Besøksbaby

Besøksbabyer sprer livsglede på aldershjemmene

Har du lyst til å gjøre noe meningsfylt i foreldrepermisjonen din? Mange syke- og aldershjem ønsker seg flere besøksbabyer.

BESØKSBABY PÅ ELDREHJEM: Et møte på tvers av generasjonene er hyggelig for alle involverte. FOTO: Livsglede for eldre
BESØKSBABY PÅ ELDREHJEM: Et møte på tvers av generasjonene er hyggelig for alle involverte. FOTO: Livsglede for eldre Vis mer
Publisert

– Vi legger besøket til den daglige trilleturen, det blir som å dra på kaffebesøk til besteforeldre, sier Marianne Nilsson.

De siste månedene har datteren Baarne Emmy (8 mnd) vært besøksbaby på Vadsø Bo og Omsorgssenter. Annenhver uke triller de to innom institusjonen, til stor glede for beboerne.

– Jeg var først ganske skeptisk, vi gjorde derfor et prøvebesøk som gikk kjempebra. Baarne er veldig rolig og har ikke noe imot at andre holder henne, så det var ikke problem å ta henne med på denne typen besøk, forteller hun.

Besøksbaby er et prosjekt som arrangeres av folkehelseorganisasjonen Livsglede for Eldre og som retter seg mot foreldre med barn i alderen 0-2 år. Som frivillig besøksbaby (og besøksforelder!) bidrar man til å skape livsglede for eldre mennesker på alders- og sykehjem.

Tilrettelegger etter babyens behov

Marianne forteller at senteret gjør det de kan for å få flere babyforeldre til å komme på besøk. De er veldig fleksible med tanke på når det tidsmessig passer best for babyen og de har gått til innkjøp av lekematter og leker.

HYGGELIG OPPLEVELSE: Marianne og datteren Baarne (8 mnd) har begge hatt stor glede av å delta på besøksbaby-prosjektet. FOTO: Privat
HYGGELIG OPPLEVELSE: Marianne og datteren Baarne (8 mnd) har begge hatt stor glede av å delta på besøksbaby-prosjektet. FOTO: Privat Vis mer

Et typisk besøk varer i cirka en time og i løpet av denne tiden får de eldre, som har lyst og som kan, mulighet til å holde babyen.

– De ansatte veileder i forhold til hvem som kan holde, men bare det å ha babyen i nærheten og prate med den har mye effekt. De eldre har kontakt med blikket, smiler, gjør babylyder og grimaser. Selv de som har kommet ganske langt i sykdomsbildet sitt, får kontakt med babyen med en gang.

Marianne, som selv har jobbet ved senteret tidligere, forteller at det er opp til hver enkelt beboer hvorvidt de vil hilse på babyen eller ikke.

– Og dersom noen vil hilse på babyen, men ikke kan komme ut i fellesarealet, pleier vi å gå inn på enkeltrom slik at Baarne får hilse på de som ligger i senga. Jeg synes pleierne er veldig flinke til å inkludere dem, slik at alle får nærkontakt.

– Fordi jeg selv har jobbet der, vet jeg hvor mye slike daglige aktiviteter har å si for beboerne som kan ha ganske mange ensidige dager. Sykehjemtilværelsen kan bli ensformig og stille, så det handler om å gjøre dagene deres bedre og skape livskvalitet, sier hun.

LES OGSÅ: Derfor trenger barna bestemor og bestefar

Får innsikt i hvordan det var å ha barn «i gamle dager»

Marianne forteller at gleden ved generasjonsmøtet i aller høyeste grad er gjensidig, da hun setter stor pris på den kontakten hun selv får med de eldre. Samtalene dreier seg ofte om hvordan det var å ha barn «i gamle dager».

– På det første besøket var hun bare seks uker gammel og da kom jeg i snakk med ei om hvor små de er i denne alderen og spesielt premature barn. Hun jeg snakket med hadde selv et barn som ble født to måneder for tidlig, men på den tiden hadde de ikke den samme medisinske hjelpen og barnet hennes overlevde dessverre ikke.

– Hun syntes det var godt å fortelle og prate, samt å få vite at man i dag får hjelp når et barn blir født for tidlig. Dette er samtaler som det kanskje ikke er så naturlig for pleierne å ha med dem, men som oppstår fordi babyene er på besøk.

Mange muligheter for deg som ønsker å bidra

De siste årene har det vært et økt fokus på å skape gode relasjoner mellom generasjonene, samt å gjøre hverdagen for eldre på aldershjem litt bedre.

Flere steder arrangerer for eksempel lokale menigheter og foreninger babysang på eldrehjem. Her kan foreldre med babyer møtes til en koselig sangstund sammen med de eldre.

Flere sykehjem ønsker seg også frivillige besøksvenner som kan drikke kaffe, gå tur eller bare være en god samtalepartner med mennesker som kanskje føler seg isolerte og ensomme. Det finnes i dag en rekke organisasjoner som formidler dette, blant andre Røde Kors og Kirkens Bymisjon.

I Oslo og Akershus har unge entreprenører skapt bedriften «Generasjon M» hvor engasjerte ungdommer i alderen 14-20 år kan jobbe med å skape hyggelige stunder for eldre.

Bedriften har i dag over 80 deltidsansatte ungdommer og har med dette klart å slå to fluer i en smekk; å skape flere arbeidsplasser for unge, samtidig som de bidrar til å løse samfunnsutfordringen med ensomhet og lite aktivitet på syke- og eldrehjem.

LES OGSÅ: - Det føles viktig å prøve å gjøre en forskjell

GLEDELIG MØTE: - Ansatte forteller at de ser hvordan de eldre kvikner til med en gang babyene kommer inn i rommet, forteller Ingvild Finstad. FOTO: Livsglede for Eldre
GLEDELIG MØTE: - Ansatte forteller at de ser hvordan de eldre kvikner til med en gang babyene kommer inn i rommet, forteller Ingvild Finstad. FOTO: Livsglede for Eldre Vis mer

Viktig for å stimulere sansene hos de eldre

Frivillighetsrådgiver i Livsglede for Eldre, Ingvild Finstad, forteller at deres organisasjon jobber for at alle eldre skal ha en god og meningsfull hverdag. En av måtene å oppnå dette på er å invitere inn andre generasjoner og i 2018 startet de derfor prosjektet Besøksbaby.

– Ved å invitere frivillige inn på eldrehjemmet får man mulighet til å skape generasjonsmøter som gir livsglede til store og små. Totalt har vi nå 35 livsgledehjem som tar imot besøksbabyer, sier hun.

Finstad forteller at denne typen generasjonsmøter er viktige for å stimulere sansene hos de eldre.

– Kommunikasjonen mellom de eldre og babyene skjer via blikkontakt, smil og latter, pludring og prating, som er viktig sansestimulering for å ivareta kognitive evner. Sansestimulering er god føde for hjernen og forskning viser at systematisk sansestimulering kan bidra til å forsinke utviklingen av demenssykdom.

Tilbakemeldingene fra eldrehjemmene som deltar i denne ordningen har også vært svært gode. Det er ingen tvil om at besøkene blir satt stor pris på.

– De ansatte forteller at de ser hvordan de eldre kvikner til med en gang babyene kommer inn i rommet, de ser store smil blant de eldre og det lyser fra øynene deres ved hvert besøk. Noen av de eldre blir med og kryper på gulvet, andre kaster og ruller ball med babyen. De får også holde babyene, og har glede av å holde en baby som slår seg til ro i armene deres.

– Flere av de eldre har blitt rørt til tårene av denne kontakten med babyene. Besøkene bringer frem gode minner blant de eldre, og det gode øyeblikket de opplever tar de med seg videre i dagen.

FLOTT FOR BARSELGRUPPER: Ifølge Ingvild Finstad i Livsglede for Eldre ønsker mange syke- og aldershjem seg flere besøksbabyer. FOTO: Privat
FLOTT FOR BARSELGRUPPER: Ifølge Ingvild Finstad i Livsglede for Eldre ønsker mange syke- og aldershjem seg flere besøksbabyer. FOTO: Privat Vis mer

Samarbeider også med barnehager

Livsglede for Eldre har i tillegg et konsept som heter Livsgledebarnehage. Gjennom dette får også litt større barn muligheten til å glede de eldre.

Så langt er nesten 350 barnehager med i dette prosjektet som er åpent for alle barnehager.

Dersom du kunne tenke deg å la barnet ditt bli besøksbaby, kan du søke på ordet besøksbaby på Frivillig.no. Aktuelle annonser for din kommune vil da dukke opp. Ved å fylle inn interessemeldingen nederst i annonsen vil du bli kontaktet av sykehjemmet, slik at dere kan avtale en tid og varighet som passer for dere begge.

– Det er også mulig å dra flere samtidig, så hør gjerne om noen i barselgruppa vil være med, tipser Finstad.

– Frivillige som ønsker å ta med besøksbabyer på sykehjemmet får mulighet til å oppleve gleden av å bare være tilstede. Det er ikke nødvendig å gjøre noe spesielt når de er på besøk, det er kontakten mellom den eldre og babyen som har betydning.

LES OGSÅ: Føler du deg ung så er du sannsynligvis det

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer