Bør barnefar alltid oppgis?

Ukjent barnefar
Ukjent barnefar Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bør man alltid oppgi navnet på barnefar, eller kan det være situasjoner der det faktisk er fornuftig å ikke gjøre det? Sykepleier Bente har jobbet med veiledning til gravide i mange år. Hun vet at dette er en sak med flere sider. Mødre som ikke oppgir barnefar kan ha flere grunner for dette.

Bør man oppgi navnet på barnefar uansett?
Det er det delte meninger om. Hva den enkelte mener er mest hensiktsmessig varierer. Det er flere hensyn å ta. For det første må man jo vite hvem barnefaren er. Det skjer jo at noen ikke husker eller vet navnet, på grunn av at unnfangelsen skjedde på en fest eller lignende. Da må man utføre detektivarbeid for å finne frem til den tilfeldige seksualpartneren. Kanskje har du vært med flere en og samme måned og er usikker på hvem av de som er faren? Da kommer farskapstest inn i bildet.

Økonomisk ugunstig
Når du vet hvem som er barnefar må du ta stilling til om man skal oppgi hans navn eller ei. Vet du navnet bør du i hovedsak oppgi dette. NAV vil spørre deg om barnefarens navn. Når farskapet til barnet ikke er fastsatt, får du naturligvis heller ikke barnebidrag. Du kan søke om bidragforskudd, dette er et beløp som betales fra NAV. Summen er i de fleste tilfeller langt lavere enn hva man ville fått i barnebidrag. Men om far ikke har inntekt eller har lav lønn er det ikke sikkert bidraget blir høyere. Hvor mye bidrag man får kommer også an på din inntekt i forhold til hans. Men nå bør heller ikke pengene være det avgjørende her. Les mer om bidragsforskudd hos Nav.no

Det handler om identitet
For noen er det kanskje vanskelig å si hvem faren er på grunn av egen livssituasjon. Men det handler ikke lenger om bare dere to. Det handler om et lite menneske som fortjener å vite hvor han kommer fra. I tillegg til at dette er en del av barnets identitet. Usikkerhet rundt egen identitet kan skape vanskelige tanker. "Hvorfor er jeg slik som jeg er, er det arvet?" "Hvordan ser far ut, hadde han de vanskene jeg sliter med, det talentet jeg har og de samme interessene?" Barnet vil på et eller annet tidspunkt også kunne ha spørsmål knyttet til eventuelle arvelige sykdommer, arv mm.

Den andre kvinnen
Jeg forstår at det kan være leit å oppgi navn på en som er gift eller har kjæreste og helst vil unngå å informere sin kone. Men hva med ungen? Barnefar har vært med på dette og han både fortjener å få være en del av barnets liv og plikter å ta ansvar. Det er ingen som får ødelagt livet sitt helt av å bli forelder. Men selvfølgelig vil et barn påvirke livet til både mor og far. Det er klart det kan være en belastning for faren som må informere sin familie om barnet han venter, men barnets rettigheter bør gå foran. Hva den dagen barnet møter sin halvsøster/bror og først da finner ut hvem faren er.

Når far ikke vil være i barnets liv
Det er en del gutter/menn der ute som sier at de ikke vil ta del. Det er trist men må respekteres. Men navnet bør oppgis for det. For faren kan snu om senere og igjen så er det en gutt eller jente som bør ha en formening om hvem far er. Vår identitet er viktig for oss alle. Når far ikke vil delta så nytter det ikke å be/ sutre eller mase. Å tvinge noen til å ha samvær med ungen slår uheldig ut. Spesielt for barnet. Det skal føle seg ønsket. Les mer om dette her: Når pappa ikke er der

Trusler og vold
 Kanskje er du redd at barnefar skal bli en trussel? Trusler og fare for vold er ingen grei sak å leve med. "Om du oppgir meg som barnefar så skal jeg..." Dette kan være løse ord fra en mann i panikk. Men man skal alltid ta trusler om vold alvorlig. Er det alvorlige trusler bør Politiet kobles inn. Du skal ikke ta imot trusler hverken til å ta abort eller la være å oppgi farens navn.

Enkelte ganger kan kvinnen oppleve at mannen hun er blitt gravid med ikke bør være i barnets liv overhodet. At han truer og utøver så mye psykisk terror på mennesker rundt seg, at det er like greit å ikke oppgi far. Men da bør settingen være slik at det faktisk er fare for liv og helse.

Sett barnets behov i høysetet
Jeg tenker at hver enkelt mamma har sine grunner hvis hun ikke oppgir barnets navn. Og hverken jeg eller noen andre skal fortelle hva som er best for deg. Men tenk etter hvem som er viktigst og at dette barnet skal ha det trygt og godt. Barnet fortjener å vite hvem som er foreldre, uansett om begge foreldrene skal ha samvær eller ikke.


Skrevet av: Bente Nymoen, sykepleier i Amathea

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer