Bør barn få lommepenger?

Dette mener forbrukerøkonomen, barnepsykologen og forskeren.

LOMMEPENGER: - Dersom en ønsker at lommepenger skal ha en oppdragende effekt, bør pengene være til flere formål og innebære at barna både må planlegge og prioritere hvordan pengene skal brukes, mener økonomiprofessor Foto: NTB scanpix/Shutterstock
LOMMEPENGER: - Dersom en ønsker at lommepenger skal ha en oppdragende effekt, bør pengene være til flere formål og innebære at barna både må planlegge og prioritere hvordan pengene skal brukes, mener økonomiprofessor Foto: NTB scanpix/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lærer du barna fornuftig pengebruk tidlig, kan du slippe leksjonen når de flytter ut eller bruker penger ukritisk. 

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl mener at jo tidligere du begynner å snakke med barna dine om økonomi, desto bedre effekt kommer det til å ha. Allerede i førskolealder er barna klar for budsjettsamtalen.

- Ikke ta leksjonen senere

- Det er best å lære opp barna i fornuftig pengebruk før de faktisk begynner å bruke penger selv. Det er vanskeligere å snu en uvane enn å skape enn god vane i utgangspunktet. Så heller frøene tidlig og kom med drypp av lærdom, i stedet for å komme med en stor leksjon den dagen de flytter ut eller bruker penger ukritisk, sier Sandmæl.

Hun er aktuell med boka Pengekarusellen som er ment til å gi foreldre gode og konkrete råd om hvordan du kan snakke med barna om penger.
 

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl er aktuell med boka Pengekarusellen Foto: Dnb
Forbrukerøkonom Silje Sandmæl er aktuell med boka Pengekarusellen Foto: Dnb Vis mer

Budsjettsamtalen du bør ta

Så, hva er "budsjettsamtale" og hvordan gjør jeg det, tenker du sikkert? Det får du vite nå:

- Du må rett og slett prate med barnet ditt om hva ting faktisk koster. Slik involverer du dem i familieøkonomien, sier Sandmæl.

- Fortell om pengene som kommer inn og pengene som går ut, og hva dere gjør med pengene dere har til overs. Skaff deg en nøyaktig oversikt over hva dere som familie bruker penger på hver måned og gå kronologisk gjennom lista med barnet. Dette er en god øvelse for hele familien. 

I følge en undersøkelse gjennomført av Respons Analyse for DnB, har bare én av fire nordmenn et budsjett, og forbrukerøkonomen tror at mange egentlig har et langt større sparepotensiale enn de kanskje er klar over. 

Lommepenger - forståelse for sunt pengevett

- Setter familien seg et felles sparemål med pengene de har til overs, kan også det hjelpe til et mer fornuftig pengebruk hos alle, poengterer hun.

- Det er best å lære opp barna i fornuftig pengebruk før de faktisk begynner å bruke penger selv, mener forbrukerøkonomen. Foto: NTB scanpix/Shutterstock
- Det er best å lære opp barna i fornuftig pengebruk før de faktisk begynner å bruke penger selv, mener forbrukerøkonomen. Foto: NTB scanpix/Shutterstock Vis mer

En stor del av å lære barn om pengebruk, har med lommepenger å gjøre, mener Sandmæl.
- Gjennom faste lommepenger får barna en forståelse for sunt pengevett, sier hun og forklarer hvorfor:

-Samfunnet vårt er i ferd med å bli kontantløst, og penger blir usynlig. Barna ser derfor ikke lenger at vi bytter sedler mot varer og tjenester, de ser bare at vi drar kortet. La barna få ansvar for noen oppgaver, og innfør deretter lommepenger. Start med ukelønn og gå deretter over til månedlige lommepenger, anbefaler hun. 

Ansvar for oppgaver og utgifter

Beløpet de får bør samsvare med utgiftene de har ansvaret for. På den måten må de bruke pengene sine fornuftig hvis de ønsker å få spart noe, understreker Sandmæl.

- La meg gi et eksempel; har barna ansvar for mobiltelefonen og fritidsinteressene sine kan det være de ringer mindre og tar med en vannflaske og popcorn hjemme i fra for å spare penger, sier hun.

Lommepenger er en gyllen mulighet å lære barna å fordele pengene sine over en lenger periode og ikke falle for fristelsen til å bruke opp alt med en gang.

BUDSJETTPRATEN: - Fortell om pengene som kommer inn og pengene som går ut, og hva dere gjør med pengene dere har til overs. Skaff deg en nøyaktig oversikt over hva dere som familie bruker penger på hver måned og gå kronologisk gjennom lista med barnet. Foto: NTB/ Scanpix
BUDSJETTPRATEN: - Fortell om pengene som kommer inn og pengene som går ut, og hva dere gjør med pengene dere har til overs. Skaff deg en nøyaktig oversikt over hva dere som familie bruker penger på hver måned og gå kronologisk gjennom lista med barnet. Foto: NTB/ Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Husarbeid: Dette kan du forvente at barnet klarer i ulike aldre

De beste rådene til fornuftig pengebruk for barn:

 

  • Snakk med barna om hva det koster å leve - Fortell barna om pengene som går ut og pengene som går inn i husholdningsøkonomien. Fortell dem hva det koster for strøm, skatt, forsikring, å handle mat, hva det koster for barnas fritidsaktiviteter og alle andre utgifter i husholdningen. Fortell også hvor mye det krever av timer og arbeid for å tjene inn pengene. Ved å inkludere barna i husholdningsøkonomien lærer de seg at penger ikke er en ubegrenset gode.

 

  • Bruk gjerne hverdagslige gjøremål som arena -  til å lære barna dine til å bli små forbrukerøkonomer. Er du på matbutikken med barna er dette en fin mulighet til å ta en liten økonomitime. Fortell barna detaljert om hva de ulike matvarene koster, lær dem kilopris, literpris og forklar hva om er billigst per kilo.

 

 

  • Det er viktig at du holder deg til beløpet som er avtalt - og ikke fyller på mer hvis barnet går tom før neste utbetaling. Da får de seg en lærepenge om at de må disponere pengene mer fornuftig neste gang.

 

  • Lommepenger bør ikke gis ut av det blå - For å få lommepenger bør barnet ha ansvaret for noen faste oppgaver. Sett gjerne en pris på de ulike oppgavene, på den måten får de ikke betalt hvis ting ikke blir gjort, mener Sandmæl.

 

  • Sett et felles sparemål - Inkluder barna i sparemålene og fortell hva pengene som er til overs går til. For å motivere barna til et fornuftig pengebruk er det viktig å lage et felles sparemål for hele familien. Det kan være neste års sommerferie, eller noen andre hyggelige aktiviteter dere kan gjøre sammen.

 

  • Snakk om sparing - Det kommer en dag hvor barnet ditt skal ut i boligmarkedet, og da ønsker vi jo at de skal være forberedt. For å komme inn på boligmarkedet alene er de nødt til å spare, i dag er kravet at de må ha spart opp 15 prosent av kjøpesummen. Det betyr at de må spare flere hundre tusen kroner.

 

  • Det er ikke bare de store sparemålene som er viktige - det kan også være små ting som de ønsker seg. Det kan være en ny leke eller en mobiltelefon. Ved å oppfordre barnet til å spare selv lærer de seg fornuftig pengebruk samtidig som gleden blir større når de faktisk kjøper det.

 

Kilde: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl/ Pengekarusellen

 

Barnepsykolog Willy-Tore Mørch Foto: Privat
Barnepsykolog Willy-Tore Mørch Foto: Privat Vis mer

- Ikke riktig til barn under ti år

Barnepsykolog Willy Tore Mørch ved Universitetet i Tromsø er ikke enig i bruken av lommepenger til barn, og er skeptisk til at barna skal dras tidligst mulig inn i voksensamfunnet.

- Å gi lommepenger til barn under ti år synes jeg ikke er riktig. Dersom barnet allerede har fått dekket alt av nødvendigheter som mat, klær og aktiviteter, kan man vurdere lommepenger til tenåringen, sier han.

Selv om Mørch er enig i at barn til en viss grad vil ha godt av å lære seg at en sum penger ikke varer evig, mener han at den pedagogiske effekten som lommepenger gir i barneoppdragelsen, er et oversolgt argument fra finansbransjen.

- Jeg registrerer at bankene synes det er viktig både med lommepenger og at man gir barna bankkort tidlig, men denne typen kunnskap vil de uansett måtte ta til seg senere i livet, sier barnepsykologen.

- Foreldrenes holdninger overføres barna

Ellen K. Nyhus har forsket på hvordan økonomisk adferd ofte går i arv, og fant at økonomisk adferd påvirkes av psykologiske faktorer. 

- Det ser ut til at foreldrenes holdninger og fremtidsorientering overføres fra foreldre til barn, så dersom en ønsker at lommepenger skal ha en oppdragende effekt, bør pengene være til flere formål og innebære at barna både må planlegge og prioritere hvordan pengene skal brukes, mener økonomiprofessoren. 

- Noen gir lommepenger som kun skal gå til lørdagsgodteri, og det er ikke så mye læring i det.

LES OGSÅ: 7-åringen har kontroll!

Økonomiprofessor Ellen K. Nyhus Foto: Privat
Økonomiprofessor Ellen K. Nyhus Foto: Privat Vis mer

Gir ikke nødvendigvis fornuftig pengebruk

Det er likevel ingen entydige svar å finne i forskning om det å få lommepenger som barn fører til en fornuftig  bruk av penger senere i livet, og Nyhus tror det henger sammen med at det er ikke tilgang til penger i seg selv som påvirker de unge, men i hvilken grad det følger opplæring med og hvor konsekvente foreldrene er.

​- Det er en sammenheng mellom foreldre og barns holdninger til økonomi. Men mange foreldre snakker altfor lite om egen økonomi med sine barn, og det kan være uheldig. Foreldre er viktige rollemodeller når det gjelder privatøkonomi, påpeker Nyhus.

LES OGSÅ: Konsekvent barneoppdragelse

Fremtidige konsekvenser

Professoren mener at lommepenger eller lønnsinntekt kan være bra for barn og unge, men det forutsetter at foreldrene også lærer dem å bruke dem fornuftig.

- Det jeg ville fokusert på er å lære barna å tenke på fremtidige konsekvenser av det de gjør - og det kan terpes gjennom mange typer atferd der det kan være konflikt mellom det en vil ha her og nå og det en vil oppnå på lang sikt. Det kan være atferd som gir god helse eller god utdanning.  Foreldre bør også veilede barn og unge om hvordan de kan unngå fristelser til å bruke penger. Det er lettere å unngå fristelser enn å motstå dem, sier Nyhus.

LES OGSÅ: La barnet få lov til å klare selv

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer