Bekkenbunn i toppform?

Publisert
Sist oppdatert

Du har sikkert gjort det: Krysset bena når du hoster, nyser eller ler og så kommer det noen dråper. Du har sikkert kjent det: Presset i underlivet mot slutten av svangerskapet og trangen til å tisse oftere eller kanskje det kommer noen dråper før du når toalettet? DA har du sikkert også hørt det: MINST 100 knip for dagen når du kjører bil, sitter på jobben eller handler!

Den siste setningen er en myte - de to første handler om belastningen på din bekkenbunn i svangerskapet. Men hva er nå egentlig bekkenbunnen, hvorfor er det så viktig å trene riktig og hvilke konsekvenser kan skader og svekkelse få? 

Hva er bekkenbunnen?
Helt enkelt er bekkenbunnen et tynt, skålformet muskellag som dekker nedre utgang i bekkenet og støtter organene i underlivet. De tre åpningene i bekkenbunnen gir plass til endetarm, skjede og urinrør, forsterket av ringmuskler. Du kan kjenne bekkenbunnen trekke seg sammen under orgasme eller når du stopper strålen mot slutten av vannlating. I svangerskapet øker presset mot bekkenbunnen frem til fødselen, og vaginal forløsning blir på en måte den store styrkeprøven. Lent knestående er en god fødestilling for bekkenbunnen, likeledes kan det være lurt å holde litt igjen på pressrier og la jordmor støtte perineum, området mellom skjede og endetarm, mens babyens nederste skulder lirkes frem.

Forebygge urinlekkasje
Vi vet nå at riktig bekkenbunnstrening i svangerskapet reduserer forekomst av urinlekkasje etter fødsel. Vi vet også at trening av bekkenbunnen hjelper mot stressinkontinens. Dette er dokumentert kunnskap om effekt av bekkenbunnstrening som gravide og barselkvinner bør vite om. Du finner din egen bekkenbunn ved å lukke endetarms- og skjedeåpning samtidig som du trekker inn i kroppen UTEN å bruke setemuskler.

Siden bekkenbunnen er muskler vi verken ser eller tenker på til vanlig, har artikkelforfatter laget en instruktiv treningsvideo med 3D animasjon og informasjon. Videoen Stopp Lekkasjen kan brukes både til forebyggende og behandlende trening av urinlekkasje og svekket bekkenbunn. Du finner fyldig informasjon med bl.a. brukerveiledning på www.stopthedrops.com



Barsel og småbarnsmødre utsatt
I løpet av 13 års arbeid med undersøkelse og trening av kvinners bekkenbunn, har jeg truffet mange gravide og barselkvinner som ikke tenker på betydningen av denne skjulte og innvendige muskelgruppen før fødselen. Under fødselen blir bekkenbunnen utsatt for stor belastning i form av strekk over tid, med fare for overstrekk, som en løs trusestrikk. Rifter av forskjellig størrelse og alvorlighetsgrad kan oppstå, og muskelfester kan skades. Som barselkvinne og småbarnsmor tenker du kanskje ikke over hvor mange ganger du løfter hver dag. Hvert løft øker trykket inne i magen og presser ned mot bekkenbunnen. Den beste måten å motvirke denne ”trampolineeffekten” på, er å lukke endetarms-og skjedeåpning FØR du løfter baby, handleposer, kleskurv, vogn, bag og alt annet av noe tyngde.

Plager i forbindelse med svekket bekkenbunn
Anstrengelseslekkasje, problemer med å holde på luft fra endetarm, lyder fra skjede, livmorfremfall og følelse av redusert spenst i skjede er eksempler på plager som kan oppstå i forbindelse med skadet eller svekket bekkenbunn og båndapparat i underlivet.
En sterk og sunn bekkenbunn er derfor både til glede og gavn for alle kvinner!

Til slutt noen gode råd for bekkenbunnen i svangerskapet og barseltiden:
- unngå trening med stor belastning som hopp og støt mot underlaget
- unngå treg mage og mye trykking ved avføring
- unngå tunge løft og trekk alltid bekkenbunnen sammen før du løfter
 

På Mammanetts temasider om trening ved graviditet og barsel finner du treningsøvelser for bekkenbunnen



Skrevet av :fysioterapeut Kjersti Hatlebrekke, Stop the Drops as
Styremedlem faggruppen for kvinnehelse, Norsk FysioterapeutForbund
Avdelingsledende fysioterapeut, Kvinneklinikken, Haukeland Universitetssykehus

Kilder:

  1. Kari Bø, Trening for deg!- gravid og nybakt mor. J.W. Cappelens forlag
  2. Kari Bø, Tren deg tett! Tidsskrift Norsk Lægeforening 2000;120 3583-9
  3. Siv Mørkved, Kari Bø, Forekomst av urininkontinens i svangerskap og barseltid, Int Urogyn Journ 1999;10 394-98
  4. Siv Mørkved et al, Pelvic floor muscle training during pregnancy to prevent urinary incontinence Obs & Gyn 2003
  5. Siv Mørkved, Kari B, Effect of poatpartum pelvic floor muscle exercise in prevention and treatment of urinary incontinence. Int Urogyn Journ 1997;8: 217-222
September 2003.
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer