Barsel: Dette skjer med kroppen din

Kroppen din gjennomgikk store forandringer da du gikk gravid. Nå skal kroppen tilbakedannes til slik den var før graviditeten.

HORMONER OG OMSTILLINGER: Nei, det er ikke bare hjernen som skal venne seg til en ny hverdag - du går i gjennom store fysiske omstillinger de første seks ukene. Foto: Shutterstock.com ©
HORMONER OG OMSTILLINGER: Nei, det er ikke bare hjernen som skal venne seg til en ny hverdag - du går i gjennom store fysiske omstillinger de første seks ukene. Foto: Shutterstock.com © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Store forandringer skjer i kroppen din de førte 6 uker etter fødselen. Melkeproduksjonen skal komme i gang, og amming etableres. Psykiske forandringer er også vanlige hos barselkvinnen.  

LIVMOREN

Livmoren din veide 50 gram før du ble gravid. Før du fødte veide den 1000 gram. Det første døgnet etter fødselen vil livmoren trekke seg raskt sammen og være lokalisert til området under navlen din. Deretter avtar størrelsen fra dag til dag. Det tar ca. 6 uker før livmoren har gjenvunnet sin normale størrelse. Hvis du ligger på magen en del, vil du gi livmoren et ekstra puff til å trekke seg raskere sammen. (Dette gjelder ikke deg som har tatt keisersnitt - det vil være smertefullt å ligge på magen for deg.)

Etterrier kan oppleves som smertefulle. Særlig gjelder dette flergangsfødende, da muskulaturen deres er slappere, og det kreves kraftigere sammentrekninger for at livmoren skal trekke seg sammen. Livmorhalsen er vid og åpen rett etter fødsel. Den begynner å tilbakedannes etter et døgn. Etter en uke er livmorhalsen fortsatt åpne for en finger, etter to uker helt lukket.

Livmorslimhinnen skal i denne perioden bygge seg opp igjen. Etter 6 uker er hele livmororganet slimhinnekledd som før graviditet og fødsel.

Les også: Dette burde noen fortalt meg før fødselen! 

Renselsen

I 6-8 uker etter fødselen vil du ha en blødning. Dette er sårsekret, hinner og eventuelt morkakevev. De 3-4 første døgn etter fødselen er renselsen som en rikelig menstrasjon. De neste 5 døgn mer brunlig. Fra 12. dag blir den mer hvitaktig. Renselsen skal lukte omtrent slik det lukter av menstruasjonsblod. Renselsen inneholder en del bakterier, derfor er det viktig at barselkvinnen sørger for god hygiene. Når du reiser deg opp etter å ha ligget noen timer, kan det godt hende at du blodet kommer ut i klumper. Blodet har da koagulert litt. Dette er ikke farlig, men hvis det er klumper større enn plommer, kan det være greit å vise det til jordmor. Hun vil da undersøke om det kan være rester av morkaken som sitter igjen i livmoren.

SKJEDEN OG BEKKENBUNNSMUSKULATUREN

Etter fødsel vil vagina være utspilt. Vaginalveggen vil etter hvert trekke seg sammen igjen, men vil for alltid være litt mer åpen enn før fødselen. Både selve tøyningen av vevet under fødselen og hormonell påvirkning forårsaker dette. Kvinner som blir forløst ved hjelp av keisersnitt vil også merke dette.

angvarig trykking under en fødsel fører til en svekkelse av bekkenbunnen. Det er svært viktig at alle barselkvinner begynner så tidlig som mulig å trene opp igjen bekkenbunnen! En svekket bekkenbunnsmuskulatur kan føre til urinlekkasje, og ufrivillig avgang av avføring i alvorlige tilfeller. Det har også betydning for det seksuelle samlivet at bekkenmuskulaturen trenes opp.

Det er ikke nok å bare knipe sammen seteballene, det har ingen hensikt. Du skal knipe sammen slik at hele bekkenbunnen blir trukket opp. Når du kniper kan du tenke på å "trekke opp en glidelås". Bevegelsen starter bak og forplanter seg fremover. Det kan være lurt å holde på knipet i 6-8 sekunder. Gjenta 20 ganger minst 3 ganger om dagen. 

Video: Slik trener du bekkenbunnen

TARMFUNKSJONEN

Det er vanlig at barselkvinner ikke har avføring de 2-3 første døgn etter fødselen. Noen ganger kan årsaken være så enkel som at det ble gitt et klyster før fødselen. Mange spiser lite det døgnet fødselen står på, så at avføringen lar vente på seg noen dager trenger ikke være et problem. Føler du deg allikevel hard i magen, be jordmor om råd.
Barselkvinner som har hemoroider og smerter i underlivet kan oppleve avføringen de første gangene etter fødselen som smertefull.

KROPPSVEKTEN

I forbindelse med fødselen taper du fra 5 til 10 kilo i vekt. Vekttapet skyldes fødselen av barnet, etterbyrden, dessuten økt væsketap, blant annet på grunn av økt utskillelse av urin og svettesekresjon. De resterende kiloene du har lagt på deg vil som regel også bli borte i løpet av de første 4-6 månedene hvis du ammer.

Les også:
Slik ser magen din ut etter fødselen - bilder!
Vanlig bekymring: Jeg blir aldri slank igjen

MENSTRUASJON OG EGGLØSNING

Hvis du ikke ammer vil menstruasjonen komme tilbake ca. 6-8 uker etter fødselen. Ved amming ser man ofte at den ikke kommer tilbake før etter 5-6 måneder. I noen tilfeller vil menstruasjonen utebli helt til du slutter å amme. Grunnen til at menstruasjon og eggløsning uteblir, kan være det høye nivået av hormonet prolaktin som stimuleres under amming.

PSYKISKE FORANDRINGER

Som barselkvinne er du sårbar. Mange tar lett til tårene. Denne sårbarheten kan ha både psykiske og fysiske årsaker.  Det skjer store hormonelle endringer i kroppen din etter fødselen. Når morkaken forsvinner, blir det er brått fall i de hormonene den produserte.

Kanskje er du trett av selve fødselen, og har fått lite søvn. Fødselen i seg selv kan også ha vært en hard påkjenning. Det er viktig at du får hvile og ro nå. Begrens besøk både på barselavdelingen og når du kommer hjem de første ukene.

Det er like vanlig at "morsfølelse" lar vente på seg noen dager, som at "morsfølelsen" kommer med en gang. Hvis du allikevel bekymrer deg for dette - ta en prat med jordmor. Hun har opplevd at mange barselkvinner har det slik du har det nå. Kjenner du vedvarende nedstemthet eller andre psykiske problemer, kontakt lege.

Noen barselkvinner føler behov for å utforske barnet. De kler av barnet og teller fingre og tær. De ser på barnet. Det er helt riktig at du gjør dette. Slik blir du kjent med barnet ditt.
Les mer om barseltårer og fødseldepresjon

 

Skrevet av sykepleier Elisabeth L. Lofthus, gjennomlesing og rådgivning av jordmor Marie Svedberg.
Kilde: Svangerskap, fødsel og barseltid. lærebok for sykepleiere. Inger Eide Haugen. 6. utgave 1999. Ad Notam.
Første gang publisert 2010.
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer