Alle nyfødte undersøkes i løpet av de første levedager for å oppdage noen medfødte sykdommer. Det er ytterst sjelden at nyfødte barn har sykdommer som gir varig skade.
Føllings sykdom
Føllings sykdom kalles også fenylketonuri. Sykdommen er sjelden og den er arvelig. Barnet får sykdommen gjennom et gen både fra mor og far. 4-5 tilfeller oppdages i året. Ubehandlet fører sykdommen til mental retardasjon. Behandling består av en diett og må startes rett etter fødselen.
Det er først 3-4 døgn etter fødselen at sykdommene kan oppdages ved blodprøve.
Samtidig som man tar en blodprøve for å se om barnet har Føllings sykdom, tar man en prøve for å undersøke om barnet har lavt stoffskifte - hypothyrose. Ved hypothyrose fungerer ikke skjoldbruskkjertelen som den skal. Barnet må få tilført thyroksin i tablettform. Ubehandlet fører hypotherose til hemmet vekst, mentalt og fysisk.
Sykdommen kan oppdages med en enkel blodprøve. Noen dråper blod tas ved et stikk i barnets hel, som er det mest skånsomme sted å ta prøven.
"Snart fire dager gamle Ulrik synes
ikke Føllingsprøve er noe greit!"
Ved tidlig hjemreise
Hvis du reiser hjem før det har gått 3 døgn, må du avtale med barselavdelingen eller helsestasjonen å ta blodprøven her av det nyfødte barnet. Ved hjemmefødsel skal jordmor sørge for at prøven blir tatt. De fleste steder blir dette avtalt med nærmeste barselavdeling.
Er du i tvil om prøven er tatt, bør du spørre jordmor.
Jordmor, helsesøster eller lege ved fødeavdelingen kan gi deg mer opplysninger om disse sykdommene og andre undersøkelser av ditt nyfødte barn.
Kilder:
"Svangerskap, fødsel og barseltid" Lærebok for sykepleiere. Inger Eide Haugen. Ad Notam Gyldendal, 2. opplag 1999.
Statens helsetilsyn publikasjon for publikum
http://www.helsetilsynet.no/trykksak/blodny/index.html