Sinne:

Blir du ofte svært sint på barnet ditt?

- Vi ser helt klart langtidskonsekvenser av psykisk vold, sier ekspert.

PSYKISK VOLD: Det kan ha store konsekvenser. FOTO: NTB Scanpix
PSYKISK VOLD: Det kan ha store konsekvenser. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Sinne og trusler mot barn øker risikoen for psykiske, fysiske og sosiale vansker senere i livet. Hvor grensen for når man går over streken går beror på mye; situasjonen, deg og barnet, men at barnet blir skremt er tegn på at det har gått for langt.

- Det er veldig avhengig av både situasjonen og av alder på barnet, sier Mia Myhre, som er barnelege og forsker ved seksjon for vold og traume ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS).

- Hos spedbarn så vil du jo se at du virkelig har fått en reaksjon om barnet begynner å gråte. Hos litt større barn kan det at de stopper opp litt og trekker seg unna være et tegn.

Barn som har vært mye i situasjoner der de blir skremt kan bli stille og innesluttet. Over tid kan trusler og sinne fra foreldrene ha betydning for helsen.

- Vi ser helt klart langtidskonsekvenser av psykisk vold. Det kan gi dårligere psykisk helse, slik at du er mer utsatt for blant annet angst og depresjoner, det kan gå utover fysisk helse og det kan gå utover sosial fungering.

LES OGSÅ: Rundt 3500 foreldre tar kontakt med familievernkontoret for å få hjelp med sinnemestring hvert år

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer