Russefeiring

Ble stemt ut av russebussen - klarer ikke å gå på skolen

- Å bli ofret av sine egne venner er det vanskeligste.

BLE STEMT UT AV RUSSEBUSSEN: Mens vennene fester og feirer avslutningen på 13 års skolegang, vil 18-åringen tilbringe russetiden sin hjemme på rommet. FOTO: Stian Lysberg Solum / NTB
BLE STEMT UT AV RUSSEBUSSEN: Mens vennene fester og feirer avslutningen på 13 års skolegang, vil 18-åringen tilbringe russetiden sin hjemme på rommet. FOTO: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert

– Det har vært noen tøffe uker for oss alle sammen. Som forelder er det kjempevondt å stå på sidelinjen, man føler seg så maktesløs. Men vi har ingen mulighet til å hanke dette i land, da vi ble for seint involvert i det hele, forteller en pappa KK har snakket med.

Mannen er far til en 18-åring som går det tredje året på videregående, men som den siste tiden hverken har klart å komme seg på skolen eller stille på trening.

Russetiden som skulle bli en fantastisk avslutning på 13 års skolegang, har nemlig utviklet seg til å bli et mareritt for 18-åringen og den nærmeste familien.

18-åringen gledet seg stort til russefeiringen, spesielt fordi de var over 20 elever som hadde gått sammen om å kjøpe russebuss. Men etter nesten tre år med forberedelser, tok det for noen måneder siden en uventet vending.

Fikk motbør i sosiale medier

Faren forteller at det hele startet med en mindre konflikt innad i vennegjengen, som etter hvert utviklet seg til et munnhuggeri på meldinger, som spredte seg i sosiale medier.

– Diskusjonen ble tatt ut av kontekst og førte til en reaksjon hos andre som leste den.

Faren forklarer at ungdommene på forhånd hadde skrevet en kontrakt, som blant annet tok for seg forpliktelser som å delta på dugnader og bidra med penger.

Kontrakten hadde også en paragraf hvor det står at man kan bli utestengt dersom man oppfører seg på en måte som resten av bussen ikke aksepterer, med forbehold om at ting skulle forsøkes å løses med dialog.

– Kontrakter for å bli med på russebusser er i utgangspunktet ryddig, men det åpner opp for en håndtering som kan bli veldig vanskelig, sier faren.

– Jeg vil tro at tanken bak er at man skal slippe å måtte forholde seg til dem som ikke bidrar økonomisk, eller som har annen uønsket oppførsel som stoffmisbruk eller vold. Men i dette tilfellet har det handlet mye mer om hvordan bussen oppfattes utad i sosiale medier. Russefeiring i 2022 handler om hvilken posisjon bussen har, om anseelse og hierarki.

Tidligere utsatt for mobbing

Noe som gjør situasjonen ekstra vanskelig, er at 18-åringen tidligere har vært utsatt for mobbing. Foreldrene har derfor brukt mye tid på å bygge opp 18-åringens selvtillit og selvbilde.

Nå frykter faren at alt dette er rasert.

– 18-åringen har mentalt sett gått helt i kjelleren og russeklærne er stuet bort. Jeg har hatt vondt i magen i et par uker nå, det er ikke gøy å se barnet ditt på denne måten.

18-åringen har fra første stund vært lei seg og unnskyldt seg for det som skjedde. Faren mener at situasjonen ikke var verre enn at de kunne løst det og at straffen ikke står i forhold til «forbrytelsen».

– Å fullstendig stenge noen ut på denne måten, er en voldsom sterk reaksjon. En ting er å gå glipp av russefeiringen, men å bli ofret av sine egne venner er det vanskeligste.

Foreldre som ikke bryr seg

Han mener foreldre må tidlig på banen og engasjere seg i barnas russefeiring, spesielt foreldre til barn som skal være med på en russebuss. Han peker på at det å ha russebuss er noe helt annet i dag, enn det var da mange av dagens russeforeldre var unge.

– Jeg mener foreldre har et ansvar for å involvere oss i hvordan barna våre legger opp russetiden, i alle fall hvis vi har noen verdier vi mener det er viktig å ta vare på. Kanskje spesielt i dag hvor det er et så ekstremt stort press på tilhørighet og det er utrolig lett å bli kastet ut. Vi må derfor sette oss inn i hvilke avtaler de har lagt opp og hvilke forpliktelser barnet går inn i.

Noen av de andre foreldrene gikk i dette tilfellet inn og forsøkte å mekle mellom ungdommene, men faren opplever at de fleste ikke brydde seg.

– Vi opplevde at de ikke var så veldig interessert i at barnet vårt skulle komme tilbake, basert på hva deres barn hadde fortalt dem. Jeg føler derfor at det ikke bare er de andre ungdommene som stenger vårt barn ute, men også alle foreldrene som står på sidelinja og synes dette er helt greit, sier han.

Utestengelse er et stort problem

Utfrysning og en kanselleringskultur blant russen, kan se ut til å være mer vanlig enn det mange foreldre er klar over. Nylig skrev en mor til en 17-åring et debattinnlegg i Budstikka, hvor hun fortalte om auditions, prøvefester og avstemminger for å delta på russebusser.

I ren realityshow-stil stemmer ungdommene hverandre ut og kan ende opp med å ofre bestevennen for å sikre egen plass.

Ombudet for barn og unge i Viken har de siste fem årene jobbet aktivt for å fremme inkludering blant russen. Leder Bodil J. Houg forteller at utestengelse er et stort problem og at de har fått mange henvendelser om dette.

– Helt i starten av videregående dannes det ulike grupperinger som har sine egne reguleringer internt. Dette skjer ikke bare på russebussene, men også i konseptgruppene som er festgrupper for de som ikke har buss, forklarer hun.

– Disse gruppene blir rammen for hvem du fester med, inviterer til bursdager og er sammen med gjennom hele videregående. Med slike rammer er det vanskelig å sosialisere fritt og bli kjent med nye mennesker.

Utsettes for rus- og sexpress

Selv om russebussene kanskje er toneangivende for mye av det mange vil synes er problematisk med russefeiringen, er auditions og prøvefester også noe som foregår i konseptgruppene.

– Noen ganger er det bra med et fellesskap som jobber for et felles mål, men dette er grupper uten voksenkontroll og som har et uformelt lederskap. Noe som betyr at du aldri blir stilt til ansvar for en del ting du gjør, sier Houg.

– Vi har sett mange eksempler på at man stemmer ut andre på bakgrunn av utseende eller at de ikke er populære nok og bidrar med nok likes for å få være med. Flere ungdommer forteller at dette har ført til at de har vært med på ting de ikke hadde lyst til, og at de har følt på rus- eller sexpress.

JOBBER FOR INKLUDERING: Bodil J. Houg, leder for ombudet for barn og unge i Viken, forteller at utestengelse er et stort problem blant russen. FOTO: Privat
JOBBER FOR INKLUDERING: Bodil J. Houg, leder for ombudet for barn og unge i Viken, forteller at utestengelse er et stort problem blant russen. FOTO: Privat Vis mer

Risikerer bøter på flere tusen kroner

Konflikter oppstår også ofte som et resultat av at en i gruppen har brutt interne kontrakter som inngås når gruppa etableres. Disse er ofte hemmelige for omverdenen.

Det kan for eksempel handle om at man ikke skal avsløre gruppens dekknavn eller konseptnavn, som er navn gruppene bruker for å promotere seg selv.

Houg forteller om en gutt som kom i skade for å avsløre gruppens dekknavn til kjæresten sin, bare noen timer før navnet skulle slippes.

– Han fikk 10.000 kroner i bot, noe som stod i reglementet. Da han fortvilt fortalte om det til moren sin, fikk han ytterligere 6000 kroner i bot fordi kontrakten skulle være hemmelig. Så ble han utestengt fra bussen måneden før russefeiringen startet og fikk ikke noen av pengene sine tilbake, sier hun.

Å bli utestengt fra russefeiringen på denne måten, kan ifølge Houg få store konsekvenser for den enkelte.

– Det å falle utenfor sin egen feiring går ut over den psykiske helsen og det er noe du tar med deg videre. Du kan få dårlig selvtillit og grue deg for å ta kontakt med andre. Det kan også føre til at du selv bruker de samme mekanismene som du har blitt utsatt for på andre, fordi du er redd for å havne i den samme kategorien når du kommer i et nytt miljø. Akkurat nå, etter pandemien, er ungdom ekstra skjøre på dette med å høre til og ha noen å henge med.

Hun råder foreldre til å hjelpe ungdommene til å ha en plan for høsten. På denne måten har man metallisert at det kommer noe etterpå, som trolig er enda finere.

– Hvis man har en klar plan for høsten, regulerer du deg inn mot planen og du slipper kanskje å la festingen i russetiden ødelegge året etter. Mange snakker om at dette bare er noe som skjer én gang i livet, og at det derfor er greit å bruke så mye penger på dette. Men det er jo ikke bare en gang i livet man skal ha en periode hvor man fester, mange sier det faktisk er mye morsommere på studentfestene året etter.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer