Ble gravid med en annen kvinnes livmor

Den svenske babyen er en sensasjon.

GIR HÅP TIL UFRIVILLIG BARNLØSE: Forskningsprosjektet i Sverige vekker oppsikt over hele verden. Foto: Shutterstock ©
GIR HÅP TIL UFRIVILLIG BARNLØSE: Forskningsprosjektet i Sverige vekker oppsikt over hele verden. Foto: Shutterstock © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I begynnelsen av september ble verdens første barn født som et resultat av transplantert livmor.

Moren er en svensk kvinne på 35 år, som deltok på et forskningsprosjekt i regi av Göteborgs Universitet.

LES OGSÅ: IVF behandling i Norge

Livmor fra eldre kvinne

I følge universitetet har dette forskningsprosjektet foregått siden 1999. Totalt har ni kvinner foretatt en livmorstransplantasjon, og syv av disse har gjennomgått prøverørsbefruktning.

De fleste donorene har vært pasientens mor eller en annen slektning. I dette tilfellet var derimot donoren en 61 år gammel kvinne som ikke var i slekt med kvinnen som fødte barnet.

Barnet ble født ved keisersnitt tidligere enn planlagt, da kvinnen fikk svangerskapsforgiftning i uke 32.

LES OGSÅ: Tran og grønnsaker kan forebygge svangerskapsforgiftning

Vitenskapelig bevis

Professor Mats Brännström som utførte keisersnittet, forteller at den nyfødte gutten er helt friskt og at han har utviklet seg normalt. Resultatet anses som en stor suksess.

- Fødselen er et vitenskapelig bevis for at livmorstransplantasjon som kombineres med prøverørsbefruktning fungerer som behandling for livmorsinfertilitet. Den viser også at transplantasjon med levende donator er mulig, og at det fungerer selv om donoren har passert overgangsalderen, sier professor Brännström på universitets nettsider.

Ifølge Daily Mail venter forskerteamet på at det i løpet av neste måned skal fødes ytterligere to babyer som et resultat av dette prosjektet. 

I denne videoen forteller forskerteamet mer om den sensasjonelle fødselen:

Lenge til det blir et medisinsk tilbud

Renate Kurszus, styreleder i Ønskebarn, Norsk forening for fertilitet og barnløshet, synes dette er en positiv nyhet for de kvinnene dette gir muligheter for.

Samtidig påpeker hun at dette nok er en behandlingsmetode som for Norge sin del vil ligge langt frem i tid.

– For kvinner som ikke har mulighet til å få barn på grunn av manglende livmor eller tilstander som gjør at livmoren ikke kan bære frem et barn, vil dette selvsagt by på nye muligheter til selv å bli gravide. I dag blir noen av disse kvinnene foreldre gjennom fosterhjemtjenesten, adopsjon og surrogati. Noen har nok måttet forsone seg med å de ikke kommer til å få egenfødte barn, sier hun.

LES OGSÅ: Trosser loven for å bli foreldre

VIL KUN HJELPE NOEN FÅ: - Men en positiv nyhet, sier Renate Kurszus, styreleder i Ønskebarn. Foto: Privat
VIL KUN HJELPE NOEN FÅ: - Men en positiv nyhet, sier Renate Kurszus, styreleder i Ønskebarn. Foto: Privat Vis mer

Vil hjelpe en liten gruppe

Kurszus synes det er vanskelig å anslå hvor mange ufrivillig barnløse dette vil kunne hjelpe, men hun antar at det er få dersom vi ser det i sammenheng med alle som strever med å få barn i Norge i dag.

I følge interesseorganisasjonen for kvinner som lider av Mayer Rokitansky Kuster Hauser Syndrome, MRKH Norge, finnes det ca. 400 kvinner som er født uten eller med defekt livmor her i Norge.

– Men alle disse er ikke nødvendigvis i en livssituasjon hvor det å få barn er aktuelt. Videre er det også andre medisinske diagnoser/tilstander som gjør at en graviditet er umulig for noen kvinner, sier hun.  

LES OGSÅ: Sykdom kan være årsaken til at dere ikke får barn

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer