Bedre håndvask kan halvere sykdom i barnehagene

Ny oversikt viser overraskende stor sammenheng.

HÅNDVASK VIKTIG FOR Å HOLDE SMÅ OG STORE FRISKE: Viktig smitteforebyggende tiltak i barnehager. Foto: Shutterstock ©
HÅNDVASK VIKTIG FOR Å HOLDE SMÅ OG STORE FRISKE: Viktig smitteforebyggende tiltak i barnehager. Foto: Shutterstock © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skjerpet håndhygiene kan halvere antall infeksjoner i barnehager. Det viser en ny systematisk oversikt som Kunnskapssenteret har publisert.

På oppdrag fra Folkehelse­instituttet har forskere ved Kunnskapssenteret laget en oversikt over studier av smitteverntiltak i barnehager.

- Vi fant at ved å skjerpe håndhygienen, ble forekomst av diaré og luftveis­infeksjoner betydelig mindre. Det ser også ut til at man kan forvente lavere sykefravær, sier lege, prosjektleder og seniorrådgiver Ingeborg B. Lidal ved Kunnskapssenteret.

Håndvask og hånddesinfeksjon ble gjennomført av både barna og de ansatte i barnehagene.

Så mye reduserte tiltakene sykdom

Ingeborg B. Lidal: Lege og seniorrådgiver i Seksjon for forebyggende, helsefremmende og organisatoriske tiltak.  Foto: Kunnskapssenteret
Ingeborg B. Lidal: Lege og seniorrådgiver i Seksjon for forebyggende, helsefremmende og organisatoriske tiltak. Foto: Kunnskapssenteret Vis mer

Skjerpet håndhygiene i barnehager sammenliknet med vanlig praksis:

  • reduserer barnas forekomst av diaré med 39 – 69 prosent
  • reduserer luftveis­infeksjoner med 17 – 43 prosent
  • reduserer barnas sykefravær med 4 – 20 prosent

 

Flere tiltak kan hjelpe

Forskerne ved Kunnskapssenteret så også på det å kombinere flere grep for å redusere smitte og fravær. Det dreide seg om:

  • å gi smittevern­opplæring i tillegg til å innskjerpe håndhygiene
  • rutiner for bleieskift 
  • regelmessig renhold av leker og lokaler. 

Dokumentasjonen for kombinerte tiltak er mer usikker, men indikerer at også dette kan føre til færre infeksjoner i barnehager, skriver Kunnskapssenteret.

Hånddesinfeksjon: Mange barnehager har rutiner for dette. Foto: Shutterstock ©
Hånddesinfeksjon: Mange barnehager har rutiner for dette. Foto: Shutterstock © Vis mer

Usikker på hvor god effekt karantene har

Forskerne fant studier som undersøkte om det er effektivt at smittebærere får «karantene» fra barnehagen, om endring i bruk av utendørstid eller forbedret utstyr for hygiene­prosedyrer gir færre infeksjoner og lavere sykefravær. 

Dokumentasjonen var ikke solid nok til å kunne trekke konklusjoner om virkningen av disse tiltakene.

- Vårt materiale tok for seg mange smitte­verntiltak i barnehager, og de fleste ser ut til å virke. Likevel kan vi ikke anslå grad av virkning for mange av tiltakene, fordi dokumentasjon har varierende kvalitet, fortsetter Lidal

Ikke avdekket ulemper av tiltakene

Rapporten fra Kunnskapssenteret viser hvilke type smitteverntiltak som er studert i såkalte kontrollerte studier i barnehager. Den viser at innholdet i smitteverntiltak spenner vidt, og at tiltak kan rettes både mot ansatte, barn, foresatte og de fysiske omgivelsene i barnehagelokalene.

- Vår gjennomgang har ikke avdekket ulemper med slike tiltak. Den har imidlertid vist at det trolig er fordeler av både enkle og sammensatte tiltak. Rapporten peker også på tiltak som er lite studert. Derfor vil det være spesielt nyttig å evaluere effekten av fremtidige fysiske smitteverntiltak i barnehager, eventuelt hvilket tiltak som er mest effektivt og gjennomførbart i norske barnehager, avslutter Ingeborg B. Lidal

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer