Barseltårer eller fødselsdepresjon?

Barseltårer er et vanlig fenomen etter fødsel. Fødselsdepresjon er noe annet.

Foto: Istockphoto ©
Foto: Istockphoto © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Selv når du er fornøyd med fødselen og føler deg i lykkerus over det nye barnet, kan følelseslivet gi deg en ubehagelig overraskelse etter noen dager. Graviditetshormonene er i fritt fall - du blir nærmest satt i en rask overgangsalder.

LES OGSÅ: Fødseldepresjon: Tegnene du bør kjenne til

Rett etter fødselen er mange kvinner glade, aktive og oppspilte. Etter fødselen produseres kroppens eget morfin - endorfiner. I tillegg vil mange produsere adrenalin etter fødselen. Disse to stoffene vil gjøre at mange kvinner blir oppspilte og aktive, noen nærmest hyperaktive. Dette er hensiktsmessig fra naturens side. Vi ser også hos andre pattedyr at de har krefter etter fødselen til å rydde opp morkaken (dvs spise den - det gjør de færreste kvinner!), sørge for å bringe avkommet i sikkerhet og gi det morsmelk.

Men så kommer nedturen... Langsomt går det kanskje opp for deg at livet ikke blir helt ukomplisert med en liten baby å ta vare på. Fra nå av står du til tjeneste 24 timer i døgnet for den lille skapningen du egentlig ikke har blitt kjent med enda.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer