Trodde du at bilstolens bruksanvisning var det eneste som fortalt deg om når bilstolen bør byttes ut? Den er riktignok viktig for å gi en pekepinn i forhold til barnets høyde og vekt, men det er flere andre faktorer som også spiller inn.
LES OGSÅ: Jo eldre barna blir, jo mer slurver foreldre med bilsikkerheten
Kasser bilstolen når den er 8 år
Simen Slette Sunde er rådgiver for Trygg Trafikk, og forteller at bilstoler bør kasseres når de bikker 8 år.
- Dette er fordi plast og isopor eller andre støtabsorberende materialer i setene blir sprø og mer porøse med tiden. Et barnesete bør med andre ord ikke være over 8 år gammelt når det er i bruk. Det kan være greit å vurdere kassering av babyseter noe tidligere, eksempelvis mellom 5-7 år. Disse setene slites mer fordi babysetene gjerne blir tatt inn og ut av bilen oftere, og blir oftere brukt til flere barn, forteller Slette Sunde.
LES OGSÅ: Klar for aller første kjøretur med din baby?
Brukt bilstol?

Å kjøpe brukt bilstol kan føre til mange penger spart, men for at det skal være verdt det er det viktig å huske på noen enkle ting.
- Du bør for det første sjekke at alt som skal følge med, faktisk følger med. Dette gjelder også bruksanvisning, som inneholder viktig informasjon om det aktuelle setet. Du bør også sjekke at isoporen og eventuell plastikk er helt og fint, råder Nelvik.
Sunde forteller at det er særlig fem punkter du bør passe på når du skal kjøpe brukt bilstol:
- Setet må være godkjent etter europeiske krav, og solgt som nytt sete i Europa. Det kan med andre ord ikke være fra land utenfor Europa.
- Du må forsikre deg om at setet ikke har vært i noen ulykke tidligere.
- Det bør være helt og uten skader.
- Det bør ikke være for gammelt. Selger bør kunne fremvise kvittering fra når setet ble kjøpt nytt.
- Du må få med instruksjonsboken eller monteringsansvisninger som fulgte med setet, eller en adresse til et nettsted der instruksjonsboken kan lastes ned.
LES OGSÅ: Kan være livsfarlig med for tykke klær i bilstolen

Må byttes ut ved ulykker
- Det er mange som ikke er klar over at en bilstol ikke bør brukes i mer enn 8-10 år for eksempel, sier Ida Nelvik fra BabyComfort Ålesund.
- Særlig for de som kjøper brukte bilstoler eller som lar bilstolen gå i arv, er det viktig å huske på dette. Det kan være lurt å unngå å kjøpe bilstoler eldre enn 5 år, forteller hun.
En annen faktor som kan spille inn, er ulykker og krasj med bilstolen i bilen.
- Om ulykken skjer på for eksempel en parkeringsplass, er det ofte ikke nødvendig å bytte ut bilstolen. Men ellers er det altså viktig; det kan ha kommet skade på isoporen eller plasten, noe som kan føre til at bilstolen ikke er like sikker lenger, forteller Nelvik.
Trygg Trafikk opplyser på sine nettsider at de anbefaler at barnesikringsutstyr som har vært involvert i ulykker, skal byttes ut. Eneste unntak fra dette er hvis ulykken har skjedd i gangfart, for eksempel under påkjørsler inne på parkeringsplasser, og kun påført bilen rent kosmetiske ytre skader. I alle andre ulykker der barnesikringsutstyr er plassert i bil, anbefaler Trygg Trafikk at utstyret skiftes ut.
- Det går selvsagt an å skifte ut isoporen eller plasten, men det kan fort koste litt, sier Nelvik.
LES OGSÅ: Bilsetefeilen var nær ved å koste 2-åringen livet
Ikke for liten

Det skal følge med en bruksanvisning som forteller deg hvilken høyde og vekt bilstolen er
beregnet på, men en "leveregel" i forhold til høyden, er at hodet ikke skal stikke over bilstolens rygg.
- Man sier at barnet ikke skal være høyere enn at ørene er akkurat over kanten, men det er i lengste laget. Barnets hode bør ikke gå mer enn noen få centimeter over setets rygg før setet byttes ut, råder Nelvik.
Det er også viktig å sjekke at beltene er riktig i forhold til barnet.
- Beltene skal aldri gå nedenfra og opp over skuldrene. De skal helst gå beint fra setet og over barnet skuldre, eller litt ovenfra og ned, forteller Nelvik.