Blødning i svangerskapet (første halvdel)

Publisert
Sist oppdatert

Blødninger tidlig i svangerskapet kan være alvorlig, og det kan være helt ufarlig. Det er viktig å skille disse fra hverandre.

Ufarlige blødninger  

Man kan også ha blødninger som er helt uskyldige. Det kan være pga. endringer i slimhinnene som blir mer blodfylte og skjøre under svangerskapet. Sex eller at man har tørket seg etter toalettbesøk kan være nok til å forårsake slike blødninger. Sammen med øket utflod kan det se mer ut enn det i virkeligheten er.

Man kan ha smerter og litt blødning rundt den tiden man skulle hatt menstruasjon, dette blir oftest borte etter 1. trimester, men kan vare lengre. Man bør prøve å se sammenhengen med sin tidligere syklus. Blødningen skal avta og ikke øke på.

Når morkaken skal ta over ernæringsansvaret for fosteret og corpus luteum (den gule sekken) ikke lengere behøves kan det oppstå en liten blødning, også kalt "festeblødning".                                                                      

Tidlig spontanabort

Kroppen ordner som regel opp i dette selv. Man bør da se an situasjonen, så lenge denne prosessen foregår komplikasjonsfritt så er der ingenting en lege kan gjøre, dette gjelder spesielt for spontanaborter før uke 6.

Blødninger før uke 6 er det ikke noe gjøre med.  Dersom det skulle komme spot-blødninger så bør man vente for å se om det utvikler seg til økende friske blødninger og smerter, det er da mest sannsynlig spontanabort, disse abortene ender stort sett som komplette. En komplett abort betyr at fosteret og morkaken støtes ut av livmoren, uten at rester blir igjen. Det bekreftes ved ultralydundersøkelse. 

Blødningen varer normalt i 10-12 dager og svangerskapssymptomene forsvinner.

Les mer: Spontanabort 

Lege bør kontaktes når:

  • Dersom man får vedvarende smerter og blødninger, og/eller tegn til infeksjon etter aborten må man kontakte en gynekolog direkte eller få time hos fastlegen for henvisning til vurdering på sykehuset, dette gjelder uansett hvilken uke man spontanaborterte.
  • Skjer spontanaborten etter uke 6 og opp til 14 uker så er det fortsatt en tidlig abort, risikoen for å måtte ha en utskrapning øker i takt med ukene man spontanaborterer.  Også her gjelder det samme som symptomer som ved en ukomplett abort.
  • Etter uke 14 defineres spontan abort som senabort. Dess lengere man er på vei etter denne uken jo mer kan smertene oppfattes som rier, blødningene opptrer som kraftige. Disse abortene er ofte komplette, men de skal overvåkes på sykehuset.  
  • Infeksjoner og ubalanse i bakteriefloraen i underlivet kan forårsake blødning. Man kan oppdage dette ved brun/grønlig farget og/eller illeluktende utflod, prøver må tas og behandling skal iverksettes.
  • En alvorlig tilstand er svangerskap utenfor livmoren, symptomene på dette er blødning og intense smerter, ensidig eller i nedre bukvegg, man blir trykkømfintlig i nedre del av magen.  Man skal raskt kontakte en gynekolog som fort avklarer om det er svangerskap utenfor livmoren, man sendes da direkte til sykehuset. Alternativt kontakter man fastlegen som må henvise deg til sykehuset uansett, fordi de ikke kan avklare situasjonen uten ultralyd og med utdanning i denne formen for undersøkelse. Les mer om svangerskap utenfor livmoren
  • En tilstand som er spesiell, men farlig er Mola en "falsk graviditet".  Denne tilstanden kan gi faretruende blødninger og/eller kreft. De fleste mola graviditeter spontanaborteres, men dersom de får vedvare så er det farlig for kvinnen.  Symptomer på mola er en rask og tidlig stigning av svangeskapshormonet HCG, dette fører igjen til ekstremt tidlig svangerskapskvalme, diffuse smerter i nedre del av buken som kommer av at livmoren vokser mye raskere enn normalt.  Det er vanskelig å skille dette fra et vanlig svangerskap og abort, gynekolog bør derfor raskt kontaktes ved mistanke om mola. Erfaring tilsier ofte at kvinnen føler at det er noe som ikke stemmer.  
  • For de som har opplevd tidligere abort/aborter vil sjansen for en ny abort øke, man kan da sjekke årsaken til dette i etterkant.

 

Skrevet av jordmor Tove Nordahl og gynekolog og fødselslege Mikael Nicolaisis

Kilder:

  • Sam Brody,    Ostetrik och gynekologi.
  • Elisabeth Saxlid m.fl.  Lärbok for barnmorskor
  • Turnbull,   Obstreticks.
  • Legeforeningens Nasjonale veileder for gynekologi og obstetrik
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer