Bevar parforholdet i ferien

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ferien er her. Ukene dere har sett frem til siden i fjor høst. Og du skal dyrke både parforhold, familieliv og urter i kjøkkenvinduet. Men et for tett program i ferien kan ta luften ut av familiehyggen og by på mer kaos enn kos, mener familieterapeuten.

Planlegg godt

- For å få en vellykket ferie, er det først og fremst viktig å planlegge ferien godt i forkant. Her bør man ta hensyn til barnas alder, og gjør det som dere vet vil fungere, sier klinisk sosionom og familieterapeut, Kari E. Holter til Mammanett.no. Hun ber foreldre huske på at ferien skal være et avbrekk fra det vanlige hverdagslivet for både voksne og barn.
- Dersom ferien blir et hektisk jag for å rekke over mest mulig, er det vanskelig å skape ro for avkobling. Da blir gjerne både voksne og barn grinete, og det som skulle bli hyggelige ferieminner blir det motsatte, sier Holter.

Ta opp konflikter før ferien

- Hvis ikke de voksne har det bra, har heller ikke barna det bra. Derfor er det en vinn-vinn situasjon at dere tar opp eventuelle uoppgjorte konflikter før ferien kommer og dere skal dra på en 5-timers lang biltur sammen, anbefaler Holter.
Hun mener at det er viktig å snakke om hvilke ønsker og forventninger man har til ferien og til hverandre, slik at det ikke blir misforståelser og skuffelser underveis.
- Gjør avtaler i forkant på hva dere skal gjøre og hvordan dere skal ha det i ferien, sier Holter.
Mange velger også å være hjemme i ferieukene, noe som kan være hyggelig og avslappende.
- Men dersom man ikke legger opp til aktiviteter og opplevelser, kan det fort bli kjedelig - både for voksne og barn. Og det å gå i bena til hverandre hver dag - hele dagen - i hele ferien, kan lett føre til frustrasjoner og irritasjoner, sier  Holter og tilføyer at resultatet blir at man bare vil lengte tilbake til hverdagen igjen.

Gode tips for aktivisering for hele familien på “hjemmeferie”:

  • Dra på båttur
  • Gå tur i skogen
  • Overnatt i telt
  • Grill middagen utendørs
  • Inviter med venner med barn til å møtes ute, i en park eller ved en strand. 
  • Lag konkurranser og lek og gjør aktiviteter sammen med barna.

Les også:
- Ta med barna på sykkeltur i sommer!
- Slik overlever dere bilferien

Koble av

Mange foreldre sliter med å legge fra seg jobben i ferien, fordi det er vanskelig å “koble seg av”. Vi lever i en verden hvor man oppdaterer hver minste lille ting på Facebook eller Twitter - og vi er hekta. Vi sjekker stadig telefonen, og ikke kun for tapte anrop eller meldinger lenger, men også for nye e-poster.
- Dersom du må være tilgjengelig i ferien, kan du for eksempel sette av én fast tid, og gi beskjed til jobben at du er tilgjengelig på den tiden, men kun da. Dette er for mange utfordrende, fordi man selv må passe på å slå av telefonen og unngå å sjekke e-post utenom denne tiden, forteller Holter.
Hun trøster par med at dette vanligvis er et problem som er størst i begynnelsen av ferien - i overgangen fra full aktivitet til avkobling.

Les også: Unngå å bli en bedrift

Styrk parforholdet i ferien:

  • Få til gode samtaler sammen med partneren
  • Legg barna til fast tid og prioriter voksentid
  • Avhengig av muligheter for barnevakt - kom dere ut på kino, middag eller på vennebesøk
  • Hjelp hverandre å få nok hvile i ferien. Bytt på å stå opp tidlig med barna

Denne artikkelen ble første gang publisert i 2011. 
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer