Bilbelte og graviditet

bilbelte og graviditet
bilbelte og graviditet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvilke anbefalinger gjelder for gravide når det gjelder bruk av bilbeltet? Noen tror dessverre at man ikke skal bruke bilbelte mens man er gravid, hvis man ikke har en spesiell beltestyrer for gravide. Men la oss med en gang slå fast: Gravide bør alltid bruke bilbelte! På riktig måte! Les mer om dette her.

En selvfølge å bruke bilbelte - også for gravide! 

Ved søk i offentlige og kommersielle kanaler, kommer det frem forskjellige synspunkter på hvorvidt beltestyrer for gravide gir bedre beskyttelse for fosteret i en ulykke enn ved vanlig bruk av trepunktsselene. Det som kommer helt klart frem som felles anbefaling er at gravide SKAL bruke bilbelte. Rundt 100 drepte i trafikken årlig bruker ikke bilbelte, ifølge Tore Vaaje, trafikkforsker i Gjensidige NOR. Hadde de gjort det, ville 50 av disse livene vært spart. Med både kollisjonsputer og bilbelte ville 60 av 100 overlevd. 

Slik gjør du det

Trygg trafikk skriver på sine nettsider: Bruk bilbeltet – det er det sikreste både for mor og barnet i magen. Det finnes enkelt utstyr som styrer beltet slik at det blir liggende under magen (beltestyrer). De kan gi en bedre komfort, men har ikke betydning for risikoen for skader i en eventuell kollisjon. Slike beltestyrere kan kjøpes eller leies i barneutstyrsforretninger og i enkelte nettbutikker. 

Riktig beltebruk: Nedre belte under magen, bruk evt. en beltestyrer.
Riktig beltebruk: Nedre belte under magen, bruk evt. en beltestyrer. Vis mer
  • Ha selen på over- og undersiden av magen, ikke rett over
  • Bruk trepunkts seler med den underste selen så lavt som mulig under magen. Den selen som går på skrå skal gå mellom brystene og på oversiden av magen
  • Bilbeltet skal være stramt, men behagelig
  • Bruk eventuelt beltestyrer for gravide
    (Kilde: Nasjonale Faglige Retningslinjer for svangerskapsomsorg, 2005)

  

Riktig bilbeltebruk skader ikke fosteret - men beskytter det!

Nasjonale faglige Retningslinjer for svangerskapsomsorgen (2005) viser til en undersøkelse fra 1998 om gravides kunnskap om og bruk av bilbelte, viste at 98% av gravide som satt i forsete brukte bilbelte, mot bare 68% av de som satt i baksetet. Den viste også at bare 48% kjente til riktig bruk av bilbelte, og bare 37% hadde fått informasjon om dette under svangerskapet. De som hadde fått informasjon, brukte i større grad bilbeltet korrekt enn de som ikke hadde fått informasjon.

Riktig bruk av bilbelte er svært viktig for gravide, fordi feil bruk kan skade fosteret og hindre beskyttelse av kvinnen ved ulykker. En retrospektiv studie av gravide som var involvert i trafikkulykker, viste flere skader på fosteret, inkludert død, der kvinnen ikke var forsvarlig sikret, enn der hvor bilbeltet var riktig brukt. I mindre ulykker var det henholdsvis 33% mot 11%, i moderate ulykker 100% mot 30%, i alvorlige ulykker var det ingen forskjell. Det finnes spesielle beltestyrere for gravide hvor nederste delen av beltet blir montert lavere enn vanlig. Det er usikkert om disse er bedre enn vanlig trepunktsbeltebruk, kan man lese i de nasjonale retningslinjene for svangerskapsomsorg.

 

Beltestyrer for gravide

HTS har utviklet et beltestyrer for gravide, for å unngå plassering av bilbelte over magen. De skriver dette: "Ved en kollisjon kan en voksen person veie tre-fem tonn. Hos en gravid kvinne ligger fosteret langt fram og utsettes derfor for en ekstrem belastning i kollisjonsøyeblikket. BeSafe Gravid styrer bort hoftebeltet fra magen og fosteret. Ved en ulykke fordeles trykket jevnere over hele kroppen og kraften flyttes bort fra magen og ned på hoftekammen. Moren slipper dessuten ubehaget med beltet over magen ved daglig bilkjøring. Bilbeltet benyttes fra 2 svangerskapsmåned."
Klikk her for å se en videodemonstrasjon av gravidbeltet.

BeSafe Gravid: Lett pute som fester det nedre beltet med trykknapper.
BeSafe Gravid: Lett pute som fester det nedre beltet med trykknapper. Vis mer

Tummyshield er et annet hjelpemidel for gravide for å plassere setebeltet vekk fra magen. På Tummyshield sin nettside kan du lese at: "Flere tester og studier er utført av ledende fødselsleger og gynekologer i USA for å kartlegge følgene av bilulykker for gravide og deres ufødte barn. De fleste resultatene var sjokkerende! Konklusjonene var nesten utelukkende at det må gjøres mer for å beskytte mor og foster i selv mindre kollisjoner eller ved kraftig oppbremsing."

Tummyshield: En pute med en metallhank som fester nedre belte.
Tummyshield: En pute med en metallhank som fester nedre belte. Vis mer

Delta i diskusjonen Diskusjon pågår i Mammanetts forum: 
Brukte du bilbelte mens du var gravid?


Kilder:
www.tryggtrafikk.no
www.hts.no
www.tummyshield.no

www.fhi.no (Faglige retningslinjer for svangerskapsomsorgen)
Artikkel i VG

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer