Foto: Istockphoto ©
Foto: Istockphoto © Vis mer

Barseltårer eller fødselsdepresjon?

Barseltårer er et vanlig fenomen etter fødsel. Fødselsdepresjon er noe annet.

Publisert

Selv når du er fornøyd med fødselen og føler deg i lykkerus over det nye barnet, kan følelseslivet gi deg en ubehagelig overraskelse etter noen dager. Graviditetshormonene er i fritt fall - du blir nærmest satt i en rask overgangsalder.

LES OGSÅ: Fødseldepresjon: Tegnene du bør kjenne til

Rett etter fødselen er mange kvinner glade, aktive og oppspilte. Etter fødselen produseres kroppens eget morfin - endorfiner. I tillegg vil mange produsere adrenalin etter fødselen. Disse to stoffene vil gjøre at mange kvinner blir oppspilte og aktive, noen nærmest hyperaktive. Dette er hensiktsmessig fra naturens side. Vi ser også hos andre pattedyr at de har krefter etter fødselen til å rydde opp morkaken (dvs spise den - det gjør de færreste kvinner!), sørge for å bringe avkommet i sikkerhet og gi det morsmelk.

Men så kommer nedturen... Langsomt går det kanskje opp for deg at livet ikke blir helt ukomplisert med en liten baby å ta vare på. Fra nå av står du til tjeneste 24 timer i døgnet for den lille skapningen du egentlig ikke har blitt kjent med enda.

Kanskje du også blir trett og sliten etter av den nye døgnrytmen og bli vekt flere ganger i løpet av en natt for å amme barnet. Du har dessuten sett frem i mange måneder til at fødselen skal skje, og når det endelig skjer, kan det føles som et antiklimaks etterpå.

LES OGSÅ: Blir man lykkelig av å få barn?

Å få en slik nedtur må betraktes som et normalfenomen. Svært mange kvinner opplever en eller annen form for barseltårer. Vanligvis melder barseltårene seg innen 3-10 dager etter fødselen.

Man skal ikke blåse av dem. Gro Nylander skriver i sin bok "Mamma for første gang" at barselkvinnen trenger å bli dullet med, trøstes, oppmuntres, sørge for at hun får nok mat, drikke og hvile.

Barseltårer er et kortvarig fenomen som vil forsvinne i løpet av 1 time til noen dager. Hos noen kommer og går nedstemtheten noe, og du kan veksle mellom glede og nedstemthet.

Vanlige, kortvarige symptomer på barseltårer:

Vanskelig fødsel?

En vanskelig eller traumatisk fødsel kan medføre at du har behov for ekstra gjennomgang av fødselen din, eller annen form for støtte i barselperioden. Her finner du noen konkrete råd her om hvordan du kan få hjelp: Vanskelige opplevelser knyttet til fødsel og barsel 

Fødselsdepresjon:

Fødselsdepresjon er noe helt annet og mer alvorlig enn barseltårer - og må ikke forveksles.

Depresjoner som oppstår i forbindelse med fødsel, skiller seg ikke vesentlig fra andre depresjoner. Det spesielle er tidspunktet. Ofte følges en depresjon av angstplager, dette gjelder også depresjoner etter fødsel. Depresjoner som oppstår i forbindelse med fødsel, skiller seg ikke vesentlig fra andre depresjoner. Det spesielle er tidspunktet. Ofte følges en depresjon av angstplager, dette gjelder også depresjoner etter fødsel.

Mellom 10 og 15 prosent av kvinner i fruktbar alder har til enhver tid symptomer på angst og depresjon. Mye tyder imidlertid på at tallet er noe lavere blant kvinner som får barn, fordi det blant skandinaviske kvinner som føder barn, er en overvekt av kvinner med god psykisk helse. (Kilde: Folkehelseinstituttet)

En familieforøkelse er en livskrise. Enhver livskrise eller større omveltende endringer i livet kan medføre depresjon. Noen er mer sårbare enn andre i utgangspunktet. Andre faktorer som kan ha betydning er stressfulle livshendelser, tidligere episoder med depresjon.

Risikoen synes ikke å være relatert til kvinnens utdannelse, barnets kjønn, om hun ammer, fødselsmåten, eller om svangerskapet var planlagt.

LES OGSÅ: Fødselspsykoser

Symptomer

En fødselsdepresjon kommer som regel innen 1 måned etter fødselen. Følelsen av nedstemthet varer lengre enn ved barseltårer og er mer konstant. Tilstanden kan spenne fra mindre plager til alvorlig depresjon og må være tilstede det meste av dagen omtrent hver dag i to uker eller mer for at det skal kalles en fødseldepresjon.

Symptomene er lik de symptomene som kvinner som ikke har født, får ved depresjon.

Depresjonen kan også ha alvorligere art og gjøre at moren føler fiendtlige følelser for barnet over tid, bli usikker på egen identitet og hvordan andre oppfatter henne, bli avflatet følelsesmessig og ikke klare å ta seg av barnet og seg selv. Noen kan også få selvmordstanker. På dette tidspunktet er det påkrevd både for kvinnen og barnet sin del at kvinnen får øyeblikkelig hjelp. En depresjon vil arte seg ulikt fra person til person, men grunnstemningen av tristhet og håpløshet ligger hos de fleste.

Hva kan man gjøre?

Dette skal du ikke gå med alene med! 

Det er viktig at en kvinne med fødselsdepresjon får spare på kreftene og ikke slite seg ut. Om partneren eller andre i nettverket kan hjelpe kvinnen med barnepass, nattevåk og praktiske gjøremål vil dette hjelpe. Kvinnen trenger mye støtte. Hun må ikke å bli bebreidet for at hun er deprimert og ikke klarer å takle de daglige kravene i forhold til barnestell, husarbeid m.m. Hun trenger også å bli forsikret om at dette er en tilstand som vil gå over, fordi deprimerte mennesker ofte har en oppfatning av at man aldri vil bli bra igjen. Jevnlig kontakt med helsesøster kan også være til støtte.

En person med depresjon vil ofte mangle tiltak for å søke hjelp. Dette gjelder særlig ved alvorlige depresjoner. Det er derfor viktig at andre som opplever kvinner som deprimerte etter fødsel, oppmuntrer henne til å ta kontakt med sin fastlege eller jordmor, eventuelt gjør det for henne.

Depresjoner opptrer hyppig i befolkningen og de aller, aller fleste depresjoner går over etter en periode, uten varige mén. Gjennomsnittlig varighet av en ubehandlet depresjon etter fødsel er syv måneder.

 

Behandling

Depresjon under graviditet og i barseltid behandles som andre depresjoner, men behandling uten legemidler er viktigere enn ellers, slik som støttesamtaler, styrking av sosialt nettverk og psykoterapi. Ved alvorlige depresjoner kan det være nødvendig med legemiddelbehandling, da må det velges legemiddel som medfører minst mulig risiko for fosteret og det diende spedbarnet. (Kilde: Folkehelseinstituttet) 

Risikoen for å få en ny depresjon er dessverre noe høyere for dem som har gjennomgått en depresjon enn andre. Risikoen øker med antall tidligere episoder av depresjon. Mange har nytte av medisiner og/eller samtaleterapi. Milde former trenger ikke medikamentell behandling. I alvorlige tilfeller kan kvinnen evt. sammen med barnet bli innlagt på psykiatrisk sykehus.

Kan menn få fødselsdepresjon?

Ja, det kan de. Som tidligere nevnt vil en hver omveltende livssituasjon kunne medføre en depresjon. Mannen vil på samme måte som kvinnen befinne seg i en livskrise når han blir far.
Ofte er det slik at menn har litt andre symptomer på depresjon enn hos kvinner. Irritabilitet og uro ses i større grad hos menn, i tillegg til de andre symptomene som nevnt ovenfor.

 
 
 

Skrevet av psykiatrisk sykepleier Elisabeth Lofthus oppdat. 2010
Kilder:
- Lærebok i psykiatri, Alf Dahl et. al., Universitetsforlaget 6. opplag 1998
- I Mors Liv, Tore Henriksen, Cappelen Damm 2010
- Aschehougs store bok om barnet, Vibeke Manniche, Aschehoug og co 2002
- Mamma for første gang, Dr. Gro Nylander. Gyldendal fakta 1999
- Legebok for alle, red. Clayman, Cappelens forlag AS, 1994
- "Post partum depresjon" Elektronisk legehåndbok 1999-2002 Norsk Helse
Informatikk AS,

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer