Begrens kaffeinntaket mens du er gravid!

Gravide må begrense inntak av kaffe. Foto: Shutterstock.com
Gravide må begrense inntak av kaffe. Foto: Shutterstock.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kaffe, te og cola inneholder koffein. Koffein i store mengder under graviditeten kan øke risikoen for spontanabort. Koffeinet virker inn på fosterveksten ved at blodårene trekker seg sammen, og dermed hindrer tilførselen av næring til fosteret. Lav fødselsvekt er ikke farlig i seg selv, men er en risiko for sykdom både i tiden før, rundt og etter fødsel.  Undersøkelser har vist at kvinner som drakk mer enn tre kopper kaffe, hadde dobbelt så stor risiko for å få barn med lav fødselsvekt sammenlignet med de mer moderate kaffedrikkerne. 

Anbefalinger for Kaffe, te og colaHelsedirektoratet anbefaler at du for å være på den sikre siden drikker maksimalt 1‒2 kopper kaffe eller 3‒4 kopper vanlig te hver dag. Du bør også begrense inntaket av cola. Urte-te inneholder oftest ikke koffein. Noen næringsmidler inneholder relativt mye koffein. Hold deg unna såkalte energidrikker med koffein.  Vær også oppmerksom på at såkalte anti-cellulittkremer kan inneholde forholdsvis store mengder koffein som tas opp i kroppen. En innsmøring av halve hudoverflaten kan tilsvare 100 mg koffein.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer