Unge foreldre

Ble pappa som 14-åring: - Jeg fikk panikk, jeg gikk jo på ungdomsskolen

Pontus Rosenborg (22) ble kjent som «Sveriges yngste pappa».

UNGE FORELDRE: Pontus og Fanny ble foreldre da de var 14 og 16 år gamle. Foto: Privat
UNGE FORELDRE: Pontus og Fanny ble foreldre da de var 14 og 16 år gamle. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi har ingen unik historie, innleder Pontus Rosenborg (22).

Som tenåringer flest, spilte Pontus dataspill. Han ble kjent med en gutt som skulle vise seg å være broren til jenta han forelsket seg i. Fanny Ståhl holdt seg litt i bakgrunnen, men etter hvert begynte de å chatte sammen og bli bedre kjent.

Dagbladet omtalte saken først.

Sommeren 2013 dro Pontus for å besøke Fanny i Stockholm. Han bodde 13 mil unna, og måtte komme seg til og fra med buss.

- Fanny kom og besøkte meg, og så møttes vi cirka en gang i måneden. Det tok ikke så lang tid før vi ble kjærester, sier han.

Sjokkbeskjed

Et års tid senere, skjedde det uforventede: Fanny ble gravid. Hun var da 16 år gammel, og Pontus 14 år.

- Det var overhodet ikke planlagt, så jeg ble veldig sjokkert. Tankene begynte å surre, og jeg ble usikker på hva jeg skulle gjøre, sier Fanny.

- Hvordan reagerte du, Pontus?

- Uff… jeg fikk litt panikk så klart. Jeg gikk på ungdomsskolen, og vi bodde ikke engang i samme by.

Fanny var cirka 10 uker på vei da hun fant det ut. Pontus forteller at de snakket om muligheten for å ta abort, men at de raskt ble enige om å beholde barnet.

- Jeg tenkte mer på abort enn Fanny. Mange tror at Fanny tvang meg til å beholde barnet, men sånn var det ikke – vi var enige i avgjørelsen.

Fanny har helt siden hun var liten ønsket å bli ung mor, men ikke ung. Likevel ble det en av grunnene til at hun ønsket å beholde barnet.

- Jeg klarte ikke å ta abort da jeg visste at jeg kom til å håndtere mammarollen. Det hadde sett helt annerledes ut også, om jeg ikke var sikker på at mitt og Pontus sitt forhold skulle vare. Jeg visste at jeg ville være med Pontus resten av livet allerede da.

Vanskelig å fortelle til foreldrene

Noe av det vanskeligste for Pontus, var å fortelle om graviditeten til foreldrene sine. Han ventet en måned før han sa det til dem.

- De tenkte selvfølgelig at jeg ikke kunne få et barn, da jeg var et barn selv. De syntes det var veldig tøft. Men da sjokket roet seg, sa de at de ønsket å støtte oss.

- Hvordan reagerte folk på skolen din?

- Mange syntes nok at det var rart, men de fleste gratulerte oss og var glade på våre vegne, sier han.

Bodde fra familien i ett og et halvt år

Datteren deres, Melanie, ble født i april 2015.

Pontus måtte fullføre ungdomsskolen, derfor ble det mange bussturer frem og tilbake for å besøke kjæresten og datteren. Han fikk aldri fullført videregående skole.

- Jeg dro på besøk cirka to ganger i måneden. Hver andre fredag tok jeg bussen etter skolen, og ble hos dem i helgen, sier Pontus.

- Hvordan var denne perioden for deg, Fanny?

- Det var veldig tøft. Pontus forsto ikke helt foreldrerollen på den tiden. Han kunne ikke relatere til mine problemer da han mesteparten av tiden ikke var til stede. Det var også sårt at han ikke fikk oppleve alle milepælene det første halvannet året, slik som da Melanie tok sine første skritt.

Fikk mye hjelp

Fanny var ikke alene om å ta seg av Melanie det første halvannet året. Hun bodde fortsatt hjemme hos foreldrene sine, og de var til stor hjelp. Pontus flyttet inn sammen med dem etter ett og et halvt år.

- Det vanskeligste for meg var egentlig alt Pontus gikk glipp av denne tiden.

Paret bodde hos Fannys foreldre frem til slutten av 2019.

- Da skaffet vi oss heltidsjobber, og nå bor vi for oss selv, sier Pontus.

Måtte raskt bli voksen

Papparollen snudde livet på hodet for Pontus. Han var nødt til å tilpasse livet sitt.

- Jeg måtte være moden, og vokse opp raskere enn andre. Men jeg angrer ikke på det – jeg føler ikke at jeg har gått glipp av noe. Ettersom Fanny og jeg bodde hos foreldrene hennes, hadde vi barnevakt lett tilgjengelig, slik at vi kunne være med venner og finne på ting bare vi to.

- Hva var det vanskeligste under denne perioden?

- At man er avhengig av andre. Uten Fannys foreldre, ville det ikke ha gått. Om vi får et barn til, ønsker vi å ha det fulle ansvaret selv, og ikke kjenne på at vi trenger folks hjelp.

- Så dere ønsker dere flere barn?

- Ja, men ikke ennå. Vi vil kjøpe vårt eget hjem først, og så må jeg finne en ny jobb, sier Pontus.

FLERE BARN: Pontus utelukker ikke at han og Fanny skal få flere barn. Foto: Privat
FLERE BARN: Pontus utelukker ikke at han og Fanny skal få flere barn. Foto: Privat Vis mer

Fordelen med å være ung pappa

Den lille familien medvirket i TV-serien «unge foreldre» på svenske TV4. Pontus ble da kjent som en av Sveriges yngste pappaer.

- Hva er fordelen med å være ung pappa?

- Når du er ung har du mer overskudd. Det er også en fordel når vi blir eldre, da vi er ganske nærme hverandre i alder. Når Melanie blir 30, er jeg 44 år. Jeg vil tro at det gjør det enklere for oss å forstå hverandre, noe som er bra.

Har hatt vanskelige perioder i forholdet

Det er ingen tvil om at mange par som finner hverandre i tenårene, vokser fra hverandre. Men Pontus og Fanny har alltid holdt sammen.

- Jeg har tenkt en del på det, og jeg er ganske sikker på at Melanie har hjulpet oss med å holde sammen. I august neste år har vi vært kjærester i 10 år, noe som er veldig lenge. Jeg har vokst opp med Fanny. Men likevel: Jeg elsker Fanny minst like mye som jeg gjorde før – da vi ble sammen var det en tenåringsforelskelse. Nå er vi eldre, og vi elsker hverandre fortsatt.

Fanny føler det på samme måte:

- Jeg vet fortsatt at det er Pontus jeg ønsker å være med – vi har så mye kjærlighet for hverandre. Vi har selvsagt hatt våre tøffe perioder. Spesielt rundt tiden Melanie ble født – jeg kan ærlig innrømme at jeg ble i forholdet kun på grunn av henne.

Fanny forteller at forholdet er mer stabilt i dag, men at de, som alle andre, kan ha dårlige perioder.

- Om vi er i en dårlig periode spør jeg meg selv: Vil jeg være med noen andre enn Pontus? Og svaret er alltid nei. Jeg klarer ikke å se for meg et liv uten han.

Anbefales ikke

Selv om det har gått bra med Pontus og Fanny, anbefaler han ingen å tre inn i foreldrerollen så tidlig.

- Heldigvis har det gått bra med oss, men jeg vil ikke anbefale noen å bli forelder som 14-åring. Det er vanskelig å ta hånd om et barn, mens du selv vokser opp.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer