Bleieeksem

Publisert
Sist oppdatert

Bleieeksem og bleieutslett er vanligst i spedbarnsalderen. Eksemet skyldes at den tynne babyhuden blir irritert av urin og avføring, noen ganger også vaskemidler som ikke har blitt godt nok skylt ut av tøybleier, eller kjemikalier i engangsbleier.

Det kan lett bli litt infeksjon i den irriterte huden, fordi de ellers ufarlige hudbakterier eller sopp får fotfeste.

Typisk er at utslettet oppstår i hudområdet under og rundt bleien. Røde, flekkvise forandringer med glatt, blank overflate er typiske symptomer på denne tilstanden.

Dette øker risikoen for bleieeksem:

  • Hyppige løse avføringer.
  • Utilstrekkelig vask av seteregionen.
  • Vedvarende fuktighet.
  • Underliggende hudlidelse som psoriasis eller eksem.

Hva bør du gjøre:

  • Hold barnets hud tørr. Bytt bleie ofte og la barnet være uten bleie hvis mulig. Bytt bleie så fort som mulig ved avføring.
  • Unngå å vaske med såpe med høy PH eller bruke våtservietter. Våtservietter inneholder ofte sprit og kan redusere hudens beskyttende fettstoffer.
  • Bruk en vannavvisende salve på bleieområdet. Stellesalve forebygger sårhet (er vannavstøtende) og sinksalve egner seg best til hud som allerede er irritert. Sink hemmer produksjonen av ammoniakk og fremmer sårtilheling. Spør på apoteket, eller hos helsesøster for råd om hvilke salver som egner seg best. Krem, salve og liniment kan hjelpe mot plagene.  
  • Ved mistanke om soppinfeksjon, skal barnet få en soppdrepende behandling. Oppsøk helsesøster eller lege hvis du har mistanke om sopp. En soppinfeksjon gir ofte sterk vedvarende sårhet i huden.
  • Ved langvarig eksem kan du vurdere å bytte til tøybleier, eller et annet bleieslag enn det du vanligvis bruker.

Kilder:- "Allergiske barn", Kjell Aas. Cappelen 2. opplag 1995- "Familiens store bok om barnet", dr. Bent Danielsson og Monica Danielsson. Familievennen forlag - 1998- NHI bleieeksem

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer