«Barselopphold» på sykehus kan bli historie

- Det er vanskelig å finne gode medisinske argumenter for at det er nødvendig å holde barselkvinner på sykehus, sier professor og overlege i fødselshjelp

EKSRPESS-OPPHOLD: Nyfødt og snart på vei hjem. Foto: Shutterstock.com ©
EKSRPESS-OPPHOLD: Nyfødt og snart på vei hjem. Foto: Shutterstock.com © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Inn og føde og rett hjem. Det kan bli realiteten ved det nye sykehuset i Østfold. For når et av Europas mest moderne sykehus åpner dørene neste år, vil det være færre plasser på barselavdelingen enn i dag. Mange kvinner skal rett og slett ikke bli på sykehuset i mer enn seks timer før de reiser hjem med den nyfødte, skrev Moss-avis tidligere i sommer.

Ambulant fødsel

Ordningen kalles ambulant fødsel, og er allerede tatt mye i bruk i nabolandet Danmark. 

På Rigshospitalet i København føder du ambulant, det vil si at du reiser hjem innen 4-6 timer etter fødsel. Du kan etter dette ringe sykehusets «barselhotline», og i dagen (e) etter fødsel vil du få et hjemmebesøk av jordmor.

Ambulant fødsel kan nå bli realiteten for flere norske sykehus, og Helsedirektoratets nye retningslinjer for barselomsorg legger også til rette og beskriver hvordan mødre som reiser hjem kort tid etter fødsel skal følges opp. 

Ordningen har ført til debatt i Danmark, og flere fagfolk har vært skeptiske til denne effektiviseringen av fødselstilbudet.

LES OGSÅ: Her er Norges beste fødeavdelinger

Ingen grunn til lange barselopphold 

I følge Bjørn Backe, nylig pensjonert professor og overlege i fødselshjelp og kvinnesykdommer, har det lenge vært rutine i nabolandene våre – deriblant Sverige og Danmark – at kvinner reiser hjem noen timer etter fødselen, dersom alt er i orden.

- Det er vanskelig å finne gode medisinske argumenter for at det er nødvendig å holde barselkvinner på sykehus. Bjørn Backe

- Når tradisjonen med lang liggetid etter fødsel har holdt seg så lenge i Norge reflekterer det nok både sterk motvilje mot omlegginger i helsevesenet generelt, og fødselshjelpens lave status. Den spesielle sykehusstrukturen vi har i Norge spiller nok også en rolle. Sammenlignet med alle andre land i Euopa har vi svært mange små lokalsykehus med små fødeavdelinger, som legitimerer sin eksistens ved å bruke de sengene de har, sier Backe til Mammanett.no.

LES OGSÅ: Hva gjør du hvis du ikke rekker sykehuset?

Ammeveiledning er ikke et argument for å bli på sykehus

Backe påpeker at den kommunale jordmortjenesten ble innført på 1990 tallet med tanke på svangerskapsomsorgen, ikke barselsomsorgen. 

- MEDISINSK UKOMPLISERT: Professor emeritus Bjørn Backe Foto: NTNU
- MEDISINSK UKOMPLISERT: Professor emeritus Bjørn Backe Foto: NTNU Vis mer

- De nye retningslinjene for barselsomsorg vi nå har fått vil forhåpentligvis føre til at den kommunale helsetjenesten etterhvert vil stå for nødvendig oppfølging i dagene etter fødsel for de som reiser hjem kort etter fødselen. Ammeveiledning bør ikke være spesialisthelsetjenestens ansvarsområde, sier han.

- Utelukkende positivt med rask hjemreise

Professor og fødselslegen mener det er utelukkende positivt at friske kvinner reiser hjem noen timer etter fødselen - særlig flergangsfødende. 

- I dagens situasjon med pappaperm, gode kommunikasjonsmuligheter der alle fødende har mobiltelefon og hvor alle som har født vil kjenne jordmødrene på helsestasjonen, burde forholdene ligge godt til rette. Tidlig hjemmebesøk og tilgjengelighet på telefon for jordmor og helsesøster bør ikke være vanskelig å organisere, mener Backe.

Han påpeker at en smidig gjennomføring av tidlig hjemreise (ambulant fødsel) forutsetter planlegging, slik at kvinnen i løpet av svangerskapet forbereder seg både på fødselen og hjemkomsten.  

- De som trenger sykehusopphold av medisinske grunner må selvfølgelig være innlagt. Opphold på sykehotell vil kunne være et alternativ for de som ikke ønsker å reise hjem til seg selv, avslutter han.

HELT GREIT MED RASKT SYKEHUSBESØK: - Anja Berget reiste hjem så fort hun kunne. Foto: privat
HELT GREIT MED RASKT SYKEHUSBESØK: - Anja Berget reiste hjem så fort hun kunne. Foto: privat Vis mer

- Så ingen grunn til å ta opp plass

Anja E. Berget (27) har født to ganger ved Ahus i Oslo og hun reiste hjem tidlig begge gangene.

- Jeg var i veldig fin form, og så ingen grunn til å «ta opp plass» på sykehuset, forteller hun.

Første gang hun fødte reiste hun hjem åtte timer etterpå, men forteller at hun nok hadde reist hjem enda tidligere, hadde det ikke vært for at de måtte vente på noe prøvetagning.

Andre gangen fødte hun sent på kvelden og fikk ikke reise hjem før legen skrev henne ut morgenen etter - 11 timer etter fødsel. 

- Vi fikk telefonnummeret til fødeavdelingen da vi reiste, om det var noe skulle vi bare å ringe. Det å komme hjem til sin egen seng, og roen man kun får hjemme var utrolig deilig. De første 24 timene etter vi kom hjem lå vi kun i senga, en stille og rolig start på livet. Vi hadde også helsesøster på hjemmebesøk etter 3 dager, forteller Berget som ikke kunne tenke seg å være lengre på sykehuset.

Berget synes tilbudet om ambulant fødsel er veldig bra, men understreker at det ikke passer for alle.  - Det er viktig at man kan få velge selv og ikke føle seg presset til noe, mener hun.

LES OGSÅ: Fem ting du ikke visste om fødselen

- Sendes ut til ingenting

Pensjonert fødselslege og «ammeguru» Gro Nylander er av en annen oppfatning. Hun mener at sykehusenes ansvar bygges ned før oppfølgingsapparatet utenfor bygges opp.

- Da min mor fødte, lå hun to uker på sykehus. Så ble det én uke, så tre dager, deretter to dager. Men man kan ikke bygge ned barselavdelingene uten å bygge opp tjenestene et annet sted, sier hun til Dagbladet.no.

- Fødekvinnene blør fortsatt mye, livmoren skal trekke seg sammen, de har vonde sting og masse følelser de må hanskes med. I tillegg er nyfødte barn sårbare. Og de sendes ut til ingenting. Mange får ikke besøk av jordmor, og er i stedet avhengige av å ha snille personer rundt seg som kan hjelpe til. Gro Nylander.

FIREBARNSMOR: - Godt å få litt ro noen dager på sykehuset, mener Lillian Marie Forsmo Foto: privat
FIREBARNSMOR: - Godt å få litt ro noen dager på sykehuset, mener Lillian Marie Forsmo Foto: privat Vis mer

- Det føles trygt å være på sykehus

Lillian Marie Forsmo er mamma til fire barn, og forteller at hun er glad hun har fått være flere dager på sykehuset etter fødselen sine.

- Jeg synes det var deilig å være på sykehuset, jeg. Klart jeg savnet barna mine hjemme og kjente omgivelser, men det var så deilig å ha den tiden på sykehuset til å bli kjent med den lille, ha fokus på ammingen, hente seg inn etter et langt svangerskap og smertefull fødsel og ikke minst få kjenne på tryggheten det er å ha fagfolk med rett kompetanse i nærheten i tilfelle det skulle være noe.

Forsmo har fire barn og sier hun glatt hadde valgt et par dager på sykehuset etter fødsel om jeg skulle hatt flere barn.

Forsmo har vært mellom to til tre dager på barsel etter sine fødsler. 

- For min del synes jeg to dager på barsel er passe lengde på sykehusoppholdet etter fødsel. Det er viktig at mor og barn får bli kjent og at ammingen går fint før man reiser hjem. Jeg følte meg selv ivaretatt og trygg dersom komplikasjoner skulle oppstå i etterkant – da ville både jeg og den nyfødte være i gode hender med kompetente fagfolk i umiddelbar nærhet.

LES OGSÅ: Fødselens tre stadier

JORDMOR KOPPERUD: - Forberedelse er stikkordet her! Foto: privat
JORDMOR KOPPERUD: - Forberedelse er stikkordet her! Foto: privat Vis mer

Viktig med god forberedelse

- Ambulant fødsel er flott i den anledning at man da må ha fokus på normal fødsel, for ellers kan jo ikke kvinnene reise hjem etter noen timer, sier jordmor Lisbeth Kopperud ved Åsgårdstrand helsesenter. Hun jobber også med hjemmefødsler og tilbyr privat svangerskapskontroll.

Jordmoren mener ambulant fødsel er et godt tilbud når forutsetningene er tilstede. 

- Kvinnen må ikke bare være frisk, og i form etter fødselen. Tidlig hjemreise må være planlagt før fødselen, kvinnen må ha fått god informasjon, og må føle dette som trygt. Hun må på forhånd vite hva hun reiser hjem til.  I tillegg må jordmor være tilgjengelig daglig for hjemmebesøk, og i beredskap, forteller Kopperud.

- Det er på høy tid at det settes fokus på fødsel og barseltid som en naturlig prosess, hvor mye av denne bør foregå utenfor SYKE hus. Da har vi først en vesentlig utfordring i å gjøre kvinner tryggere, og å styrke jordmortjenesten, avslutter jordmoren. 

LES OGSÅ: Hvem skal klippe navlesnoren?

Helsedirektoratets nye retningslinjer tilrettelegger for rask hjemreise

Helsedirektoratet kom i år med nye retningslinjer for barselomsorgen, hvor det
kommer klart frem at sykehusoppholdets varighet skal tilpasses kvinnen og den nyfødtes behov. Vurderingen gjøres i samråd med kvinnen.

Hjemreise forutsetter et organisert barseltilbud på hjemstedet og støtte fra kvinnens nettverk/partner.

Slik skal fødekvinnen og babyen følges opp hjemme:

For kvinner og nyfødte hvor det vurderes som like trygt med oppfølgning i hjemmet anbefales:

  • Et hjemmebesøk av jordmor innen første eller andre døgn etter hjemreisen. 
  • For kvinner som har født før og har gode erfaringer fra tidligere fødsel, amming og barseltid tilbys det et hjemmebesøk innen de første tre døgnene
  • For kvinner med vanskelig ammestart, komplisert fødselsforløp, ambulant fødsel eller hjemmefødsel, eller familier i en risikosituasjon før det tilbys ytterligere hjemmebesøk i løpet av den første uken etter fødselen
  • Det anbefales hjemmebesøk av helsesøster til alle nyfødte. Første besøk bør gjennomføres 7- 10 dager etter fødsel

 

FORUM: Skulle ha vært en uke på sykehus! Enig?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer