Bedre og raskere læring med tegn

Å bruke tegn kan være spesielt effektivt hvis barnet har språkvansker.
Å bruke tegn kan være spesielt effektivt hvis barnet har språkvansker. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når foreldre bruker håndtegn i kommunikasjon med babyen, får barnet bedre språkforståelse og et bedre ordforråd, viser forskning. For barn med forsinket språkutvikling kan tegn være et svært viktig redskap for å forstå og uttrykke seg. Nå lanseres “Mine tegn. Babyboka” som en hjelp på veien.

Hva gjør man når barnet ikke begynner å snakke eller har en forsinket språkutvikling? Erfaring og forskning viser at bruk av tegn kan være en viktig støtte for barnets språkforståelse og et redskap slik at barnet selv kan uttrykke seg.  - Det å komme i gang så tidlig som mulig med å bruke tegn som et hjelpemiddel, kan være svært viktig overfor barn som har vansker i forhold til utvikling av språk og tale, sier forfatteren av boken, Arlene Temte, spesialpedagogisk rådgiver ved Sørlandet kompetansesenter.

Les også: Babyens først ord

Språk når barnet ikke har språk

Når tegn brukes som støtte, populært kalt ”tegn til tale”, benytter en seg av en kommunikasjonsform som bygger på kroppsspråk, mimikk, naturlige tegn og tegn ”lånt” fra Norsk tegnspråk. Tegn som støtte er noe annet enn tegnspråk. En gir barnet muligheter for å ta i bruk flere sanser når det skal tilegne seg språk. Tegnene brukes alltid sammen med tale, og målet vil alltid være at barnet skal utvikle tale. Dersom talen allikevel ikke kommer som forventet, har vi sikret barnet en alternativ kommunikasjonsform.

Bruk av tegn er en støtte for barnets språkforståelse og et redskap slik at barnet selv kan uttrykke seg. Mange av tegnene er illustrative og mye mer konkrete enn talte ord. De er logiske og tydeliggjør budskapet. For eksempel illustreres ”bil” ved at vi svinger på rattet.

Positiv effekt for alle barn

I USA er babytegn, eller “babysigns” som de kaller det, blitt en bølge blant nybakte foreldre. De bruker tegn samtidig som de prater med barnet slik at babyen kan kommunisere bedre med foreldrene før de har utviklet talespråk.

Forskning viser at barn tar i bruk tegn før tale. De får også bedre språkforståelse og et større ordforråd enn de som ikke blir eksponert for tegn. Det ble i tillegg funnet positive langtidseffekter i forhold til intellektuell utvikling. Det er også kjent at utvidet ordforråd gir bedre grunnlag for lesing.

Babybok og film

“Mine tegn. Babyboka” er laget først og fremst til de som nylig har fått vite at barnet har en språkvanske eller en risiko for forsinket språkutvikling. Materiellet er ment å være en hjelp for å komme i gang så tidlig som mulig med å bruke tegn som et hjelpemiddel. Men boka vil også kunne være et nyttig hjelpemiddel for alle foreldre som rett og slett har lyst til å berike barnets kommunikasjon og språk ved å bruke tegn.

Før et barn lærer å snakke er det naturlig å uttrykke seg ved hjelp av bevegelser, ansiktsuttrykk og naturlige tegn. Det viser seg at babyer som utvikler seg i et miljø der det brukes tegn, langt tidligere klarer å imitere tegn utført med hendene enn verbale ord utført med munnen.

Boka gir en enkel innføring i de første tegnene og hvordan en kan jobbe videre. En DVD viser hvordan tegnene gjøres og forteller også historier om familier som har gjort erfaringer med tegn til tale. Boken kan bestilles på sks-bestilling@statped.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer