Barseltreff i helsestasjonens regi

Barseltreff - ingen selvfølge! Foto: Shutterstock.com
Barseltreff - ingen selvfølge! Foto: Shutterstock.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Permisjonstiden kan bli lang uten å møte andre i samme situasjon som en selv. Noen helsestasjoner har tatt dette på alvor og arrangerer barseltreff jevnlig, mens andre helsestasjoner velger å la dette være noe foreldrene må ordne selv. Mødrenes erfaringer og vurdering av nytteverdi varierer også.

Helsestasjonens tilbud varierer

Mammanett har tatt en liten ringerunde til ulike helsestasjoner for å spørre dem om deres tilbud om barselgrupper og hvorfor de har valgt den løsningen de har. De fleste helsestasjoner har et eller annet tilbud til de nybakte mødrene, men hvordan dette tilbudet er varierer veldig fra ukentlige barselgrupper den første tiden og helt til kun ett arrangert treff. Vi har valgt ut historier fra tre helsestasjoner som viser hvor stor forskjell det er fra en kommune til en annen og også på hvorfor tilbudet er som det er.

En helsesøster vi er i kontakt med forteller at de for noen år tilbake opplevde et stort ønske fra nybakte mødre på å ha et fast tilbud helt fra starten av. De har derfor satt av tid en dag i uken der alle med babyer helt fra nyfødte og opp til 7 uker er velkomne. Da er det en helsesøster tilgjengelig for spørsmål, veiing, måling og så videre, og ellers kan mødrene få tid til å snakke sammen og bli kjent. Veldig mange mødre på denne helsestasjonen ender opp med å møtes fast utenom helsestasjonen også etter at disse 7 ukene har gått.

På en annen helsestasjon vi er i kontakt med forteller helsesøster at de gjerne skulle hatt et bedre tilbud, men at kommuneøkonomien setter stopper for dem. De kan derfor bare tilby noen få treff i året og prøver da å få med flest mulig på disse og håper mødrene selv tar ansvar for å holde på kontakten utenom. De har tidligere hatt tilbud om barseltreff på helsestasjonen, noe som var veldig populært, men med stadige innskrenkinger så ble de nødt til å slutte med det tilbudet.

En tredje helsestasjon kan fortelle om at de tidligere hadde et godt tilbud om barseltreff for nybakte mødre med grupper av barn født i løpet av en måned, men at de så at etterhvert som mødre laget egne barselgrupper gjennom Facebook, mammaforum og nettsteder, ble deres eget tilbud så lite brukt at de ikke lenger kunne forsvare å sette av såpass mye tid og ressurser til å fortsatt ha barseltreff. 

Mammanettjentenes erfaringer

gojenta forteller oss at på hennes helsestasjon fikk de tilbud om to eller tre treff i regi av helsestasjonen der de kunne bli kjent og ble informert om førstehjelp. Etter dette fortsatte gruppen å møtes i flere måneder og hun føler at hun hadde godt utbytte av disse møtene.

ingrid hadde lignende erfaring med barseltreff med sin førstefødte og barselgruppen helsestasjonen satte i gang har fremdeles kontakt 2 1/2 år senere! Da hun fikk nummer to i vår, var det litt mer rot rundt å få i gang barselgruppen, men også denne gangen startet de opp i gruppe hos helsestasjonen og har så fortsatt å holde gruppen i gang etter opplegget på helsestasjonen var over.

mamma'n til Pluggen har også opplevd to ulike barselgrupper - den ene fulgte hun så lenge det var opplegg på helsestasjonen, den andre ble forsøkt startet opp midt i fellesferien og hadde derfor dårlig oppmøte. Det ble aldri noe mer utav den gruppen.

Mammaria har født tre barn og aldri fått tilbud om barselgruppe, og Pooh forteller at innen hun spurte helsestasjonen om det fantes et tilbud, så hadde de allerede hatt fire møter. På den helsestasjonen måtte en gi beskjed selv hvis en ønsket å være med på en sånn gruppe. 

Line-mor har hatt to ulike opplevelser med barselgrupper. Med sin førstefødte var hun i en barselgruppe med to andre mødre. De hadde alle sine vanlige kontroller sammen med tilbud om alenetid med helsesøster hvis det var behov for det.  Med nummer to flyttet de til en ny kommune like etter fødselen og fikk beskjed om at det ble arragnert to treff for hele årskullet - det ene treffet hadde allerede funnet sted. Utenom dette informerte helsestasjonen om trillegrupper som de var klar over eksisterte utenom helsestasjonen.Med første barnet opplevde Line-mor at det var veldig fint å møte andre mødre og å få et nettverk ettersom hun var enslig forelder. Å ha to andre mødre som ble med på trilleturer, kafétreff eller kom innom på besøk var viktig den gangen. I tillegg hadde en av de andre mødrene barn fra før og delte gjerne av sin erfaring når førstegangsmammaen var stresset og søvnløs. Etter hun fikk andre barnet var ikke behovet like stort for sånne barselgrupper, så når det ikke klaffet med de to treffene helsestasjonen arrangerte, gikk det helt fint å klare seg uten også. Det sosiale var heller ikke så viktig den gangen. 

Trebarnsmoren Anna deler et annet syn på barselgrupper. Hun forteller at bortsett fra at det var hyggelig å møte igjen foreldre fra fødeavdelingen og kikke på babyene deres, synes hun ikke helsestasjonens barseltreff ga noe utbytte. Som trebarnsmor følte hun seg trygg, babyen utviklet seg normalt, ammingen fungerte greit og det var i grunn egentlig bare kjedelig å sitte i disse gruppene og diskutere ting som for henne nå var selvsagte ting: Hvilken katastrofe vil oppstå dersom babyen ikke bæsjer to ganger på samme dag? Hvor bekymret bør jeg være hvis jeg ikke får en hel natts søvn? Klassifiserer det som omsorgsvikt dersom man ikke bader babyen hver kveld?

Flere av Mammanettjentene mener at tilbudet startet for sent. Det burde være et tilbud alt fra rett etter fødselen fordi det er da behovet for samtaler med likesinnede er størst.

Er det behov?

Vi ser fra historiene over, både fra helsestasjonene selv og fra mødrene som uttaler seg i forumet, at det er veldig stor forskjell på barselgruppetilbud fra det ene stedet til det andre. Det kan virke som om det er et behov hos mange mødre i permisjon å få et sånt tilbud, kanskje spesielt for førstegangsmødre, men likevel så opplever ene helsestasjonen vi var i kontakt med å møte liten interesse på grunn av andre, lignende tilbud.

Kom med egne erfaringer og tanker rundt barseltreff i forumtråden

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer