Eva Longoria:

Blir Eva Longoria (42) endelig mamma?

- Dette er den magiske grensen, sier norsk gynekolog.

EVA LONGORIA: Hun har tidligere snakket åpent om den biologiske klokken som tikker, nå skal skuespilleren være gravid i en alder av 42 år. Foto: NTB Scanpix
EVA LONGORIA: Hun har tidligere snakket åpent om den biologiske klokken som tikker, nå skal skuespilleren være gravid i en alder av 42 år. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Den tidligere «Frustrerte fruer»-stjernen Eva Longoria skal vente sitt første barn, sammen med ektemannen, José Antonio Bastón (49).

Ifølge magasinet People er det en representant for Longoria, som bekrefter babynyheten og magasinet skriver også at skuespilleren skal være fire måneder på vei og at det er en gutt hun venter.

Eva Longoria har foreløpig ikke kommentert babynyheten selv, men har tidligere vært åpen om at hun ikke vet om hun vil kunne få egne barn. Til People sa hun i forbindelse med at hun fylte 40 år i 2015, at hun visste at den biologiske klokken tikket.

- Jeg fylte nettopp 40 år, så jeg har tenkt: «Er tiden i ferd med å renne ut?».

LES OGSÅ: Norske kvinner føder i 50-årene

LES OGSÅ: Hilde fikk barn da hun var 46 år

Flere venter med barn

Longoria, som i en årrekke trakk oss til tv-skjermen som Gabrielle Solis i «Frustrerte fruer», er imidlertid ikke ukjent med barn. Siden hun ble sammen med ektemannen, har hun vært stemor for hans tre barn.

Nå kan det altså se ut til at hun får sitt første egenfødte barn. Som 42 år gammel førstegangsfødende, føyer hun seg dermed inn i rekken av stadig flere vestlige kvinner, som får barn sent i livet.

MØTTE DRØMMEMANNEN SENT: Eva Longoria og José Antonio Bastón, som er direktør for det største medieselskapet i Latin-Amerika, Televisa, ble sammen i 2013. Foto: NTB Scanpix
MØTTE DRØMMEMANNEN SENT: Eva Longoria og José Antonio Bastón, som er direktør for det største medieselskapet i Latin-Amerika, Televisa, ble sammen i 2013. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Norske kvinner er ikke noe unntak og stadig flere er i samme situasjon som Longoria.

De siste 50 årene har gjennomsnittsalderen for førstegangsfødende økt med seks år, fra 23,1 år i 1967 og til 29,0 år i 2016. Det viser tall fra medisinsk fødselsregister for 2016, som Folkehelseinstituttet la fram tidligere i høst.

Noen venter imidlertid lenger enn Longoria. Tidligere i år ble det kjent at Janet Jackson hadde fått sitt første barn – i en alder av 50.

Hun er ikke alene. Også i Norge føder stadig flere kvinner i 50-årene barn, og tidligere i høst kunne KK presentere tall fra Folkehelseinstituttet, som viste at antallet norske kvinner som føder barn i 50-årene aldri har vært høyere.

Tallene viste at det i 2016 var 15 norske kvinner over 50 år som fødte barn. Det var en dobling fra året før. I 2015 var det 8 norske kvinner over 50 år som fødte barn, og ifølge eksperter er de aller fleste av disse resultat av eggdonasjon.

51 OG SMÅBARNSMOR: Janet Jackson var 50 år da hun fødte sitt første barn. Foto: NTB Scanpix
51 OG SMÅBARNSMOR: Janet Jackson var 50 år da hun fødte sitt første barn. Foto: NTB Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Anne Kathrine (51) ble mor: - Livet blir ikke alltid som man planlegger

LES OGSÅ: Én gruppe kvinner sliter ekstra med å få barn

Den magiske grensen

2016 var det 142 norske kvinner som fikk barn etter fylte 45 år, det er dobbelt så mange som bare tre år tidligere. Det har også vært en stor økning i antallet kvinner mellom 40 og 44 år som føder barn. Mens det i 1986 var 549 kvinner, var det i 2016 2035 kvinner.

Som godt voksen, er det ingen selvfølge å kunne få egne barn og utviklingen er ikke uproblematisk, ifølge Peter Fedorcsak. Han er avdelingsleder ved reproduksjonsmedisinsk avdeling ved Oslo Universitetssykehus.

- Det er ikke nødvendigvis negativt for samfunnet at kvinner får barn senere, men medisinsk sett er det et problem for den enkelte kvinne, fordi det kan gjøre det vanskelig for henne å få barn, har han tidligere fortalt til KK.

En av hovedgrunnene som pekes på når det diskuteres årsaker til at vi venter så lenge, er rett og slett at vi, som Longoria, møter den rette sent. Longoria og Jose ble sammen i 2013, da Longoria var 38, og giftet seg i mai i fjor.

I gjennomsnitt kommer kvinner i overgangsalderen når de er 51 år, men man regner at allerede ti år før det skjer, så har man ikke lenger nok friske egg til å bli gravid og bære fram et friskt barn.

- Det er ingen tvil om at en del venter så lenge med å få barn, at det blir for sent, har seksjonsleder og professor Tom Tanbo ved Gynekologisk avdeling ved Universitetssykehuset i Oslo tidligere sagt til KK.

Evnen til å bli gravid med egne egg synker gradvis fra 35-års alder og tidlig i 40-årene er mange ikke lenger fertile og mange snakker om en «magisk grense» akkurat i den alderen Longoria er.

- Og den magiske grensen er 42-43 år, etter dette er det vanskelig å få barn på vanlig måte, har gynekolog Åsle-Marit Ullern ved klinikken Best Helse Nordtrand tidligere fortalt til KK.

LES OGSÅ: Så lenge kan du vente med barn

LES OGSÅ: Har Bjørn-Erik rekorden som Norges tyngste baby?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer