Blodprøver av nyfødte

"Sindre - en dag gammel, må snart ta sin første blodprøve"
"Sindre - en dag gammel, må snart ta sin første blodprøve" Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alle nyfødte undersøkes i løpet av de første levedager for å oppdage noen medfødte sykdommer. Det er ytterst sjelden at nyfødte barn har sykdommer som gir varig skade.

Føllings sykdomFøllings sykdom kalles også fenylketonuri. Sykdommen er sjelden og den er arvelig. Barnet får sykdommen gjennom et gen både fra mor og far. 4-5 tilfeller oppdages i året. Ubehandlet fører sykdommen til mental retardasjon. Behandling består av en diett og må startes rett etter fødselen. 

Det er først 3-4 døgn etter fødselen at sykdommene kan oppdages ved blodprøve. Samtidig som man tar en blodprøve for å se om barnet har Føllings sykdom, tar man en prøve for å undersøke om barnet har lavt stoffskifte - hypothyrose. Ved hypothyrose fungerer ikke skjoldbruskkjertelen som den skal. Barnet må få tilført thyroksin i tablettform. Ubehandlet fører hypotherose til hemmet vekst, mentalt og fysisk. Sykdommen kan oppdages med en enkel blodprøve. Noen dråper blod tas ved et stikk i barnets hel, som er det mest skånsomme sted å ta prøven.

"Snart fire dager gamle Ulrik synes ikke Føllingsprøve er noe greit!"

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer