Bekkenløsning - oppsøk hjelp tidlig

Bekkenløsning - oppsøk hjelp tidlig
Bekkenløsning - oppsøk hjelp tidlig Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er mye man kan gjøre selv om man får diagnosen bekkenløsning. Trening, veiledning og behandling hos fysioterapeut, kiropraktor eller begge deler, kan redusere mye av smertene, og gi deg en bedre livskvalitet i svangerskapet, forteller kiropraktor Elisabeth Aas-Jakobsen. 

Bekkenproblematikk i forbindelse med graviditet er ikke noe nytt, men ble beskrevet allerede for 2000 år siden. Gjennom tidene har fenomenet blitt beskrevet med mange ulike navn. På engelsk heter det vi kaller smertefull ”bekkenløsning”, ”pelvic girdle pain in pregnancy”. 
Det er forsket mye på bekkensmerter i graviditeten, men det er fremdeles liten enighet om årsak, eller riktig behandling.

Les også: Dette er bekkenløsning 

Alle har bekkenløsning
Alle kvinner skal ha bekkenløsning, og det i seg selv er ikke vondt. En av funksjonen til de nye hormonene som blir produserer av kroppen under graviditeten, påvirker leddbåndene slik at bevegelsen i alle bekkenleddene øker. Dette høyst sannsynlig for å gjøre det mulig for bekkenet å utvide seg under fødselen og for å gi plass til barnet som skal passere bekkenringen under fødselen.

Asymmetrisk bevegelse i bekken gir mer smerter
Kvinner som har en asymmetrisk bevegelse i bekkenleddene (dvs at det ene bekkenleddet beveger seg mindre enn det andre) har vist seg å ha større bekkensmerter enn de som ikke har det. Når kiropraktoren jobber med bekkenløsnings pasienter, korrigerer de leddene som ikke har god funksjon, for å avlaste leddene som beveger seg for mye, slik at balansen i bekkenet blir bedre, og smertene mindre.

20% av alle kvinner
Bekkenløsningsdiagnosen koster det norske samfunnet enormt, både mht til tap av livskvalitet, og et stort sykefravær. Tall fra NAV viser at 1 av 4 gravide er sykemeldte til enhver tid, og at mange er det på grunn av av muskel og skjelett smerter. Ca 20% av alle kvinner får bekkenrelaterte smerter i svangerskapet og 5-10% opplever kroniske bekkensmerter etter fødselen. 
Forskning viser at bekkensmerter og ryggsmerter i graviditeten er to ulike tilstander, som har ulike prognoser.

Individuelle råd, informasjon og veiledning er viktig. 

  • Tidlig  samtale med leder på arbeidsplassen,
  • Tidlig kontakt med fysioterapeut eller kiropraktor
  • Små justeringer på arbeids plassen, (slik som hyppige pauser og en hvilestol) 

Dette viste seg i prosjektet ”Gravid i Jobb” å  redusere sykefraværet med gjennomsnittlig 5 uker, i tillegg til at man oftere benyttet gradert sykemeldning.

Blir møtt med liten forståelse
Det er mye redsel knyttet til ordet bekkenløsning, og det er ikke rart. ”Alle kjenner noen” som har fått store problemer med bekkenet under svangerskapet. Historier om bruk av rullestoler og krykker er ikke uvanlig. Mange opplever at de blir møtt med liten forståelse for bekkenplagene sine hos helsepersonell.

Råd:

  • Oppsøk hjelp tidlig. Riktige råd og veiledning kan gjøre hele forskjellen.
  • Det er viktig at du beveger deg. Finn aktiviteter som ikke er vonde.  Lytt til kroppen din. Yoga for gravide og bassengtrening, og til og med sykling, fungerer for mange.
  • Du trenger ikke å gå med små skritt, gå med den skrittlengden du føler er komfortabel.
  • Få en holdnings og gangveiledning hos en kyndig fysioterapeut, og få undersøkt bekkenet hos en kiropraktor. Alt for mange har både bekkenløsning og bekkenlåsning samtidig, og små justeringer kan øke livskvaliteten betraktelig.
  • De fleste blir mye bedre etter fødselen. Dersom du har bekkensmerter etter fødselen er det fremdeles mye du kan gjøre mht til trening og behandling .

Av Kiropraktor Elisabeth Aas-Jakobsen, www.bekkenogbarn.no

Kilder:
European guidelines for the diagnosis and treatment of pelvic girdle pain, European Spine 2008
Myklebø, S., 2007. “Sykefravær og svangerskap” . Arbeids og velferdsdirektoratet ,No3
Damen et al., 2001.The prognostic value of asymmetric laxity of the sacroilial joints in pregnancy related pelvic pain. Spine Journal ,27 (24), 2820-2824.
Bastiansen et a.,l 2005. A historical perspective on pregnancy related-low back and/or pelvic girdle pain.  European Journal of Obstetrics & Gynecology and Reprodroductive Biology. 120, 3-14
Fredriksen et al., 2008. “Listen to your body”. A qualitative text analysis of interned discussions related to pregnancy health and pelvic girdle pain in pregnancy. Patient Education and Counselling, 73, 294-299.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer