Bli en bevisst fødeforbruker!

Foto: Istockphoto ©
Foto: Istockphoto © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mammanetts jordmor Kristina advarer mot metoden "Aktiv styring av fødsel" som et av landets største sykehus har innført. Her kan du lese doula og fødselsentusiast Elin Enger Mollestad råd om hvordan du tar grep om egen fødsel. - Ikke overlat alle beslutninger til helsepersonellet alene, anbefaler hun.

Les også: Fødsel på samlebånd

Trenger du en ny barnevogn? Hvor mye tid bruker du på å finne ut hvilket merke du skal ha og hvor det er best å kjøpe den?

Mange bruker mer tid på å velge mellom ting, enn på å ta stilling til hva slags medisinske tilbud vi ønsker å benytte oss av. Men medisinske prosedyrer skal vi gi informert samtykke til, med mindre det er en akuttsituasjon hvor ingen tid kan mistes. Og for å kunne ta bevisste valg, så må man ha fått eller skaffet seg nødvendig informasjon om hva denne prosedyren innebærer, risikoen inkludert.  Det gjelder i høyeste grad under graviditeten og fødselen også. For de mulighetene vi har medisinsk sett når det gjelder svangerskap og fødsel har alle fordeler og ulemper. Ettersom fødslene generelt blir mer og mer styrt fra sykehusenes side, må vi selv ta ansvar for å sørge for å bli bevisste forbrukere også som gravide og fødende.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.