen når barnet kan sitte selv. 

Sportsvogn

Når barnet har passert åtte måneder, eller har begynt å sitte på egenhånd, kan man bruke en sportsvogn. Disse finnes i mange ulike varianter med både tre og fire hjul, som kan være svingbare, har ulik vekt og egner seg henholdsvis til by og land. Her er det altså gode muligheter for å finne en vogn som passer akkurat ditt bruk og det terrenget du beveger deg mest i. 3-hjulingen er ikke like stabil som vogner med fire hjul, men er til gjengjeld enkel å manøvrere. Noen sportsvogner har en dypbag som tilleggsutstyr, noe som gjør at sportsvognen kan brukes helt fra fødselen av. Dette gjør at overgangen mellom en sportvogn og en duovogn blir glidende. Husk å se til at sportsvognen har en god liggestiling om barnet ønsker en blund.

LES OGSÅ: Alt du trenger til babyen - huskeliste

JOGGEVOGN: T.v. Babyjogger City Elite fra Barnas Hus og Britax B-Smart joggevogn fra Gobaby.no
JOGGEVOGN: T.v. Babyjogger City Elite fra Barnas Hus og Britax B-Smart joggevogn fra Gobaby.no Vis mer

Joggevogn

REISETRILLER: T.v. Chicco Liteway reisetrille fra Babyshop og Babytravel Bangkok reisetrille fra Barnas Hus.
REISETRILLER: T.v. Chicco Liteway reisetrille fra Babyshop og Babytravel Bangkok reisetrille fra Barnas Hus. Vis mer

En joggevogn må ikke forveksles med en sportsvogn. Joggevognen er beregnet på deg som vil ta med deg barnet ditt på joggeturen. Joggevogner er lette, har store hjul og håndbrems og som regel enkel utforming og design. De kan som oftest ikke legges helt flate i hvilestilling. 

Reisetriller/paraplytriller

TVILLINGVOGN: T.v. TFK Twin Twist Duo fra Babyshop og Carena Doubleswing fra Babyshop
TVILLINGVOGN: T.v. TFK Twin Twist Duo fra Babyshop og Carena Doubleswing fra Babyshop Vis mer

Når man er på reise ønsker man en vogn som tilfredsstiller behov om lav vekt, enkel sammenslåing og liten størrelse. Sittekomforten blir gjerne ikke like god, men til gjengjeld er slike vogner svært praktiske når man er på reisefot. Mange liker også å ha en reisetrille liggende bak i bilen til handleturer osv. 

Tvillingvogn/søskenvogn

Tvillingvogner er som navnet tilsier en vogn med plass til to barn. I de fleste tvillingvogner kan man trille søsken, det vil si barn av ulik størrelse. Mange modeller har separate ryggstøtter og fotbrett, slik at barna kan ligge og sitte uavhengig av hverandre. Dersom du skal bruke vognen til nyfødte barn, kan noen modeller kjøpes med separate bager. 

LES OGSÅ: Her er de mest populære barnevognene 

SYKKELVOGN: T.v. Nordic Cab helårspakke og sykkekvogn fra Biltema.
SYKKELVOGN: T.v. Nordic Cab helårspakke og sykkekvogn fra Biltema. Vis mer

  

Sykkelvogn/pulk

Sykkelvognen kan gjerne ha flere bruksområder enn akkurat til sykling. Den hektes i utgangspunktet bakpå sykkelen din, men mange modeller kan omgjøres til pulk for bruk vinterstid, til en turvogn eller enkel barnevogn når man har en transportetappe mellom aktivitetene.

Tilleggsutstyr

Akkurat som når man kjøper bil er det mulighet for mange forskjellige typer tilvalg og tilleggsutstyr når man kjøper barnevogn. Dette kan være alt fra regntrekk, myggnetting eller parasoll til hjulbeskyttelse, kaffeholder eller veskekroker. Spør i din utstyrsbutikk etter tilleggsutstyr som passer den vognen du har valgt. 

Ekspertens barnevogntips

Ingmar van den Berg er produktsjef for barnevogner hos Barnas Hus. Han gir Mammanetts lesere sine beste tips til hvordan man finner en barnevogn man blir fornøyd med og hva man bør ta hensyn til:

Livsstil – Hvordan er boforholdene?  Er det et stort hus, eller kanskje en leilighet? Hvor skal barnevognen stå når den ikke er i bruk? Bor dere i en leilighet vil dere kanskje la understellet stå igjen nede, mens bagen bæres opp. Bor dere i et stort hus trenger dere sannsynligvis ikke tenke på dette, og vognen kan parkeres i sin helhet ved inngangen.

Transport - Reiser dere mye med bil? I så fall har vekt og sammenleggbarhet stor betydning. Bor du i by og bruker mye offentlig transport, er det lurt å ta hensyn til dette. Firehjulinger er lettere å få inn og ut av buss og trikk, mens trehjulinger gjerne tar mer plass.

Hvor bor dere? – I byen er gjerne fleksibilitet og manøvrerbarhet stadig viktigere. Går man mye i skogen er hjulstørrelsen viktig. Stadig flere produsenter tar hensyn til dette og tilbyr terrenghjul.

Når fødes barnet? Større hjul er viktig når det er vinter. Produsenter som Bugaboo og Brio tilbyr vinterhjul som kan erstatte de små forhjulene slik at det blir lettere å bevege seg gjennom snø. En romslig bag er viktig for høst- og vinterbarn, siden man gjerne vil beskytte barnet med en fotmuffe mot kulda. Mange foreldre forventer at barnet vil sitte i setedelen etter om lag seks måneder, og i så fall er størrelsen på bagen noe mindre viktig.

I barnehagen – Vogner som brukes i barnehagen bør ha god plass til soving og oppbevaring av vognposer. En lang ryggstøtte er også viktig, samt stor solskjerm som også skjermer på sidene, slik at den kan bli brukt hele vinteren.

Vendbarhet - Kan setet vendes og brukes i to posisjoner, både forover og bakover? Eksperter mener at vogner hvor barnet er vendt mot foreldrene er stimulerende for kommunikasjon med barnet. At setet kan legges helt flatt er det også mange som setter pris på. 

Klima og værforhold – Bor dere et sted med mye snø om vinteren og høye brøytekanter, er det lettest å manøvrere med en firehjuling. Det er imidlertid en smakssak; noen mener at vogner med tre hjul er enklere å bruke også under slike forhold. 

Design - Mange forbrukere identifiserer seg med barnevognen sin, og siden vognen brukes ute og er noe man blir sett med, er den totale stylingen og utseende på vognen nå mange synes er viktig. 

Flere spørsmål det lønner seg å stille på forhånd:

* Er håndtaket regulerbart? (også besteforeldre og andre bør kunne bruke det!)
* Fjæring er særlig viktig om man beveger seg mye på ujevnt underlag eller bygater med brostein.
* Har vognen handlekurv?
* Ønsker dere en løsning for feste av bilsete (reisesystem)?
* Ønsker dere mulighet for utvidelse til to barn?
* Se an lengden på setet i forhold til søvn.
* Se an vidden på setet i forhold til plass til vognpose
* Ønsker dere lufthjul? Det gir både barn og foreldre bedre komfort i skogen og på grus, snø og is men kan punktere.

Første gang publisert 14.09.12 
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer