Bøker tilpasset barnets alder

Kari Johanne Samuelsen jobber som barnebokansvarlig hos Norli
Kari Johanne Samuelsen jobber som barnebokansvarlig hos Norli Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- "For å skape et godt grunnlag for barnets leseglede er det viktig at foreldrene sørger for regelmessige lesestunder. Et rituale som skaper samhørighet, gir svar på spørsmål og utfordrer fantasien og ordforrådet." Kari Johanne Samuelsen har i en årrekke jobbet som leder av Norlis Barnebok avdeling. Hun er også mor til 4 og flittig høytleser for 7 barnebarn, så hun vet hva hun snakker om.

- "Gi barna egne bøker fra første stund som de kan bla i, evt. bite i, søle på, ha i egen bokhylle, under hodeputen, i bilen, overalt!" Hun mener at foreldrene legger grunnlaget for at barnet skal forbinde noe positivt ved bøker. Derfor er det også viktig at vi legger arbeid i å finne riktig bok til barnets alder eller modenhet, enten det er snakk om høytlesning eller det å lese selv.  

Hvilke bøker passer til barnets alder?

  • 0 - 6 mnd: De aller første bøkene for Baby bør være fargerike, lette å gripe og helst ha et lite format og tykke sider, mener Kari Johanne. Sterke og tydelige konturer i illustrasjonene og lyd, samt "noe å føle på" i boken vekker interesse hos babyen. Myke tekstilbøker i glade farger er fint, og badebøker. De voksne kan fra alder 0 trygt gå i gang med sangbøker og bøker med rim og regler, og fortsette i mange år!
  • 6 - 12 mnd: Fra nå og fremover er det viktig med gode pekebøker med bilder fra barnets hverdag for eks. spise, sove, leke, bade, klær o.l. Det samme gjelder for pekebøker med bilder av dyr, helst bilder av dyr som barna har et forhold til. Pekebøkene bør være fotografiske eller med meget klare tegninger og ikke mer enn ett bilde pr. side.
  • 12 - 24 mnd: Barnet har nå et forhold til bøker og vi fortsetter aktivt med lesestundene. Foruten at barnet gjerne vil delta aktivt ved sanger og regler, er nå klaffebøker populært og riktig. Og fremdeles Lyd og Ta-og-Føle-bøker! "Ordentlige" billedbøker kan nå presenteres for den lille og det må ikke lenger være tykke sider. Fremdeles er det viktig at Barnet får se kjente ting i bøkene, man snakker om disse mens man leser og øver språk! Og ennå er det viktig at illustrasjonene er tydelige, gjerne fargerike og enkeltstående. Kari Johanne nevner flere bøker som egner seg bra til barn under 2 år: "Opp i pappas flosshatt", Barnets første sangbok, "Bake kake søte", Barnets første rim og reglebok, Gåsemorboka, "Så rart" av Inger Hagerup, "Moro-vers" av Andre Bjerke, Thomas og Emma-bøkene, Banke på, Ut og gå, Oscar og Anna, Ludde, Molly-bøkene. Mange av disse bøkene vil fortsatt fenge barnet etter 2 års alder.
  • 2 - 3 år: Først nå er det tid for noen av alle disse "Min første Ordbok" som er på markedet. De er nemlig ofte ganske forvirrende, men hvis man finner en god fotografisk eller noe som er en sjeldenhet: en med gode tegninger, er dette riktig type bok nå. Rim og reglebøker. Barnet liker gjentagelser! Ellers er som regel klaffebøker som regel populært og aktiviserende for barnet. Eventyrbøker med korte eventyr er fint (illustrasjonene er fortsatt viktige) og ellers er det mange billedbøker som kan leses for denne aldersgruppen selv om ungenes tålmodighet varierer! Eksempel på bøker som egner seg til denne aldersgruppen: Bø og bæ-bøkene, Frosken, Den lille larven Aldrimett, Neimen, Benny, Jamen, Benny, "Geitekillingen som kunne telle til ti" (Prøysen).
  • 3 - 5 år: Bøker man velger for en 3-åring og en 5-åring har jo en stor spennvidde , samtidig som barns modenhetsgrad varierer. Barnet lærer seg i denne alderen virkelig å lytte og fantasien blomstrer. Billedbøker er fremdeles viktigst, men man kan prøve seg med korte fortellinger med få illustrasjoner ("kapittelbøker" som ungene kaller disse). Gjerne med litt spenning , overraskelser og humor! Barnets egen fantasi stimuleres når man leser bøker uten illustrasjoner. Faktabøker for de yngste kan også være fine å oppleve sammen fra for eks 4-årsalderen, forteller Kari Johanne. Eksempel på bøker som egner seg til barn i denne aldersgruppen: Pulverheksa, Ti små øgleunger, Romhunden Odin, God natt Albert Åberg, Simon og Kaia.
  • 5 - 7 år: Fremdeles svært viktig med høytlesning, selv om barna i denne aldersgruppen gjerne prøver å lese litt selv. (Noe forøvrig mange ikke greier ordentlig før i 8-årsalderen i dagens Norge.) Mange forlag har laget bra serier med høytlesningsbøker. Bøkene bør være spennende og åpne for barnas fantasi. Det finnes flere illustrerte klassikere for disse vitebegjærlige 5-7 åringene og av billedbøker lages det nå av norske forfattere mange prisbelønte med modent innhold og fantastiske illustrasjoner, egnet for eldre aldersgrupper. Billedbøker med "myldrebilder" er fin start for barnas lesetrening. Bøker om følelser er viktig for denne komplekse aldersgruppen. "Rare" ord og rim og også eventyr er morsomt. Til slutt må vi ikke glemme de mange gode Faktabøkene som "suges" inn av disse skolemodne ungene! Kari Johanne anbefaler disse bøkene for barn fra 4-7 år: Ingen, Verden har ingen hjørner, Pusen med de blå øynene, Arkimedes og brødskiva, Mummitrollet, Den kjempestore krokodillen, Bøker av Roald Dahl (ikke billedbøker, fint fra 5 år) Georgs magiske maskin, Charlie og sjokoladefabrikken, Den fantastiske Mikkel Rev og Danny og den store fasanjakten.

Hva bør foreldre tenke på når det gjelder kvaliteten på bøkene?Her er det forskjellige behov ved de ulike alderstrinn, sier Kari Johanne. - "I starten må man jo tenke på at de bøkene barna selv får i hånden skal tåle å bli spist på, søl, tråkk og kast! Senere legger vi vekt på at boken har et godt og riktig språk og at det er kvalitet over illustrasjonene."

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer