KAOS: For mange familier er måltidene preget av rot og kaos, mens målet var at det skulle være en hyggelig stund. Her har kanskje foreldrene gitt opp? Foto: Tarjei E. Krogh/Samfoto/NTB Scanpix
KAOS: For mange familier er måltidene preget av rot og kaos, mens målet var at det skulle være en hyggelig stund. Her har kanskje foreldrene gitt opp? Foto: Tarjei E. Krogh/Samfoto/NTB Scanpix

Bør barna sitte ved bordet til alle er ferdige å spise?

Flere hevder at bordskikk er utgått på dato, mens andre vil stramme inn tøylene.

Mange foreldre opplever at familiemåltidene, kanskje særlig middagen, sklir ut i mas og rot. Ungene pirker i maten, vil heller leke enn å spise, de vil heller ligge under bordet enn å sitte på stolen, og de vil i alle fall ikke sitte i ro når de er ferdige å spise. Bør de det?

Bør barna sitte ved bordet til alle er ferdige å spise? Og er det lov å leke med maten?

AVSTEMNING NEDERST I SAKEN

Trenger vi bordskikk i 2015?

-Det enkle svaret på det er ja, sier psykolog Egil Launes, forfatter av boken “Foreldrehjelpen” og rådgiver i TV2-prorgrammet “I de beste familier”. 
Han har jobbet med familierelasjoner og barneoppdragelse i en årrekke, og mener at vi fortsatt kan trenge noen regler rundt matbordet.

-Måltidet er en milepæl i familielivet der alle er samlet. Da er det fint om det blir hyggelig, og sosialt, og at måltidet blir en positiv opplevelse for både barn og foreldre. Da trenger man noen kjøreregler, sier Launes.

LES OGSÅ: Advarer mot foreldres overfokus på mat: - Å være «flink med mat», kan ha en høy pris.

Regler rundt matbordet

PSYKOLOG: Egil Launes har blant annet skrevet boken “Foreldrehjelpen”, og råder norske foreldre til å bli enige om noen regler for bordskikk. Foto: Cappelen Damm
PSYKOLOG: Egil Launes har blant annet skrevet boken “Foreldrehjelpen”, og råder norske foreldre til å bli enige om noen regler for bordskikk. Foto: Cappelen Damm Vis mer

Han foreslår noen enkle regler: 

 • SITT NED
  For det første er det viktig at barna faktisk kommer og setter seg til bords når noen gir beskjed. Uten at foreldrene må mase.
 • HOLD ARMER OG BEN FOR DEG SELV
  En annen grei regel, særlig hvis det er flere barn, er at de holder armer og bein for seg selv, ikke pirker borti hverandre slik barn gjerne gjør, sier Launes.
 • IKKE TA MED LEKER OG TING
  Han anbefaler heller ikke at ungene tar med seg leker og andre ting til bordet – kanskje bortsett fra ei dukke eller en bamse som skal se på. Ikke la bordet være fullt av andre ting enn mat.
 • MOBILFRI SONE
  Det samme gjelder for voksne og for større barn: Måltidet bør være mobilfri sone. Ha heller oppmerksomheten mot hverandre.
 • LA BARNA SPISE SELV TIDLIG
  Mange foreldre venter lengst mulig med å la barna få spise selv – fordi de ikke orker alt griseriet. Det mener Launes er å gjøre barna en bjørnetjeneste. 
  -La barna spise selv ganske tidlig, og tillat at det blir litt søl. Ikke sett fokus der. Generelt sett er det lurt å begynne bordskikk-treningen tidlig. Og fokuser på det barna gjør bra i stedet for å kjefte for det som ikke er så bra, er psykologens råd. 

LES OGSÅ: Andreas Viestad: - Foreldre, ikke gjør denne mattabben!

Den gammeldagse bordskikken

I “gamle” dager var det vanlig at barna måtte spise opp maten sin, og sitte ved bordet til alle var ferdig. I dag er dette noe mange familier har gått bort fra. 

-Jeg tenker at det er litt gammeldags at barna må spise opp før de får gå fra bordet.

- Ta heller litt mindre mat på tallerkenen slik at man kan forsyne seg flere ganger, så slipper man å kaste mat. At barna må sitte til alle er ferdige er også litt firkantet – da får du ofte mye trøbbel uten grunn. Barn kjeder seg fort. I dag er det nok vanligere at barna sitter til de er mette og ferdige med maten, sier Lianes.

-Den største kimen til kaos ved matbordet er at foreldrene har abdisert som voksne, at de ikke er tydelige og myndige ledere. Enten er det for autoritære og kjefter for mye, eller så er det for lite tilstedeværende og lar barna styre for mye selv.  

- Den største kimen til kaos er foreldre som har abdisert som voksne

Han råder alle foreldre til å tenke gjennom, og diskutere, hvilke regler de skal ha rundt matbordet. 

-For barn er det viktig å oppleve tydelige forventninger, sier psykologen. 

Les også: Bordskikk. Er barnehagene for gammeldagse? 

-Ikke ha for mange regler

Stein Erik Ulvund, professor i pedagogikk og forfatter av flere bøker om barneoppdragelse, er enig med Launes: Ja, vi trenger regler rundt matbordet. Men ikke for mange.

PROFESSOR: Stein Erik Ulvund er professor i pedagogikk, og har skrevet flere bøker om barneoppdragelse. Foto: NTB scanpix
PROFESSOR: Stein Erik Ulvund er professor i pedagogikk, og har skrevet flere bøker om barneoppdragelse. Foto: NTB scanpix Vis mer

-Noen regler må du ha for at det skal være hyggelig rundt matbordet. Men jeg er ikke tilhenger av å ha veldig mange regler, da blir det bare kjefting og mas som ødelegger den sosiale delen av måltidet, sier Ulvund. 

Han påpeker at hvis barna skal få en noenlunde bordskikk må man begynne å øve tidlig, gjerne ved toårsalderen. Og da må man tåle at det kan bli litt griseri.

-En toåring kan ikke spise med spiseredskaper, så da må du tillate at de spiser med fingrene. Det er store individuelle forskjeller på når barn kan greier å spise med skje, sier Ulvund.

Han mener den gamle regla om å spise opp all maten sin er avlegs.

-Det er en dårlig regel. Barn må få slutte å spise når de er mette. Skal du insistere på at du spiser opp så må de i alle fall få forsyne seg selv, råder han.

-Du kan ikke tvinge en treåring til å sitte ved bordet en halvtime. Men kanskje du kan lære ungene at de skal spørre før de går fra bordet? Da kan du vurdere det der og da.

Hvor lenge barna skal måtte sitte ved bordet bør henge sammen med alder.

Barn som ikke vil spise er tapt kamp

-Hva om barna nekter å spise?

-Barnas beste våpen er å nekte å spise, og den kampen er du nødt til å tape. Så ikke ta den. Da kan du fjerne tallerkenen og ikke gi mat før neste måltid. Det pleier å hjelpe. 

Ulvund mener man også må akseptere at barna ikke liker alt.

-Da bør regelen være at de må smake først. Hvis de ikke liker det kan du ikke tvinge dem til å spise.

Enkelte foreldre operer med to forskjellige middager, en voksen og en barnemiddag. Det er ikke Ulvund tilhenger av. Men han foreslår at kanskje barna skal få bestemme middagen en gang i uka?

-Det er et fint triks, men da må du gi dem et par sunne valg, ikke stille et åpent spørsmål. Da svarer de gjerne pølser eller pizza hver gang, og hvis du da sier nei blir det bråk, advarer Stein Erik Ulvund. 

LES OGSÅ: Ulvund: Ekspertveldet har gått alt for langt!

MAMMADAMEN: Hjemme hos Karianne Gamkinn, kjent som bloggeren Mammadamen, har de nylig strammet inn på bordskikken, og har klare regler rundt måltidene. Foto: Privat
MAMMADAMEN: Hjemme hos Karianne Gamkinn, kjent som bloggeren Mammadamen, har de nylig strammet inn på bordskikken, og har klare regler rundt måltidene. Foto: Privat Vis mer

-Har innført mer bordskikk    

Mammmablogger Karianne Gamkinn, kjent som Mammadamen har to aktive gutter på fire og sju, og har blitt mer opptatt av bordskikk i det siste. 

-Jeg er generelt opptatt av å velge mine kamper, og har to aktive gutter med mye energi. Men dette med bordskikk er noe jeg legger mer og mer vekt på. Jeg tror det er viktig å starte med det tidlig for å få det på plass, og jeg har vel tenkt at jeg kanskje burde startet litt tidligere, sier Gamkinn.

Familien på fire har aldri hatt de voldsomme kampene rundt matbordet, men det er ikke fritt for at det noen ganger kan ha vært i overkant mye styr. I småbarnsperioden følte Gamkinn at det skled litt ut. Derfor har de innført noen faste regler.

- De må smake på all mat - uansett!

- Akkurat nå innfører jeg en regel om at all mat skal smakes på uansett. Jeg er også blitt strengere på at de skal spise opp maten sin, sier hun.

LES OGSÅ: Fem matvarer barn elsker å hate - men bør spise!

Får gå fra bordet

Så er det det evige spørsmålet: Skal barna få lov å gå fra bordet før alle er ferdige? 

-På en måte er det litt deilig fordi da får foreldrene pratet litt sammen, men hos oss så vi ofte at det endte med at ungene lekte på kjøkkenet – det var jo der vi var. Da ble det ikke så mye ro uansett. Når det er bare oss får guttene gå fra bordet når de er ferdige, men da må de forlate kjøkkenet. Når vi har gjester er regelen at de må sitte ved bordet i alle fall til alle ungene er ferdige.

Lek med maten har ikke vært et problem. 

- For meg blir det feil å la barn leke med mat, når det er mange barn som sulter

-Vi har aldri lekt med maten, og jeg synes ikke man bør lære barn å leke med maten. For meg blir det veldig feil når vi vet at det er mange barn som sulter. Jeg er også opptatt av at barna skal ha respekt for maten. Og at man skal ha respekt for de man spiser sammen med – at de kanskje vil ha matro. Det mener jeg er viktig å tydeliggjøre i den alderen guttene nå er, sier Karianne Gamkinn, alias Mammadamen. 

 GA OPP REGLENE: Mammablogger Marte Frimand-Anda, kjent som CasaKaos, opplevde at det ble hyggeligere rundt bordet etter at de droppet alle reglene. Foto: Privat
GA OPP REGLENE: Mammablogger Marte Frimand-Anda, kjent som CasaKaos, opplevde at det ble hyggeligere rundt bordet etter at de droppet alle reglene. Foto: Privat Vis mer

Ga opp bordskikk-reglene

Marte Frimand-Anda, bedre kjent som mammaloggeren CasaKaos har stått i bresjen for det “uperfekte” hjem, og innrømmer gjerne at det ofte går en kule varmt rundt middagsbordet hjemme i Raufoss. De har valgt og ikke ha strenge regler rundt matbordet

Martes bekjennelse: - Jeg liker ikke barn!

-Vi prøvde en stund å være veldig nøye med bordskikken, vi innførte masse regler om å spise pent, spise med kniv og gaffel, sitte stille ved bordet. Men jeg har veldig aktive barn, og det ble bare stress og mas. Så det ga vi opp ganske tidlig, sier Frimand-Anda.

- Det ble bare stress og mas

I dag får ungene, en gutt på fem og ei jente på fire, lov å synge ved matbordet, de får spise med fingrene hvis de har lyst og av og til danses det på stolen. Og det er helt greit. Hos CasaKaos er det til og med lov å leke med maten. 

-Ja, det mener jeg er helt greit, det må man når man er barn. Vi kaster ikke mat rundt i huset, men å leke med den er greit. Jeg ser ikke så stor forskjell på det at ungene leker med maten og at vi voksne lager smilefjes på matpakkene, som er så populært i dag, sier Frimand-Anda. 

- Å leke med mat er greit!

Der i huset får ungene går fra bordet når de er ferdige, og de spiser til de er mette – som de voksne. Ingen tvinges til å spise opp maten sin.

Marte ble årets mammablogger 2014.

HYGGELIG: - Ofte blir barna sittende ved bordet fordi det er hyggelig – selv om de får lov å gå fra når de er ferdige, sier Marte Frimand-Anda, her sammen med datteren på 4. Foto: Privat
HYGGELIG: - Ofte blir barna sittende ved bordet fordi det er hyggelig – selv om de får lov å gå fra når de er ferdige, sier Marte Frimand-Anda, her sammen med datteren på 4. Foto: Privat Vis mer

Hyggeligere uten alle reglene

-Vi prøvde først med at ungene måtte sitte ved boret til alle var ferdige, men det ble det mye negativitet av. Nå går de når de er ferdige, så får kanskje mannen min og jeg ti minutter sammen til å prate. Men ofte blir de sittende igjen likevel, fordi vi prater og har det hyggelig.

Marte Frimand-Anda har opplevd at måltidene ble hyggeligere etter at de droppet alle reglene.

-Da vi holdt på med regelrytteriet ble det mye styr. Jeg begynte ofte å hisse meg opp en halvtime før middag og gjorde meg klar til kampen. I dag skulle jeg ønske jeg kunne slappet mer av. Vi har fått en mye koseligere middagssituasjon etter at vi lettet opp på alle reglene, sier Marte Frimand-Anda. 

Eline går hardt ut mot grenseløs barneoppdragelse: - Barna blir drittunger og får det tøft!

Bør barn sitte ved bordet til alle har spist opp (Avsluttet)
Ja39% (827)
Nei56% (1171)
Vet ikke5% (103)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.
undefined
Til forsiden