Gutter og følelser:

Beskjed til alle gutteforeldre: Husk å snakke om følelser

- Dersom vi ikke klarer å forstå og bruke følelsene våre på en fornuftig måte, vil det skape problemer for oss selv og i verste fall være livsfarlig for andre

GUTTER OG FØLELSER: Å forstå følelser og bruke dem riktig, er ifølge psykolog Frode Thuen en viktig del av barns utvikling. FOTO: NTB Scanpix
GUTTER OG FØLELSER: Å forstå følelser og bruke dem riktig, er ifølge psykolog Frode Thuen en viktig del av barns utvikling. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Menn kommer dårligere ut enn kvinner på samtlige «elendighets-statistikker», konstaterer professor Frode Thuen ved Høgskolen på Vestlandet, som for tiden er aktuell med boken «Hva er det jeg føler?» sammen med den amerikanske samlivsforskeren John Gottman.

Statistikkene han henviser til er alle de du ikke ønsker at barnet ditt skal være en del av; de som handler om narkotikamisbruk, vold, selvmord, kriminalitet, fengsling, alvorlige ulykker og frafall i videregående skole.

Årsakene til at spesielt unge menn er høyt representert i slike statistikker kan være mange, men ifølge Thuen er én av forklaringene at gutter møtes med mindre emosjonell bekreftelse, stimulering og opplæring - både i familien, på skolen, blant jevnaldrende og i samfunnet forøvrig. De har rett og slett ikke lært seg å håndtere følelsene sine.

– Å forstå følelser og bruke dem riktig, er en viktig del av barns utvikling. Dersom vi ikke klarer å forstå og bruke følelsene våre på en fornuftig måte, vil det skape problemer for oss selv og i verste fall være livsfarlig for andre, sier han.

– Mens jenter har en tradisjon for å snakke om følelser seg imellom og er opptatte av omsorg i lek og i omgang med andre, er gutter mer tøffe og utagerende. Mange menn mangler naturlig kommunikasjon om følelser fordi de aldri har lært det hjemme eller fått det inn gjennom guttegjengen. Hvis unge gutter ikke lærer seg å forstå følelsene sine og kjenne dem igjen, vil de kunne vokse opp og bli følelsesmessig umodne. Dette ser vi dessverre blant en del voksne menn, de har aldri lært seg å håndtere følelsene sine og det skaper problemer for andre og dem selv.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer