Missed Abortion

Bente-Lill Bergheim var gravid tre ganger, men mistet barnet alle gangene

Så kom gledesdagen. 28. desember i fjor ble lille Theo født.

SPONTANABORT: Bente-Lill Bergheim var gravid tre ganger, men mistet barnet alle gangene. - En missed abortion er det samme som en spontanabort som ikke har skjedd ennå, sier Øyvind Nytun, overlege ved Fertilitetsseksjonen ved St. Olavs hospital. Foto: Privat
SPONTANABORT: Bente-Lill Bergheim var gravid tre ganger, men mistet barnet alle gangene. - En missed abortion er det samme som en spontanabort som ikke har skjedd ennå, sier Øyvind Nytun, overlege ved Fertilitetsseksjonen ved St. Olavs hospital. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En missed abortion betyr at fosteret i livmoren er dødt, men at de kliniske tegnene på abort ikke har vist seg.

– En missed abortion er det samme som en spontanabort som ikke har skjedd ennå. Ved en spontanabort vil den gravide blø og miste fosteret. Ved en missed abortion har ikke symptomene kommet ennå, sier Øyvind Nytun, overlege ved Fertilitetsseksjonen ved St. Olavs hospital.

Rundt 20 prosent av alle graviditeter vil ende med en spontanabort eller missed abortion. Hvor tidlig en missed abortion kan oppdages, avhenger av hvor ofte man går til ultralydundersøkelse.

Hvordan fjernes det døde fosteret?

Før var det vanlig å ta en utskrapning, men nå er det medikamentell behandling som er førstevalget i de fleste tilfeller.

– Da får man tabletter som gjør at livmoren trekker seg sammen – dette er en effektiv behandlingsmetode hvor de fleste vil være ferdig med aborten i løpet av dagen. Det er mer skånsomt, og gir ingen økt infeksjonsrisiko. Man slipper også narkose, noe som er en fordel, sier Nytun.

Årsaken til at en missed abortion oppstår, er ukjent. Vanligste årsak er at det er noe galt med det befruktede egget, men det finnes mange ulike risikofaktorer. Det er kjent at økende alder er av betydning.

– Tall fra vår klinikk de siste 15 årene viser at 35 prosent av kvinnene over 40 år spontanaborterte, et tall som er mye høyere enn blant yngre kvinner.

LES OGSÅ: Norske kvinner venter stadig lengre før de får barn

Har kjempet for å bli gravid i fem år

Bente-Lill Bergheim var en av mange gravide kvinner som har opplevd marerittet – hele tre ganger. I fem år har hun kjempet for å bli gravid – to og et halvt år prøvde paret på egenhånd, før de gikk gjennom fem prøverørsforsøk.

– Jeg har hatt tre aborter, og alle tre har opplevdes forskjellig. Den første var en missed abortion, og jeg vet ikke om det er fordi det var den første, eller fordi det var en annen type abort hvor kroppen ikke forstår at fosteret er dødt, men det var nok den tøffeste aborten.

Etter å ha slitt med å bli gravid var gleden stor da Bente-Lill oppdaget at graviditetstesten var positiv – men det skulle vise seg å være kortvarig glede.

I 2014, på lille julaften, fikk hun beskjed om at fosterets hjerte hadde sluttet å slå. På julaften måtte hun sette i gang prosessen for å kvitte seg med det døde fosteret.

– Jeg glemmer aldri følelsen av å vite at jeg skylte ned det som skulle bli barnet mitt, i do.

LES OGSÅ: Miriam var kun 20 år gammel da hun mistet datteren i krybbedød

En ubeskrivelig sorg

Bente-Lill var åtte uker på vei da hun mistet det første fosteret. På under et år måtte hun gjennom to nye aborter – en spontanabort og en ekstrauterin graviditet (graviditet utenfor livmoren).

Det var ikke slik paret hadde sett for seg at fremtiden skulle bli, da de kjøpte seg et hus på landet, med to barnerom og en hage med plass til lekestativer.

– Etter alle de tre abortene følte jeg en sorg som jeg hverken kan forklare eller forstå nå i ettertid. Jeg følte meg fryktelig alene, og det var som om verden rundt oss fortsatte i rekordfart, mens jeg satt fast med begge beina i gjørme, og ikke kunne gjøre annet enn å se på at resten av verden gikk videre.

LES OGSÅ: De aller fleste spontanabortene skjer i løpet av de første 12 ukene av svangerskapet

Livet ble satt på pause

Under IVF-forsøkene følte Bente-Lill at livet hennes var satt på pause. Ingen kunne si noe for at hun skulle føle seg bedre. Det eneste hun gjorde var å vente på at livet endelig skulle begynne, og at mammadrømmen en dag skulle gå i oppfyllelse.

– Jeg ga meg selv tid til å sørge. Jeg bestemte meg for å gi blaffen i om folk forsto det eller ei, men lot meg selv være skikkelig lei meg. Det var ikke lett å snakke med andre om det, fordi ingen klarte å sette seg inn i hvordan jeg hadde det.

Bente-Lill brukte bloggen sin for å skrive ned følelsene sine. Der kunne hun kommunisere med andre som var i samme situasjon, noe hun opplevde som terapeutisk.

– Jeg hadde et sterkt behov for å fortsette å jobbe for babydrømmen. Til tross for alle nedturene planla jeg et nytt forsøk, og prøvde å klargjøre kroppen til å bli gravid på ny. Jeg undersøkte nye klinikker og nye behandlingsalternativer – da hadde jeg noe konkret å fokusere på.

LES OGSÅ: 13. januar 2000 omkom Trine (7) i husbrann: - Jeg kunne aldri se for meg at jeg skulle smile igjen 

På fjerde forsøk ble hun endelig mamma

BLE GRAVID: Våren 2016 ble Bente-Lill gravid, for fjerde gang. 28. desember i fjor ble lille Theo født. Bente-Lill har aldri vært mer tilfreds med seg selv – endelig klarte hun å bære frem sitt etterlengtede barn. Foto: Privat
BLE GRAVID: Våren 2016 ble Bente-Lill gravid, for fjerde gang. 28. desember i fjor ble lille Theo født. Bente-Lill har aldri vært mer tilfreds med seg selv – endelig klarte hun å bære frem sitt etterlengtede barn. Foto: Privat Vis mer

Våren 2016 ble Bente-Lill gravid, for fjerde gang. Hun var redd for at det skulle ende i nok en abort, men klarte å finne roen da hun hadde kommet til uke 12. Hun jobbet mye med seg selv for å klare å være optimistisk.

– Jeg innså at jeg hadde valget mellom å være et engstelig nervevrak i ni måneder, eller prøve å nyte graviditeten som jeg har jobbet så hardt og lenge for. Jeg var faktisk gravid. Jeg levde drømmen. Heldigvis klarte jeg å nyte det til det fulle.

28. desember i fjor ble lille Theo født. Bente-Lill beskriver følelsen som uvirkelig. Hun har aldri vært mer tilfreds med seg selv – endelig klarte hun å bære frem sitt etterlengtede barn.

Det var større enn jeg kunne forestille meg – det er jo han vi har ventet på hele livet

– Følelsen av å få Theo på brystet etter fem års kamp og tre enorme nedturer, er høyst sannsynlig den største opplevelsen jeg noen gang kommer til å få. Mannen hulkegråt, jeg hylgråt og jordmor gråt så hun måtte bytte hansker midt oppi alt. Det var større enn jeg kunne forestille meg – det er jo han vi har ventet på hele livet.

Man kan ikke gjøre noe for å unngå en abort

Det er ikke mye man kan gjøre for å unngå en spontanabort eller missed abortion, bortsett fra å avstå fra røyk og alkohol. Overvekt er også en risikofaktor – det er anbefalt å ha en BMI under 30.

– Dersom man opplever en missed abortion eller spontanabort, må man vite at man ikke kunne ha gjort noe annerledes. Det ville ha skjedd uansett, sier Nytun.

Man er altså ikke alene dersom man skulle oppleve en abort. I Norge er det anbefalt å få henvisning til en gynekolog dersom man spontanaborterer tre ganger, slik at man kan se etter eventuell sykdom hos mor.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer