Bilseter: Isofix eller base?

Til venstre:
Til venstre: Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hva bør og kan du velge? Isofix, base eller vanlig bilsete festet med belter?

Isofix er et standardisert forankringssystem for barneseter. For at isofix skal være et alternativ, må både bil og barnesete være utrustet med isofix-fester, skriver Forbrukerrådet på sin nettside.

I løpet av 2000-tallet har isofix-fester blitt stadig vanligere i biler, og så godt som alle personbiler som selges i Norge i dag har dette. 

OBS: Det finnes mange forskjellige isofix-systemer 

Så hvis du har en bil som er 10 år eller eldre kan du bare kjøpe det første og beste bilsetet med isofix?
Nei, det er ikke lurt.

Du må være klar over at ikke alle isofix-barneseter kan brukes i alle isofix-biler. Mange barneseteprodusenter opererer med egne lister over «isofix-godkjente» bilmodeller. Husk alltid å sjekke om din bilmodell står på denne listen før du kjøper et slikt isofix-sete.

Spør forhandleren, og be han/henne gjerne også om å hjelpe deg med montering av setet. Feilmontering av bilseter er et stort problem, som påvirker sikkerheten negativt for barn i bil.

LES også: Bilstolene som er BEST I TEST 

Isofix er tryggest

En fordel med isofix-barneseter er at de også er festet til bilen også ved kjøring uten barn i stolen. Det innebærer en lavere risiko for distraksjon av føreren, samt lavere risiko for at den tomme stolen kan utgjøre fare for passasjerene ved en ulykke.

Minst like viktig er det at Forbrukerrådets analyse helt entydig viser at isofix-baserte modeller i snitt oppnår høyere poengsummer enn belte-baserte modeller. 

Konklusjoner fra testene gjort fra 2003 til i dag, viser:

  • Base-baserte babystoler er i snitt sikrere enn babystoler uten base.
  • Babystoler med isofix-base er i snitt enda sikrere enn babystoler med belte-base 
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer