Ikke akkurat Bambi på glattisen... Foto: Shutterstock ©
Ikke akkurat Bambi på glattisen... Foto: Shutterstock © Vis mer

Bekkenløsning: Vintervær gir Bekkenbesvær!

Publisert

Glatt vinterføre kan føre til mer vondt i symfysen. Mange kiropraktorer opplever at glatt vinterføre medfører at flere gravide kommer inn med smerter i symfysen.  

Symfysen er leddet foran i bekkenet, og er det leddet i bekkenet som beveger seg minst når du ikke er gravid. Har du vondt i symfysen så kan det være et tegn på at du har symptomgivende bekkenløsning. Det er bare gravide eller kvinner som har født som får vondt i symfysen. Symfysesmerter kan være ekstremt ubehagelig.

Smerter fra symfysen kan føles ut som:

Når du har vondt i både symfysen og eller i bekkenet, er det særdeles ubehagelig å gå-spesielt når det er glatt ute! 

Kroppen spenner seg og man blir redd for:

Hva kan du gjøre når symfysen er vond?

Behandling kan hjelpe. Symfysen er avhengig av god funksjon i bekkenet. Dersom et av bekkenleddene er låst, kan det øke belastningen på symfysen som gjør at den kan bli irritert, vond og ømt. Får man løst opp i bekkenlåsingen, kan symfysen blir mindre vond. Er bekkenet låst, kan det løses opp hos kiropraktor. Har bekkenet god funksjon, og symfysen er vond allikevel, så kan behandling hos fysioterapeut, eller akupunktur, gi smertelindring. 

Noen ganger kan symfysen låse seg! 

Dette kan skje ved et fall eller at man ”sklir i spagaten”. Dette kan behandles hos kiropraktor.

Slik kan du selv dempe akutte smerter 

Gangmønsteret ditt påvirker deg.

Når det er glatt, går vi mye mer forsiktig og anspent, som gjør at bekkenet blir vondere. Få en gjennomgang av hvordan du går og beveger deg av en fysioterapeut eller kiropraktor. Små justeringer i bevegelsesmønsteret du kan gjøre selv, kan gjøre at du kommer ut av den onde sirkelen. 

Enkle råd for å forebygge smerter 

Invester i noen gode brodder! Det har kommet mange nye fine på markedet i de siste årene. Butikken ”Et enklere liv” har et godt utvalg.

Vurder å investere i et par piggsko. Det har kommet flere fine piggsko i det siste. Hvor det er en enkel mekanisme som gjør at du kan ”skru bort” piggene når du skal inn et sted. Disse kan du jo bruke senere når du skal gå på tur med vogn eller med barn.

Det blir helt sikkert glatt til neste år også!

Skrevet av: Kiropraktor Elisabeth Aas-Jakobsen, www.bekkenogbarn.no

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer