Bilsikring: Slik skal barnet sitte!

BAKOVERVENDT: Tryggest for alle barn under 4 år. Foto: Shutterstock.com ©
BAKOVERVENDT: Tryggest for alle barn under 4 år. Foto: Shutterstock.com © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dette trenger du av bilsikring og slik sikrer ditt barn ut fra alder og størrelse.

Det er påbudt å sikre barn i bil. Men hva slags utstyr barn i ulike aldre skal ha, og hvordan dette bør monteres, kan være vanskelig å ha oversikt over. 

Vanlige feil 

Ifølge kommunikasjonsrådgiver Carina Henske i Trygg Trafikk er dette de vanligste feilene folk gjør:

  • Bilbeltet ligger under armen eller bak ryggen til barnet
  • Barnestolen er plassert i forsetet foran en airbag som ikke er koblet fra
  • Monteringsansvigningen er ikke fulgt nøye nok, og setet er løst/dårlig festet.
  • Beltene i barnestolen er ikke strammet godt nok rundt barnet
  • Selen rundt barnet er vridd. 

Dette sier loven

Grunnregelen er at barnesete er et must. Loven krever at barn skal være forsvarlig festet i bilen. Fra august 2006 ble det nye regler for å sikre barn i bil. Barn som er under 135 cm høye skal alltid bruke godkjent barnesikringsutstyr som er riktig i forhold til barnets vekt. 

Barn mellom 135 og 150 cm skal bruke godkjent barnesikringsutstyr dersom slikt utstyr er tilgjengelig i bilen. Reglene gjelder for barn under 36 kilo, etter dette skal både barn og voksne sikres med bilbelte.

Velg utstyr etter barnets vekt

Alt godkjent sikkerhetsutstyr for barn i bil er inndelt i vektklasser:

Gruppe:Vekt:Alder:
00-10 kg0 - ca. 9 mnd
0+0 - 13 kg0 – ca. 15 mnd
19 – 18 kgca. 9 mnd – 4 år
215 – 25 kgca. 4 – 7 år
322 – 36 kgca. 6 – 11 år

 

Spedbarn (Gruppe 0, og 0+), 0-15 mnd, 0-13 kg


Sikkerhetsnett og boxette - ikke det beste alternativet!
Bag med sikkerhetsnett og babyseng/boxette er også godkjent sikringsutstyr for spedbarn, men gir ikke like god sikkerhet som bakovervendt barnestol. Spesielt ved sidekollisjoner gir bag med sikkerhetsnett dårligere sikkerhet. Ved bruk av bag med nett eller boxette er det viktig å plassere disse slik at barnets hode ligger inn mot midten av bilen. Premature barn kan festes i godkjent bag med nett den første tiden, da tester har vist at de kan få lavt oksygennivå og problemer med pusten ved å sitte oppreist. (Kilde: Overlege Tor Einar Calisch ved Barneintensiven på Ullevål Universitetssykehus ifølge Trygg Trafikk).

Bakovervendt babystol anbefales
Det er viktig å sikre barnet i bilen fra første dag. Statens vegvesen og Trygg Trafikk anbefaler en bakovervendt babystol, der barnets rygg, nakke og hode vil bremses opp mot stolens rygg i en eventuell kollisjon slik at kreftene fordeles over en størst mulig flate. Følg monteringsanvisningen nøye for å være sikker på at stolen blir riktig montert. Tidligere var det mye fokus på at det var skadelig for barnets rygg eller nakke å sitte i en bilbarnestol fra de er nyfødte. Dette er ikke påvist, heller ikke på lengre turer. Ta pauser med jevne mellomrom på lengre turer, slik at barnet kommer ut av stolen og får bevege seg. Babysetet skal aldri være en oppbevaringsplass- eller soveplass når dere ikke kjører bil.

IKKE SLIK: Barnet bør sitte bakovervendt. Og selene bør være stramme - ikke slik som du ser på bildet!!  Foto: Shutterstock.com ©
IKKE SLIK: Barnet bør sitte bakovervendt. Og selene bør være stramme - ikke slik som du ser på bildet!! Foto: Shutterstock.com © Vis mer

Småbarn (Gruppe 1), 9 mnd - 4 år, 9-18 kg

Både stoler for forovervendt og for bakovervendt montering er godkjente i denne vektklassen, og en del stoler kan monteres begge veier. Statens Vegvesen og Trygg Trafikk anbefaler for denne vektklassen å bruke en bakovervendt bilsete så lenge som mulig, helst til barnet er rundt fire år.

En undersøkelse utført for Trygg Trafikk og If Skadeforsikring våren 2012 viste at kun 35 prosent av barn i alderen 1 til 4 år sitter i bakovervendt sete i bilen.

– Forskjellen på bakovervendt og forovervendt sikring er stor. Det kan faktisk dreie seg om et blåmerke eller en brukket nakke, sa kommunikasjonssjef Kristin Øyen i Trygg Trafikk i forbindelse med tellingen.

Montering avgjørende

Det er svært viktig å montere stolen riktig. Sett av god nok tid første gang stolen skal monteres i bilen, og be eventuelt forhandler om hjelp. Sikkerheten reduseres kraftig ved feilmontering. Undersøkelser har vist at en stor del barneseter blir montert feil.
For at stolen skal fungere riktig må stolens seler strammes godt rundt barnet. Du bør ikke få plass til mer enn to fingre mellom beltet og barnet. Selen i bilstolen skal ikke være vridd, men ligge flatt mot kroppen for å fordele trykket best mulig.

Større barn (Gruppe 2 OG 3), ca. 4 – 11 år, 15 – 36 kg

I disse to vektklassene er både barnestol der barnet sikres med bilens egne belter og bilpute godkjent sikringsutstyr. Begge deler skal brukes sammen med bilens trepunktsbelte.
Statens Vegvesen og Trygg Trafikk anbefaler at barnet bruker en barnestol som har rygg og beskyttelse rundt hodet helt til barnet ikke lenger trenger spesielt utstyr, men kan sikres som voksne. Barnestolen gir betydelig bedre sikkerhet enn kun bilpute, spesielt ved sidekollisjoner. Stolen tilpasser trepunktsbeltet til barnets kropp.
Ved bruk av bilpute er det viktig å passe på at barnet ikke legger beltet under armen, noe som kan føre til alvorlige skader.
Barn skal bruke barnestol eller bilpute helt til det er over 135 cm høyt, uavhengig av alder.

Airbag/Kollisjonspute

Det er forbudt å plassere en bakovervendt barnestol i passasjersetet foran hvis det er en aktiv kollisjonspute der. Barnet kan bli drept eller alvorlig skadet dersom kollisjonsputen utløses.
Barn som er lavere enn 140 cm bør uansett ikke sitte i forsete med kollisjonspute som ikke er koblet ut. Kollisjonsputen er konstruert for å beskytte en voksen person.
Sidekollisjonspute er ikke farlige for barn som sitter riktig sikret.

Hva gjør man dersom barnet ikke vil sitte fastspent?

Det er viktig å være konsekvent, og alltid sikre barnet i stol eller med seler, selv på korte turer. På den måten lærer barnet seg at det alltid skal sikres. Sjekk at selene ikke ligger slik at de er ukomfortable for barnet, men samtidig ikke så løse at barnet lett kan vri seg ut av dem. Hvis barnet sitter bakovervendt, kan dere montere et lite speil på baksetet, slik at dere kan ha øyekontakt.

Innkjøp av stol

– Alt barneutstyr som selges nytt er godkjent etter gjeldende godkjenningsnorm, og vi kjenner ikke til at det finnes bilseter som ikke er godkjent. Men det betyr ikke at alt er like bra, og vi anbefaler at alle går til en barneutstyrsforretning med godt utvalg og får prøvd setet i bilen med barnet i, sier Carina Henske i Trygg Trafikk.

Alt barnesikringsutstyr som selges nytt er godkjent etter gjeldende god-kjenningsnorm, ECE Reg. 44-03 eller 44-04, og har et slikt eller lignende godkjenningsmerke.«Universal» betyr at stolen er godkjent for bruk i alle biler. Merkingen angir også hvilken vektklasse utstyret gjelder for.

Det er mulig å leie. Noen utstyrsforhandlere, forsikringsselskaper og andre leier ut sikringsutstyr.

Isofix er et system der barnestol og bil har fester som passer inn i hverandre. Isofix-festene erstatter bilens belter ved montering av barnestolen. Dermed reduseres risikoen for feilmontering. Forhør deg med forhandler om du kan ha Isofix i din bil. Du kan også spørre bilforhandler.

Dersom du kjøper brukt utstyr må du kjenne forhistorien.

–  Det er greit å kjøpe brukt utstyr så lenge man kjenner forhistorien til setet. Det er viktig at det ikke har vært utsatt for kollisjon, og en skade er ikke bestandig synlig. Setet bør kasseres etter rundt 8 år, så det bør ikke være eldre enn ca. 5 år når man kjøper det, avslutter Henske.

Les mer: Kjøpe brukt barnesete - vær varsom


Skrevet av sykepleier Elisabeth Lofthus og journalist Kjersti Skar Staarvik

Kilder:
- http://www.vegvesen.no
- Brosjyren "Sikring av barn i bil" utgitt av politiet, Statens Vegvesen og Trygg Trafikk
- www.tryggtrafikk.no
- Bilder: HTS BeSafe

 
 
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer