Bilsete-feilen var nær ved å koste 2-åringen livet

Datteren som satt i bakovervendt sete fikk bare en liten skramme, den andre datteren ble hardt skadet.

ADVARER ANDRE FORELDRE: Angela ønsker å vise hvor stor forskjellen på forovervendt og bakovervendt bilstol kan være når det gjelder skadeomfang. Foto: privat
ADVARER ANDRE FORELDRE: Angela ønsker å vise hvor stor forskjellen på forovervendt og bakovervendt bilstol kan være når det gjelder skadeomfang. Foto: privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Ikke gjør den samme tabben som jeg gjorde, sier den australske tobarnsmoren Angela Brown.

Skrekken sitter fortsatt i etter bilulykken hun og døtrene opplevde 26. februar i år. På vei hjem fra en tannlegetime, kolliderte SUV’en deres inn i et tre i over 100km/t.

Bilen landet opp ned. Et stort tre falt over bilen og sperret dem inne. 

LES OGSÅ: Foreldre sikrer ikke fireåringene godt nok

Den ene datteren satt forovervendt

Angela forteller at da hun kom til bevissthet igjen, skjønte hun at begge døtrene var i live da de begge hylgråt.

Men hun oppdaget at hennes eldste datter på to år, hadde fått store sårskader i pannen. Datteren satt i fremovervendt bilstol og da bilens airconditionanlegg løsnet og traff det henne i hodet med en voldsom kraft.

Hennes yngste datter på ett år satt derimot bakovervendt og hadde ingen synlige skader.

HARDT SKADET: Angelas to år gamle datter på sykehuset. Foto: Privat
HARDT SKADET: Angelas to år gamle datter på sykehuset. Foto: Privat Vis mer

Hadde brukket nakken

Toåringen ble fraktet til sykehus, hvor det snart ble oppdaget at såret i pannen slett ikke var den eneste skaden datteren hadde fått.

– Hun brakk rett og slett nakken, forteller Angela til Mammanett. – Heldigvis var det ingen skader på ryggmargen, noe som er bra da det betød at hun hadde full bevegelse i alle lemmene.

– Men jeg fikk vite av legene at de fleste barn ikke overlever denne typen skader, legger hun til.

KNAKK NAKKEN: Sykehuset fortalte Angela at datteren hennes var den yngste de hadde behandlet med denne typen nakkekrage.  Foto: Privat
KNAKK NAKKEN: Sykehuset fortalte Angela at datteren hennes var den yngste de hadde behandlet med denne typen nakkekrage. Foto: Privat Vis mer

Ettåringen var nesten uskadd

Mens toåringen måtte tilbringe over tre måneder på sykehuset, kunne ettåringen reise hjem med kun en skramme på skulderen.

Toåringen er i dag også hjemme igjen, men hun må fortsatt bruke nakkekrage og det er usikkert om skaden vil føre til problemer for henne senere i livet.

LES OGSÅ: Bilsikring - 20% av norske barn blir utsatt for livsfarlige feil

STOR FORSKJELL: Angelas yngste datter kom mer eller mindre uskadd fra bilulykken. Foto: Privat
STOR FORSKJELL: Angelas yngste datter kom mer eller mindre uskadd fra bilulykken. Foto: Privat Vis mer

Ber andre lære av hennes feil

Angela fortalte først om ulykken på Facebook hvor hennes oppfordring til andre foreldre har blitt delt tusenvis av ganger.

Hun sier at hun tidligere var usikker på når hun burde snu barna fra bakovervendt til forovervendt sittestilling i bilen, men etter bilulykken er hun ikke lenger i tvil om hva som er det beste.

– Jeg vil alltid sette barna mine bakovervendt så lenge jeg kan. Ikke gjør den samme feilen jeg gjorde, det kan koste deg dine barns liv!

Sikrer barna feil

Som en del av deres bilbeltekampanje, utførte Statens Vegvesen tidligere store bilbeltekontroller. Den siste ble avholdt i 2013, hvor det ble avdekket at 662 av 4073 kontrollerte barn (cirka 16 prosent) ikke var tilstrekkelig sikret i bilen.

Her kom det også frem at 84 barn under ni kilo satt i forovervendt bilsete.

Statens Vegvesen har ikke nyere tall som viser hvilke konkrete feil som gjøres i sikring av barn, men i fjor ble 163 bilførere anmeldt for manglende sikring av barn i bil.

Av de 662 barna som var feil sikret, fant Statens Vegvesen følgende feil:

195 barn hadde beltet under armen eller bak ryggen

227 barn var festet med slappe/løse 5-punkts belter

156 barn hadde feilmonterte/løse barneseter

84 barn under ni kilo var sikret i forovervendt bilsete

Å sitte forovervendt kan gi alvorlige skader

Ann-Kathrin Årøen i Trygg Trafikk kan ikke få understreket nok hvor viktig det er at barn sitter bakovervendt så lenge som overhodet mulig. – Rett og slett fordi det gjør at det er mye mindre risiko for en alvorlig skade, sier hun.

– Barn har tunge, store hoder. Når de sitter forovervendt blir hodet kastet fremover, mens kroppen sitter fast. Da blir nakkemusklene lett overstrukket. I tillegg får man en frem og tilbake effekt når hodet blir slått tilbake igjen med stor kraft. Dette kan gi store skader, sier hun.

ADVARER: Det å sitte i forovervendt bilstol gir større risiko for en alvorlig skade sier Ann-Kathrin Årøen i Trygg Trafikk. Foto: Trygg Trafikk
ADVARER: Det å sitte i forovervendt bilstol gir større risiko for en alvorlig skade sier Ann-Kathrin Årøen i Trygg Trafikk. Foto: Trygg Trafikk Vis mer

Foreldre har blitt flinkere

Det å sitte bakovervendt, har ifølge Årøen en 90-95 % skadereduserende effekt, sammenlignet med det å ikke være sikret i det hele tatt. Tilsvarende tall for forovervendt er 50-60%. 

– Det er stor forskjell, sier hun. – Politiet har nylig hatt tellinger i trafikken, som viser at over femti prosent av barn opp til fire år sitter bakovervendt.

– Det viser at foreldre har blitt mye flinkere til å skjønne denne forskjellen enn de var for bare noen få år tilbake.

LES OGSÅ: Hvordan sikre barna i bil i utlandet?

Effekt av ulike beskyttelsessytemer

Så stor skadereduserende effekt har de ulike løsningene, sammenlignet med å sitte usikret:

Bakovervendt barnesete: 90-95 %

Forovervendt barnesete/bilpute: 50-60 %

Bilbelte for barn under 10 år: 20-30 %

Bilbelte for voksne: 50-60 %

Kilde: Folksam/Trygg Trafikk

Fester ikke bilbeltet riktig

En ting hun mener det fortsatt syndes en del på, er det å feste bilbeltet riktig. – Her er det for lite kunnskap. Vi slenger på oss og barna bilbelte, uten å passe på at det er stramt nok over skuldra og hoftene – som det må være for at det skal ha maksimal effekt.

– Mange synder på korte turer. Man tenker at man bare skal en tur i barnehagen eller butikken, men det kan fort skje en ulykke der også. Dessuten er det lett å ta med seg disse dårlige vanene på lengre turer også, sier hun. 

LES OGSÅ: Er det egentlig plass til bakovervendt bilstol?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer