Ble paffe da de fikk vite den nyfødte babyens vekt

- Vi kunne ikke annet enn å le, sier foreldrene.

STØRRE ENN DE FLESTE: Foreldrene ble helt satt ut da de fikk høre hvor mye «lille» Sander veide. Foto: Privat
STØRRE ENN DE FLESTE: Foreldrene ble helt satt ut da de fikk høre hvor mye «lille» Sander veide. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Vi ble utrolig paffe da vi fikk vite størrelsen. Vi kunne ikke annet enn å rett og slett le, forteller Britt Inger Johnsen Halle og Nils Egil Halle.

Visste at han kom til å bli stor

Trebarnsforeldrene Britt Inger (32) og Nils Egil (41) visste allerede under graviditeten at deres kommende «attpåklatt» kom til å bli en kraftig plugg, men at han skulle bli stor ante de ikke.

– Vi visste han var stor fordi jeg var på jevnlige kontroller fra to måneder før termin på grunn av høye symfysemål. Det viste seg at gutten lå noe over gjennomsnittet, forteller Britt Inger.

LES OGSÅ: Malin fødte en giga-baby

ERFAREN: Alle de tre barna til Britt Inger har vært store ved fødselen, men lillebror var størst av alle! Foto: Privat
ERFAREN: Alle de tre barna til Britt Inger har vært store ved fødselen, men lillebror var størst av alle! Foto: Privat Vis mer

Hadde født store barn tidligere

Jordmor estimerte først at han kom til å bli rundt 4500 gram ved fødsel, noe som var omtrent det samme som deres to eldste barn også veide ved fødselen.

– De spekulerte på å sende meg til et større sykehus for å føde, men siden jeg hadde født store barn før mente legene og jeg at dette skulle vi klare, sier hun med et smil.

Ble satt i gang

Graviditeten forløp veldig fint uten de helt store plagene.

På siste svangerskapskontroll fire dager over termin, ble imidlertid gutten estimert til å være 4800 gram.

Det ble derfor valgt igangsetting av fødsel, vannet ble tatt og Britt Inger ble satt på drypp. 3,5 timer etterpå blir Sander født.

SMERTEFULL FØDSEL: Men om hun hadde visst hvor stor han var, hadde Britt Inger uansett valgt å føde vaginalt. Foto: Privat
SMERTEFULL FØDSEL: Men om hun hadde visst hvor stor han var, hadde Britt Inger uansett valgt å føde vaginalt. Foto: Privat Vis mer

Svært smertefull fødsel

– Det var selvfølgelig vanvittig smertefullt og mye verre enn med de to første. Da de veide ham, skjønte vi hvorfor, sier Britt Inger.

Det viste seg at Sander var 5615 gram, 57 cm lang og at han hadde 40 cm i hodeomkrets.

– Etter en liten stund begynte jeg å blø noe voldsomt. Legene fant ingen annen årsak enn at livmoren var så utvidet at den hadde problemer med å trekke seg sammen. Der en ganske stor morkake hadde vært, blødde det fordi livmoren ikke ville trekke seg sammen, forteller hun.

Britt Inger ble satt på medisiner for å hjelpe livmoren, men det viste seg at hun hadde mistet hele to liter blod. For å komme fortere til hektene igjen fikk hun derfor blodoverføring.

LES OGSÅ: Forskerne vil ha din fødselshistorie

SØSKENKJÆRLIGHET: Selma (7) og Oliver (10) er kjempestolte av den fine, store lillebroren sin. Foto: Privat
SØSKENKJÆRLIGHET: Selma (7) og Oliver (10) er kjempestolte av den fine, store lillebroren sin. Foto: Privat Vis mer

Ikke uvanlig når man føder store barn

Ifølge jordmor Birgitte Norman ved Oslo jordmor og Ultralydklinikk kan blødningen ha en sammenheng med at barnet var så stort.

– Atoni etter fødselen, det vil si at man begynner å blø, kan skyldes at livmoren ikke trekker seg sammen fordi den har vært så utvidet. Store barn kan føre til dette.

– Jordmødre og leger er veldig obs på store barn og vil derfor forberede seg ekstra før selve utdrivningsfasen. Dette ved at jordmor legger inn to kanyler i armene på mor, slik at hun kan få livmor kontraherende middel raskt intravenøst etter fødsel. Pasienten vil også få ekstra medisin vaginalt. Det er klare prosedyrer og retningslinjer for atoni etter fødsel. Jordmor vil også massere uterus etter fødselen for å få den til å trekke seg sammen, sier hun.

Hun forteller at man på Ullevål alltid har to jordmødre tilstede under selve fødselen, slik at man har flere hender hvis noe slikt skulle skje. – Det er ikke en sjelden tilstand, men lar seg behandle relativt greit med tiltakene som står i retningslinjene, sier hun.

– Jordmødrene vil også ta ekstra blodprøver av mor i forkant i tilfelle hun må på operasjonsavdelingen for ytterligere tiltak, hvis kvinnen ikke slutter å blø. Dette forekommer sjeldnere, legger hun til.

LES OGSÅ: Fembarnsmor: - Jeg er skapt for å føde!

GODT FORBEREDT: – Jordmødre og leger er veldig obs på store barn og vil derfor forberede seg ekstra før selve utdrivningsfasen, forteller jordmor Birgitte Norman. Foto: Privat
GODT FORBEREDT: – Jordmødre og leger er veldig obs på store barn og vil derfor forberede seg ekstra før selve utdrivningsfasen, forteller jordmor Birgitte Norman. Foto: Privat Vis mer

Ville ikke valgt keisersnitt

Til tross for smertene og de ekstra plagene, er Britt Inger godt fornøyd med både fødselen og oppfølgingen hun har fått fra deres lokale sykehus i Kristiansund.

– Hadde vi visst han var så stor og jeg hadde fått valget mellom vaginal fødsel eller keisersnitt, vet jeg nesten ikke hva jeg hadde valgt. Mest sannsynlig vaginal fødsel for det er vel ikke bare bare med keisersnitt heller. Jeg hadde nok blødd like mye da også siden det var størrelsen på livmoren som var problemet, sier hun.

Når man mistenker at barnet er stort er det ifølge jordmor Birgitte Norman vanlig å la kvinner som har født tidligere forsøke å føde barnet vaginalt.

- Man utfører keisersnitt hvis fødselen stopper opp, noe det er fare for på grunn av det store barnet. Det kommer ikke ned fødselskanalen, forklarer hun.

Dersom kvinnen ikke har født tidligere, vil pasienten få anledning til å være med på å bestemme hvordan hun skal føde. 

– Hvis hun ønsker keisersnitt ved indikasjon på stort barn, vil hun få dette innvilget. Hvis hun ønsker å føde vaginalt vil hun få lov til å prøve og jordmor følger de retningslinjene som foreligger ved stort barn og fare for atonisk blødning. Legene vil da journalføre dette, sier Norman.

LES OGSÅ: Sjalu på den nyfødte babyen? - Helt normalt!

FIN GUTT: Sander er i dag en ett år gammel krabat som liker å være både høyt og lavt. Foto: Privat
FIN GUTT: Sander er i dag en ett år gammel krabat som liker å være både høyt og lavt. Foto: Privat Vis mer

Følger sin egen kurve godt

I dag er Sander 15 måneder gammel og er en aktiv og blid gutt. Vekten hans ligger fortsatt i det øverste sjiktet sammenlignet med andre på hans alder, men det er helt normalt i forhold til hans egen utvikling.

– Han ligger høyt over det øverste streket på kurven hos helsesøster, men han følger sin egen kurve kjempefint. Nylig var vi på kontroll og han ble målt til å være 88 cm lang og 13,5 kg, forteller en stolt mamma.

LES OGSÅ: Hva skjer med kroppen etter keisersnitt?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer