Missed Abortion

Bente-Lill Bergheim var gravid tre ganger, men mistet barnet alle gangene

Så kom gledesdagen. 28. desember i fjor ble lille Theo født.

SPONTANABORT: Bente-Lill Bergheim var gravid tre ganger, men mistet barnet alle gangene. - En missed abortion er det samme som en spontanabort som ikke har skjedd ennå, sier Øyvind Nytun, overlege ved Fertilitetsseksjonen ved St. Olavs hospital. Foto: Privat
SPONTANABORT: Bente-Lill Bergheim var gravid tre ganger, men mistet barnet alle gangene. - En missed abortion er det samme som en spontanabort som ikke har skjedd ennå, sier Øyvind Nytun, overlege ved Fertilitetsseksjonen ved St. Olavs hospital. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En missed abortion betyr at fosteret i livmoren er dødt, men at de kliniske tegnene på abort ikke har vist seg.

– En missed abortion er det samme som en spontanabort som ikke har skjedd ennå. Ved en spontanabort vil den gravide blø og miste fosteret. Ved en missed abortion har ikke symptomene kommet ennå, sier Øyvind Nytun, overlege ved Fertilitetsseksjonen ved St. Olavs hospital.

Rundt 20 prosent av alle graviditeter vil ende med en spontanabort eller missed abortion. Hvor tidlig en missed abortion kan oppdages, avhenger av hvor ofte man går til ultralydundersøkelse.

Hvordan fjernes det døde fosteret?

Før var det vanlig å ta en utskrapning, men nå er det medikamentell behandling som er førstevalget i de fleste tilfeller.

– Da får man tabletter som gjør at livmoren trekker seg sammen – dette er en effektiv behandlingsmetode hvor de fleste vil være ferdig med aborten i løpet av dagen. Det er mer skånsomt, og gir ingen økt infeksjonsrisiko. Man slipper også narkose, noe som er en fordel, sier Nytun.

Årsaken til at en missed abortion oppstår, er ukjent. Vanligste årsak er at det er noe galt med det befruktede egget, men det finnes mange ulike risikofaktorer. Det er kjent at økende alder er av betydning.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer