Bør barnet få «to-minutters varsel» eller avslutte straks?

Forskerne ble overrasket da de intervjuet 27 familier. Advarsler gir barna bedre tid til å forberede seg på kamp med foreldrene.

UTAGERER MINDRE: Dersom barna får en advarsel på forhånd, får de mer tid til å mentalt forberede seg på kamp med foreldrene.  Foto: NTB/Scanpix
UTAGERER MINDRE: Dersom barna får en advarsel på forhånd, får de mer tid til å mentalt forberede seg på kamp med foreldrene. Foto: NTB/Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hva er egentlig best: å ta iPad'en fra barnet med det samme du syns skjermtiden bør avsluttes, eller å først komme med en advarsel om at skjermtiden er slutt om eksempelvis to minutter? Amerikanske forskere mener de har funnet et svar. 

LES OGSÅ: Apper og baby og småbarn

Joda, det virker kanskje litt voldsomt å brått "rive" nettbrettet ut av barnets hender eller å slukke TV'en med det samme du bestemmer deg for at skjermtiden er over. En sudie viser faktisk at barn takler det langt bedre enn om du først gir en advarsel om at skjermtiden er over om eksempelvis to minutter. 

STEMMER DETTE MED DIN ERFARING? SE POLL NEDERST I SAKEN.

Forskere ved University of Washington har intervjuet 27 amerikanske barnefamilier om deres skjermvaner, og ikke minst barnas reaksjon på hvordan skjermtiden ender. 

VANSKELIG Å AVSLUTTE: Hva fungerer best for ditt barn? Test selv. Foto: NTB scanpix
VANSKELIG Å AVSLUTTE: Hva fungerer best for ditt barn? Test selv. Foto: NTB scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Gjør YouTube barnesikker på 3 sekunder

De fant ut at barna var langt mer og oftere oppskaket når de hadde fått en advarsel om at skjermtiden snart ville slutte, enn når foreldrene tok nettbrettet uten en advarsel på forhånd. 

En av forskerne, Julie Klientz, forteller til New York Times at det kan skyldes at barna som får en advarsel, også får tid til å mentalt forberede seg på en kamp med foreldrene. 

- Rundt 80 prosent av barna tok det helt fint at skjermen ble tatt fra dem med det samme. Faktisk var flere av dem glad for det; de var spente på hva som skulle skje i stedet, tilføyer Klientz' kollega, Alexia Hiniker.  

LES OGSÅ: - Barneoppdragelse skal ikke utøves som «lyn fra klar himmel»

Denne artikkelen ble først publisert hos mama.dk: "Er det bedst at slukke barnets iPad straks - eller give 2 minutters frist?"

Stemmer dette med din egen erfaring? (Avsluttet)
Nei. Barna må få lov å avslutte det de holder på med - det handler om respekt, forutsigbarhet og gir mindre konflikter80% (1588)
Ja. Det blir mer konflikter og kamp hvis barnet får forberede seg på at det han/hun holder på med snart skal avsluttes.20% (396)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer