- Ble gratulert som pappa

DELER SIN PRIVATE HISTORIE: Gro og Anja Hammerseng-Edin med sønnen Mio. Foto: Mats Grimsæth
DELER SIN PRIVATE HISTORIE: Gro og Anja Hammerseng-Edin med sønnen Mio. Foto: Mats Grimsæth Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I sin nye bok forteller Anja og Gro Hammerseng-Edin sine nære historie om å få barn og hvordan det er å fortsatt bli møtt av gammeldagse holdninger.

Anja og Gro Hammerseng-Edin er blant landets mest kjenteidrettsutøvere og to av svært få offentlige homofile i idretts-Norge. For ettog et halvt år siden fikk de sønnen Mio og i boken «Anja + Gro = Mio. Kunsten åfå barn» forteller de om sin vei til foreldrelivet.

Ønsker å spre kunnskap 

De to har alltid vært opptatt å verne om privatlivet sitt,men har allikevel valgt å dele sin svært personlige historie medoffentligheten.

– Jeg tror det er viktig med åpenhet rundt temaet for åskape mer kunnskap i samfunnet vårt. Mange er ikke kjent med vår familieform ogmåten vi får barn på. Det som er fremmed er ofte litt skummelt, sier Anja.

PERSONLIG FORTELLING: Anja og Gro ønsker å spre kunnskap. Foto: Cappelen Damm
PERSONLIG FORTELLING: Anja og Gro ønsker å spre kunnskap. Foto: Cappelen Damm Vis mer

– Ved åavmystifisere det hele er sjansen stor for at holdninger sakte men sikkert kanendres, og at noen klarer å se kjærlighet, i istedenfor legning når tojenter har blitt mammaer.

Takknemlighets-bok 

Gro er enig i at det er et behov for å spre mer kunnskap omderes familieform, både i Norge og utenfor landegrensene. Men hun legger til atboken først og fremst er en takknemlig bok. – Vi vil uttrykke takknemlighetovenfor de som har gått veien for oss slik at foreldredrømmen er blitt mulig,sier hun.

– Vi ønsker å gi et innblikk i at vi nok ikke skiller ossfra familier flest når det kommer til stykket. I tillegg håper vi å vekke noentanker som kanskje kan bidra til at homo ikke lenger blir brukt som skjellsordpå skolen i framtiden.

Gro legger til at det har vært avgjørende for henne å kunneføre pennen selv, slik at historien blir fortalt med hennes egne ord og slik athun selv kunne styre hva hun var komfortabel med å dele.

Valgte befruktning i Danmark 

I boken forteller Anja hvordan hun alltid har ønsket segbarn, helt fra hun var et barn selv. Mann og giftemål var derimot ikke en delav denne fremtids-fantasien hennes, heller ikke det å være gravid. Da hun ogpartner Gro tok valget om å få barn, falt det seg derfor helt naturlig at det varGro som skulle bære frem barnet. Sammen bestemte de seg for assistertbefruktning hos Stork Klinik i København.

Valget falt på åpen donor, da det i henhold til norsk lov eret krav for at Anja skulle få de samme rettighetene som Gro og bli medmor.

– I tilleggønsket vi ikke å velge vekk Mios mulighet til å få mere informasjon om han ønsker det når han blir 18 år. Med lukket donor finnes ikke den muligheten. Dette valget fårhan ta selv, forteller Gro.

LES OGSÅ: - Ønsket om å få barn er altoppslukende 

Det offentlige henger etter 

Selv om Anja og Gro har de samme rettighetene som mødre tilMio, har de underveis i prosessen flere ganger fått oppleve at dagens samfunnennå ikke er helt tilpasset moderne familieformer.

To eksempler som nevnes iboken, er da Anja blir bedt om å sitte i «pappastolen» hos gynekologen og da hun må signere som «far» på sykehuset.

Anja opplevde også å bli gratulert som pappa av viltfremmede mennesker.

MEST POSITIVITET: Negative tilbakemeldinger er ofte basert på uvitenhet, mener Gro. Foto: Mats Grimsæth
MEST POSITIVITET: Negative tilbakemeldinger er ofte basert på uvitenhet, mener Gro. Foto: Mats Grimsæth Vis mer

 

Lite negative tilbakemeldinger 

Til tross for slike hendelser, opplever både Anja og Gro at de får lite negative tilbakemeldinger fra folk flest. Anja mener at de negative tilbakemeldingene i enkelte tilfeller kan blilitt blåst opp av mediene. Som et eksempel fikk de gjennom forsiden av et ukeblad vite at de hadde blitt hetset for graviditeten på nettet.

– Det fikk meg til å tenke litt. Ukebladet la det frem somom de hadde sympati med oss. Det ironiske oppi det hele var at dette var etnettforum med rundt 16 ihuga mennesker som var sterke motstandere til at viskulle få barn. Hva er egentlig sympati da? Legge det ut på en forside så helelandet får lese det, eller la de 16 sinte menneskene få være aleine om dissetankene?, spør hun.

– At vi er en utradisjonell familie er spennende for mange.Og fryktelig for andre. Mange mennesker har store følelser rundt temaet. Dethar vi og. Og våre er utrolig takknemlige, legger hun til.

– Vi får veldig lite negative tilbakemeldinger. Det lillejeg møter får jeg indirekte, og det varierer litt hvordan jeg reagerer på det.Det er vel en blanding av at jeg noen ganger blir litt provosert og samtidigprøver å tenke at en del er basert på uvitenhet, og at det generelt i livet eren del emner det er delte meninger om, sier Gro.

MEDIAPRESS: Gro og Anja opplevde pågang fra media tidlig i graviditeten. Foto: Mats Grimsæth
MEDIAPRESS: Gro og Anja opplevde pågang fra media tidlig i graviditeten. Foto: Mats Grimsæth Vis mer

LES OGSÅ: 1 baby, 2 mammaer 

Enkelte krysser intimgrensa 

Gro forteller videre at de får mye positiv input fra fremmede, men at i enkelte tilfeller kan folk bli for nærgående med sine spørsmål og kommentarer.

– Vi ble observert i København på vårførste tur til Stork Klinik, hvilket også ble omtalt på sladresider på nettsamme dag. Da ble vi litt paranoide og usikre på om vi fikk ha denne privateprosessen i fred, forteller hun.

Da hun bare var seks uker på vei, ble hun oppringt av enstor norsk avis som ville ha kommentarer på graviditeten.

– Vi fant aldri uthvordan de hadde fått nyss i nyheten siden vi knapt nok hadde delt det med noenpå det tidspunktet, men jeg husker at jeg opplevde det som noe svært negativt.Jeg var ikke komfortabel med at journalister skulle vite om graviditeten på etså tidlig tidspunkt, aller minst at de skulle konfrontere meg med nyheten. Detvar en sårbar periode hvor jeg fortsatt var engstelig for at noe kunne gå galt,sier Gro.

Ønsker seg flere barn 

Selv om det på mange måter har vært en krevende prosess, erde to ikke i tvil om at de en gang ønsker at Mio skal få søsken.

– Vi er omringet av mennesker som gir oss kjærlighet ogsom elsker Mio, og det vinner alltid. Måten våre nærmeste tar han til seg oger hengivne til oss, rører meg hver dag, avslutter Anja. 

LES OGSÅ: - Du bør bli gravid NÅ! 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer